Eksplozije u Zaporožju, objavljeno upozorenje na vazdušni napad; Bela kuća traži 37,7 milijardi dolara za Kijev

02.12.2022

16:36 >> 23:06

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Eksplozije u Zaporožju, objavljeno upozorenje na vazdušni napad; Bela kuća traži 37,7 milijardi dolara za Kijev
Borbe u Ukrajini - Copyright AP Photo/Profimedia

U toku je 282. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Žestoke borbe vode se u Donbasu.

Vanredna isključenja električne energije na snazi su u celoj Ukrajini, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo".

Evropski savet odlučio da se kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretira kao krivično delo EU.

Najvažnije činjenice

U toku je 282. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.00 - G7 i Australija se pridružile EU i usvojile gornju granicu cene ruske nafte

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se danas da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte ranije tokom dana, javio je AP.

23.31 - Kleverli: Putin bi mogao da iskoristi pregovore sa Ukrajinom za obnovu vojske

Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da iskoristi mirovne pregovore sa Ukrajinom da obnovi svoju vojsku pre nego što započne novi napad, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova DŽejms Kleverli u intervjuu za britanski list "Telegarf".

22.40 - Eksplozije u Zaporožju, objavljeno upozorenje na vazdušni napad

Više eksplozija odjeknulo je večeras u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, javlja portal Strana.

Kako prenosi TAS S, u gradu je izdato upozorenje na vazdušni napad.

Lokalne vlasti zatražile su od građana da ostanu u skloništima.

Drugi detalji za sada nisu poznati.

AP Photo


Iako Kijev više ne kontrološe više od 70 odsto Zaporoške oblasti, sam grad Zaporožje je i dalje pod njegovom kontrolom. 

21.27 - Bela kuća traži 37,7 milijardi dolara za Kijev

Američka administracija pregovara sa Kongresom da se za Ukrajinu izdvoji dodatnih 37,7 milijardi dolara, pri čemu bi 21 milijarda bila namenjena za vojnu pomoć, izjavio je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost DŽon Kirbi.

On je dodao da konsultacije vodi savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan.

20.00 - EU formalno potvrdila odluku o ograničavanju cene ruske nafte

Evropska unija je formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je danas Češka koja predsedava EU.

- Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem - navela je Češka, preneo je Rojters.

19.30 - Pregovori sa Kongresom za novu suludu pomoć Ukrajini


Američka administracija pregovara sa Kongresom da se za Ukrajinu izdvoji dodatnih 37,7 milijardi dolara, pri čemu bi 21 milijarda bila namenjena za vojnu pomoć, izjavio je koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Pixabay


On je dodao da konsultacije vodi savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Kako je Kirbi rekao na brifingu za novinare, salivan je ove nedelje bio na Kapitol hilukako bi razmotrio izdvajanje dodatnih sredstava u iznosu od 37,7 milijardi dolara, s tim što bi 21 milijarda bila namenjea za podršku Ukrajini u sferi bezbednosti.

18.18 - Ukrajinski vojnici koji su se predali se obučavali u Britaniji

Ukrajinski vojnici koji su se predali kod Krasnog Limana su zapravo padobranci iz 25. specijalne vazdušno-desantne brigade, koji su se obučavali u Velikoj Britaniji, javlja izveštač Sputnjika.

- Vaši (ruski vojnici) su krenuli u juriš na uporište, shvatio sam da je sve besmisleno. Podigao sam oružje i rekao da se predajem. Slali su me na 20 dana u Britaniju (na obuku) - ispričao je zarobljeni Dmitrij Procenko, inače stanovnik Nikolajeva.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da se u pravcu Krasnog Limana u LNR predalo 11 ukrajinskih vojnika.

17.35 - Čavušoglu: Mislim da ćemo do proleća imati prekid vatre, primirje ili pregovore

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Mevlut Čavušoglu

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da očekuje jasnu sliku o ratu u Ukrajini do proleća.

- Sada Ukrajina napreduje na terenu, vraćajući neke od svojih okupiranih teritorija. Ali Rusija zauzvrat namerno gađa civilnu infrastrukturu. Dakle, život postaje težak posebno za Ukrajince, a i za sve nas - rekao je Čavušoglu na forumu u Rimu, preneo je Rojters.

On je istakao da misli da ćemo pre proleća imati jasnu sliku o prekidu vatre ili primirju ili pregovaračkom stolu. 

- Ali nećemo odustati. Turska će ulagati napore - naveo je Čavušoglu.

17.06 - EU isporučila Ukrajini opremu za sajber laboratoriju

EU je finansirala i isporučila opremu za sajber laboratoriju, bezbednosni softver i hardver ukrajinskim oružanim snagama, kao deo podrške Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, saopštila je danas služba EU za spoljne poslove.

Uz ovu podršku, kako se navodi, Ukrajina može da gradi i dalje razvija kapacitete sajber odbrane svojih oružanih snaga za otkrivanje upada u informacione sisteme, suočavanje sa sajber napadima i jačanje ukupnih kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti.

16.20 - Istražitelji UN ispituju da li su ruski napadi na infrastrukturu ratni zločini

AP Photo/Bebeto Matthews
 

Istražitelji koje su imenovale UN ispituju da li napadi Rusije na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini predstavljaju ratne zločine, izjavio je danas jedan od članova istražnog tima Pablo de Grajf.

On je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da, ukoliko bi tim utvrdio da je reč o ratnim zločinima, preduzeo bi dalje korake da bi se kaznili odgovorni.  

Predsednik istražne komisije Erik Mose rekao je da ruski raketni napadi na infrastrukturne objekte u Ukrajini imaju razorne posledice po veliki broj ljudi.

16.00 - Ambasada Ukrajine odbila da primi pošiljku koja je sada u posedu policije

Hrvatski MUP potvrdio je da je odgovorna osoba u Ambasadi Ukrajine u Zagrebu obavestila policiju da je jutros na njihovu adresu pristigla pošiljka/pismo, koja, međutim, nije preuzeta o službenika pošte, ali je pismo u posedu polcije.

15.44 - Ambasada Ukrajine u Madridu primila "krvavi paket", policija ogradila oblast

Španska policija ogradila je oblast oko ukrajinske ambasade u Madridu nakon što je primila novi "krvavi paket", sličan onima koji su poslati drugim ambasadama, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.  

15.24 - Medvedev: Kijevske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući postupke ukrajinskih vlasti u odnosu na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), rekao je danas da su ukrajinske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere, javlja RIA Novosti.

14.57 - Ukrajina najavila zabranu crkvama povezanim sa Rusijom

Ukrajinska vlada pripremiće zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se sprečila Moskva da "slabi Ukrajinu iznutra", preneo je danas Rojters.

Nacionalni savet za bezbednost i Savet za odbranu Ukrajine saopštili su vladi da napravi nacrt zakona nakon niza upada na parohije za koje Kijev kaže da možda dobijaju naredbe od Moskve.

Bezbednosno veće takođe je naredilo istragu o navodnim "subverzivnim aktivnostima ruskih obaveštajnih službi u religioznim ustanovama Ukrajine i pozvalo na sankcije protiv neimenovanih lica".

Prethodno je ukrajinski predsednik rekao da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom, kao i da li UPC ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

Pixabay
 

14.49 - OEBS u Lođu o posledicama i regionalnim izazovima zbog nastavka rata u Ukrajini

Savet ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) završen je danas u poljskom Lođu, a diskusije održane juče i danas bile su usredsređene na posledice i regionalne bezbednosne izazove nastale nastavkom rata Rusije protiv Ukrajine, od povećanog rizika trgovine ljudima, do novih izazova energetske bezbednosti, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Osvrćući se na "najizazovniju godinu", poljski ministar inostranih poslova Rau rekao je da su "očuvanje mira i bezbednosti, dijalog i saradnja, i ljudska dimenzija OEBS-a, kamen temeljac ove organizacije". 

- To su stubovi o kojima se ne može pregovarati - dodao je on.

14.45 - Moskva: Francuska prećutkuje brojne ratne zločine ukrajinske vojske

Francuska odbija da vidi i prećutkuje brojne ratne zločine koje je počinila ukrajinska vojska, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući ideju o osnivanju specijalnog tribunala za Ukrajinu. 

U saopštenju se ukazuje da francusko ministarstvo spoljnih poslova odbija da vidi brojne dokumentovane ratne zločine koje su počinile ukrajinske oružane snage i da ih namerno zataškava.

U Parizu iz nekog razloga prećutkuju bezakonje kijevskog režima prema stanovnicima Donbasa u proteklih osam godina, a koji i dalje ginu u svakodnevnim ukrajinskim artiljerijskim i raketnim napadima, istaklo je rusko ministarstvo.

Twitter/UkraineNews
Ubijeni ruski vojnici

Ministarstvo podseća da je nedavno ceo svet video snimak pogubljenja nenaoružanih ruskih ratnih zarobljenika koje su ubili ukrajinski vojnici i da na taj snimak nije reagovala Francuska, ni ostale zapadne zemlje, objavile su RIA novosti.  

13.06 - Orban: Evropa prekida saradnju sa Rusijom, a nema rešenje za nastalu situaciju

Osovina evropske privrede decenijama je bila jeftina energija iz Rusije, ali većina zemalja EU, pre svega Nemačka i Francuska, dovele su do toga da se Evropa odvoji od saradnje sa Moskvom, a niko nije predložio drugi model, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

On je za državni radio Košut rekao da Mađarska ne podržava tu ideju i da je ne smatra dobrom, ali da je većina članica EU, a posebno Nemačka i Francuska, uspela da zaokruži takav model prekidanja saradnje sa Rusijom.

Evropa svakog dana nastavlja da prekida saradnju sa Rusijom, a nije donela novu strategiju i za to pitanje nema odgovora, ukazao je Orban, prenele su RIA novosti.

Mađarski premijer je istakao da kupovina gasa iz SAD košta Evropu mnogo više.

AP Photo/Markus Schreiber
Viktor Orban

Orban je rekao da je Evropa podeljena na dva tabora, od kojih je većinski „ratni tabor” koji podržava sankcije prema Rusiji, iako one nisu donele rešenje za sukob u Ukrajini , i drugi tabor kojem pripada i Mađarska koji se zalaže za mirno rešenje u Ukrajini i reviziju sankcija.
Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

12.56 - Sumnjivi paketi u nekoliko ukrajinskih ambasada i konzulata

Nekoliko ukrajinskih ambasada i konzulata u inostranstvu primilo je "krvave pakete" u kojima su se nalazile životinjske oči, objavilo je danas ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Reuters.

12.53 - Kremlj: Putin rekao Šolcu da je pristup Zapada Ukrajini "destruktivan"

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u telefonskom razgovoru rekao nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je pristup i stav Nemačke i Zapada prema Ukrajini "destruktivan" i pozvao Berlin da preispita svoj odnos, saopštio je Kremlj.

- Preplaviti Ukrajinu oružjem je destruktivna politika - naveo je ruski lider u razgovoru sa Šolcom, prenela je agencija TASS.

On je dodao da se to isto može reći i povodom toga što zapadne zemlje, uključujući Nemačku, obučavaju ukrajinske vojnike.

Prema rečima Putina, zbog svega toga, kao i obimne finansijske podrške Ukrajini, kijevski režim odbacuje i samu ideju o pregovorima.

AP Photo/Olivier Matthys
Olaf Šolc

12.09 - Rusija završila istragu protiv 70 ukrajinskih vojnika zbog ratnih zločina

Istražni organi Ruske Federacije završili su istragu zbog ratnih zločina protiv oko 70 pripadnika ukrajinske vojske i odreda Azov koji su u Rusiji proglašeni za ekstremističku organizaciju, saopštile su ruske agencije za sprovođenje zakona.

Slučajevi su prosleđeni sudovima u Donjecku, navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

- Trenutno su završene istrage protiv oko 70 ljudi koji su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Među optuženima su pripadnici 36. brigade marinaca i drugih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, kao i odreda Azov - saopšteno je.

11.47 - Američki plaćenici pomažu u pripremi hemijskih provokacija u Ukrajini

Plaćenici iz SAD pomažu kijevskim vlastima da pripreme hemijske provokacije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin.

Kako je precizirao, Rusija ima informaciju da se radi o plaćenicima iz američke države Nevada.

- Međutim, Amerikanci sve to demantuju, govore da je to dezinformacija sa ruske strane. Oni govore da su ti ljudi pošteni i dobronamerni humanitarci - kazao je Šuljgin.

11.27 - Kremlj odgovorio Bajdenu: Peskov ismejao predlog američkog predsednika

 

Američki predsednik Džozef Bajden zapravo je rekao da su pregovori sa Ruskom Federacijom mogući tek nakon odlaska Rusije iz Ukrajine, ali to je nemoguće, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Pavel Golovkin
Dmitrij Peskov

10.44 - Grosi: Nadam se rešenju za nuklearnu elektranu Zaporožje do kraja godine

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je nadu da će Rusija i Ukrajina do kraja godine sklopiti dogovor o stvaranju zaštićene zone u oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje.

- Posvećen sam pronalaženju rešenja što je pre moguće. Nadam se do kraja godine - rekao je Grosi u intervjuu za italijanski list Republika objavljenom danas.

Kako je rekao, cilj IAEA je izbegavanje nuklearne nesreće, a ne stvaranje okolnosti koje bi pogodovale bilo kojoj strani u sukobu.

Grosi nije isključio mogućnost da se, kako bi se rešilo to pitanje, susretne sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao ni sa ukrajinskim Volodimirom Zelenskim.

9.44 - Ukrajinska vojska izgubila još 50 vojnika i artiljeriju „Gvozdika“

Ukrajinska vojska je proteklog dana izgubila 50 vojnika, jednu samohodnu artiljerijju „Gvozdika“, tri haubice, četiri tenka, sedam oklopnih transportera i 10 jedinica oklopnih vozila, saopštila je narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Kako je precizirano, reč je o tenkovima T-64BV i T-72B3, kao i o haubicama D-30.

9.13 - Pentagon pojačava obuku ukrajinskih snaga

Pentagon namerava da značajno proširi program obuke ukrajinskih vojnika, saznaje „Vašington post“.

AP Photo/Mykola Tymchenko
 

List tvrdi da Pentagon namerava da obučava ukrajinske vojnike da sprovode „sofisticirane vojne kampanje“, međutim, nigde se ne precizira šta to konkretno znači.

Prethodno je i Velika Britanija saopštila da namerava da pojača program obuke ukrajinskih vojnika sa tri na pet nedelja treninga.

9.01 - Ofanziva ruskih snaga na Vodjano

Ruska vojska izvodi napad na ukrajinske snage u mestu Vodjano na Avdejevskom pravcu u Donjeckoj Narodnoj Republici, javlja agencija RIA Novosti.

U napadu učestvuju jedinice „Štorm“ i prva Slavjanska brigada narodne milicije Donjecke narodne Republike, uz podršku artiljerije i dronova.

Prethodno je šef DNR Denis Pušilin rekao da ruske snage sužavaju krug oko Avdejevke.

8.41 - Eksplozije u centru Donjecka, pogođeni kafić, stambena zgrada i prodavnica

U centru Donjecka tokom noći odjeknule su eksplozije nakon što je ukrajinska vojska granatirala ovaj grad, a pogođen je jedan kafić, jedna prodavnica i stambena zgrada.

Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda
 

Prema navodima vlasti, ukrajinska vojska je u napadu koristila sistem „Grad“, a ispaljene su dve rakete.

7.40 - Granatirano Zaporožje

Ruske snage napale su noćas raketama Zaporožje, a na meti je bila industrijska i energetska infrastruktura grada, saopštio je načelnik Zaporoške regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh.

Nakon napada došlo je do požara na infrastrukturnom objektu, koji je brzo ugašen, prenosi Unian.

Od eksplozije su razbijena stakla na obližnjim kućama.

Nema povređenih u napadu.

7.25 - U ratu poginulo oko 13.000 vojnika

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da je od početka rata u toj zemlji do danas poginulo između 10.000 i 13.000 vojnika, u jednom od retkih saopštenja nekog ukrajinskog zvaničnika o broju nastradalih.

- Imamo zvanične procene Generalštaba, zvanične procene glavnokomandujućeg (predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski) i one se kreću od 10.000 do 12.500-13.000 ubijenih - rekao je Podoljak.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Savetnik ukrajinskog predsednika je procenio da je do 100.000 ruskih vojnika ubijeno od početka sukoba 24. februara i da je još 100.000 do 150.000 ranjeno, nestalo ili nisu mogli da se vrate u borbu.

7.10 - Ukrajina pregovara sa Zapadom o isporukama raketa za PVO sistema S-300

Ovo je saopštio ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

- S-300 rade veoma dobro. Radi se o tome što se oni nisu proizvodili u Ukrajini, odnosno mi nemamo proizvodnju raketa S-300, pa koristimo zalihe. Lično sa svim ministrima odbrane onih zemalja koje takođe imaju S-300 pregovaramo o mogućnosti da popunimo ove zalihe raketa iz njihovih skladišta i arsenala - rekao je Reznikov na brifingu u Odesi posle sastanka sa španskom ministarkom odbrane Margaritom Robles.

7.00 - Makron: Razgovarao bih sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će nastaviti da vodi dijalog s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi se izbegla eskalacija konflikta u Ukrajini i kako bi se „postigle konkretne stvari“.

Profimedia
 

- Nastaviću da razgovaram sa predsednikom Putinom. Danas sam ponovo o tome razgovarao sa Bajdenom, jer uvek smo nastojali da izbegnemo eskalaciju i ostvarimo konkretne stvari: na primer, razgovaraću s njim o bezbednosti Zaporoške nuklearke - rekao je Makron.

Francuski predsednik je rekao, posle razgovora sa svojim domćinom Džozefom Bajdenom, i da će dve zemlje, Francuska i SAD, nastaviti da vojno podržavaju Ukrajinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike