Premijeri Poljske i Belgije u poseti Kijevu, ruska vojska uništila ukrajinsko skladište za sisteme Himars (FOTO/VIDEO)

26.11.2022

15:52 >> 23:13

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Premijeri Poljske i Belgije u poseti Kijevu, ruska vojska uništila ukrajinsko skladište za sisteme Himars (FOTO/VIDEO)
Copyright AP Photo/LIBKOS/Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 276. dan.

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva.

Skoro cela Ukrajina bila u mraku nakon ruskih raketnih napada. Bez električne energije je ostalo i pola Moldavije.

Evropska unija radi na devetom paketu sankcija Rusiji.

Najvažnije činjenice

U toku je 276. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.59 - Zaharova:Samo do dvoje diplomata u neprijateljskim zemljama

Broj preostalih ruskih diplomata u pojedinim neprijateljskim državama nije veći od dva, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 


- Što se tiče ambasada, naše diplomatsko prisustvo je zapravo svedeno na minimum u određenim zemljama, uglavnom u zemljama EU koje smo označili kao neprijateljske. Imamo samo jednog ili dvoje diplomata u određenim zemljama - rekla je Zaharova za TVC televiziju, preneo je TAS S.

23.40 - Vojnici sigurni u pobedu: Ruske haubice „msta-S“

Nakon dobijanja koordinate ciljeva, artiljerija nakon samo nekoliko minuta zauzima položaj i gađa metu.
Artiljerci koji rukuju haubicom „msta-S“ deluju po principu „jedna meta - jedna pozicija“. 

Na taj način protivnik nema priliku da izvede uzvratni napad.

Brzina u radu se postiže zahvaljujući dobroj organizaciji i uvežbanosti jedinice, što omogućava da se sačuvaju životi ljudstva i da se izvedu efikasni artiljerijski napadi. 

Jedinica je jednom prilikom uništila tri neprijateljska tenka za dežurstvo, što smatraju svojim najboljim rezultatom.

Dolazak hladnijeg vremena samo raduje borce iz Sibira, prenosi televizija „Zvezda“.

22.48 - Šolc otkrio zanimljiv detalj iz razgovora sa Putinom

Profimedia
Vladimir Putin i Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc otkrio je da ruski predsednik Vladimir Putin ponekad tokom razgovora s vremena na vreme prelazi sa ruskog na nemački jezik.

- On tokom razgovora smenjuje ruski i nemački jezik. Moje poznavanje ruskog ograničeno je na osmočasovni kurs u školi - kazao je Šolc u intervjuu za nemački magazin „Fokus“, prisećajući se sastanka sa ruskim liderom u Moskvi u februaru.

Istovremeno je dodao da je poslednji put razgovarao telefonom sa Putinom u septembru.

20.52 - Ukrajinske snage ponovo granatirale Donjeck

Ukrajinska vojska ponovo je granatirala više delova Donjecka koristeći NATO municiju, saopštio je Zejdnički centar za kontrolu primirja.

Reč je o šest granata kalibra 155 milimetara, a gađane su četvrti Krasnogorovka, Kubiševska, Kirovska.

Takođe, na meti ukrajinskih snaga bilo je i mesto Mineraljno, a tom prilikom korišćena je municija kalibra 152 milimetra.

19.03 - Kirilov: Privatne biološke laboratorije bez kontrole u SAD

Nad privatnim biološkim laboratorijama u SAD nema kontrole uprkos činjenici da one sprovode istraživanja sa veoma opasnim patogenima, izjavio je na konferenciji za novinare načelnik ruskih trupa za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu, general-potpukovnik Igor Kirilov uoči devete konferencije Konvencije o biološkom oružju (BVC).

- Želeo bih da istaknem da je u SAD sistem kontrole kršenja bezbednosti u biolaboratorijama decentralizovan i pokriva samo objekte koji dobijaju federalna sredstva - rekao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, postoji mali ili nikakav nadzor nad privatnim laboratorijama, iako sprovode istraživanja sa veoma opasnim patogenima.

- Nedostatak jedinstvenih standarda za takve objekte stvara rizike zaobilaženja BVC-a i grubog kršenja uslova za biološku bezbednost - kazao je Kirilov.

16.52 - Premijeri Poljsle i Belgije u poseti Kijevu

Premijeri Poljske i Belgije Mateuš Moravecki i Aleksandar De Kro borave u zvaničnoj poseti Kijevu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se sa premijerom Belgije, te su oni potpisali deklaraciju o podršci Belgije članstvu Ukrajine u EU i NATO.

- Ovaj dokument govori o podršci Belgije našem članstvu u Evropskoj uniji i NATO. Mi ćemo zasigurno ostvariti to - rekao je Zelenski.

Poljski premijer, sa druge strane, sastao se sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigaljom, a tom sastanku prisustvovala je i premijerka Litvanije Ingrida Šimonite.

16.33 - Zelenski: Planiramo da pošaljemo 60 brodova sa žitaricama iz ukrajinskih luka

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je na međunarodnom samitu u Kijevu, na kojem je promovisao svoju inicijativu "Zrno iz Ukrajine“, da je Kijev prikupio oko 150 miliona dolara iz više od 20 zemalja i EU za izvoz žitarica u najugroženije zemlje, uključujući Etiopiju, Sudan, Južni Sudan, Somaliju i Jemen.

- Planiramo da pošaljemo najmanje 60 brodova sa žitaricama iz ukrajinskih luka u zemlje koje se najviše suočavaju sa pretnjom od gladi i suše“ - rekao je Zelenski na skupu.

15.10 - Sedam žena od Putina dobilo zvanje "Majka-heroina"

Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin sa majkama ruskih vojnika

Ruski predsednik Vladimir Putin je, uoči obeležavanja Dana majki u Rusiji, potpisao ukaz o dodeli zvanja „Majka-heroina“ sedam Ruskinja, a odgovarajući ukaz objavljen je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Putin je u avgustu potpisao ukaz o uspostavljanju zvanja „Majka-heroina“ koje se dodeljuje majkama-državljankama Rusije koje su rodile i odgojile desetoro i više dece.

Počasno zvanje je ranije postojalo u doba SSSR.

14.55 - U Kijevu održan međunarodni samit o bezbednosti hrane

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio je danas domaćin međunarodnog samita u Kijevu na kojem se razgovaralo o bezbednosti hrane i izvozu poljoprivrednih proizvoda, a na kojem su učestvovali premijeri Belgije, Poljske i Litvanije i predsednik Mađarske.

Zelenski je otvorio samit govoreći na panelu koji su pratili šef njegovog kabineta i ukrajinski premijer.

Francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održali su govore na samitu putem video linka, preneo je Rojters.

14.30 - Veliki broj zapadnih haubica u Ukrajini van upotrebe

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Ukrajinske oružane snage svakodnevno ispaljuju hiljade artiljerijskh granata na ruske ciljeve iz tehnološki naprednih haubica koje Kijevu isporučuju SAD i njihovi saveznici, ali zbog prekomerne upotrebe na bojnom polju trećina ih je van upotrebe, potvrdili su američki i ukrajinski zvaničnici.

Trećina od otprilike 350 haubica zapadne proizvodnje doniranih Kijevu je u svakom trenutku van upotrebe, tvrde američki vojni zvaničnici, prenosi Njujork tajms.

14.24 - Putin: Treba iskoristiti iskustvo koje smo stekli u sukobu sa zapadnim oružjem u Ukrajini

Ruski odbrambeni gigant Rostek igra ključnu ulogu u obezbeđivanju „tehnološkog suvereniteta“ zemlje, ali mora da iskoristi pravo borbeno iskustvo u suprotstavljanju zapadnom oružju u Ukrajini, izjavio je u petak predsednik Vladimir Putin.

14.10 - Ruska vojska uništila ukrajinsko skladište za sisteme Himars

Ruska vojska je u Zaporoškoj oblasti uništila ukrajinsko skladište municije za protivvazdušne raketne sisteme "Himars“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

AP Photo/Bullit Marquez
Himars

Dodaje se i da su uništena dva višecevna raketna sistema "Grad“, u Harkovskoj oblasti.

Ministarstvo navodi i da je u pravcu Kupjanska sprečen pokušaj ukrajinske vojske da napadne naselje u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici.

Kako se navodi u saopštenju, tom prilikom likvidirano je preko 30 ukrajinskih vojnika, jedan oklopni automobil i tri kamioneta.

13.51 - Devet ruskih vojnika prebačeno iz zarobljeništva u Rusiju

Devet ruskih vojnika, kojima je u ukrajinskom zarobljeništvu pretila smrt, vraćeni su danas u Rusiju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Kao rezultat pregovora sa teritorijom pod kontrolom Kijeva danas je vraćeno devet ruskih vojnika kojima je u zarobljeništvu pretila smrt - navodi se u saopštenju.

13.35 - Lavrov: Ukrajinski narod će biti oslobođen od neonacističkih vladara

U dokumentarcu koji je emitovan u subotu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Ukrajinci zaslužuju prijateljski odnos sa slovenskom braćom i da će biti oslobođeni od "neonacističkih vladara".

AP Photo/Hau Dinh, File
Sergej Lavrov

12.12 - U Ukrajini se obnavlja snabdevanje strujom i vodom

Ukrajinske nadležne službe danas nastoje da obnove snabdevanje strujom i vodom nakon nedavnih ruskih vojnih udara koji su izazvali velika oštećenja na infrastrukturnim objektima.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da šest miliona domaćinstava u toj zemlji i dalje nema struju, nakon velikih ruskih raketnih napada ove sedmice, preneo je AP.

Kijevska opštinska administracija saopštila je jutros da svi stanovnici u Kijevu imaju vodu, ali da je oko 130.000 stanovnika i dalje bez struje.

Gradske vlasti u Kijevu su navele da će snabdevanje strujom, vodom, kao i grejanje biti potpuno obnovljeno u roku od 24 sata.

11.41 - Predstavnik IAEA objasnio gde je okidač za prljavu bombu

Ukoliko artiljerijski projektil pogodi kontejner sa iskorišćenim gorivom na teritoriji Zaporoške nuklearke, to može da dovede do efekta „prljave bombe“, izjavio je zamenik direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rukovodilac odeljenja za nuklearnu energiju Mihail Čudakov.

Profimedia
 

- Ako na teritoriji nuklearke postoji iskorišćeno gorivo koje se čuva na suvom, u betonskim kontejnerima, dovoljno je da artiljerijska raketa padne tu i dobiće se efekat ''prljave bombe''. Nema potrebe tražiti bombu u formi bombe - objasnio je on na marginama foruma „Atomekspo“ u Sočiju, prenosi Sputnjik.

On je, istovremeno, dodao da u IAEA ne razmatraju izmene u bezbednosnim zahtevima za Zaporošku nuklearku u cilju sprečavanja vanrednih situacija koje bi prouzrokovao ljudski faktor.

11.33 - Sirene za vazdušnu opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Eksplozije su odjeknule u ukrajinskom gradu Dnjepropetrovsk, objavljena je vazdušna opasnost. Sirene se čuju i u Poltavskoj i Harkovskoj oblasti, na teritoriji DNR pod kontrolom Kijeva i Zaporoškoj oblasti, koja se graniči sa Dnjepropetrovskom oblašću.

11.08 - Finska: Možemo da pošaljemo Ukrajini deo energetske opreme

Finski ministar ekonomije Mika Lintila izjavio je da Finska može da pošalje prvi deo energetske opreme kao pomoć Ukrajini u kojoj je teško oštećen elektroenergetski sistem, objavio je danas Gardijan.

Lintila je za finski informativni kanal Ile rekao da je započeo razgovore sa finskim preduzećima u energetskom sektoru da bi koordinirao napore za pomoć Ukrajincima.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
Kijev u mraku

Lintila je juče napisao na Tviteru da je tražio od finskih kompanija donaciju opreme i da su preduzeća pozitivno odgovorila na zahtev.

Operacija će odmah biti započeta i ukrajinska država je o tome obaveštena, naveo je Lintila.

10.17 - Narodna milicija LNR: Likvidirano do 55 ukrajinskih vojnika

Tokom prethodnog dana likvidirano je do 55 pripadnika ukrajinske vojske, a uništeni su i jedan tenk, pet oklopnih transportera, tri artiljerijske jedinice, kao i 17 jedinica specijalnih vozila, saopštila je Narodna milicija LNR na Telegramu.

9.45 - Narodna milicija DNR: Likvidirano preko 40 ukrajinskih vojnika

Tokom prethodnog dana likvidirano je preko 40 pripadnika ukrajinske vojske, saopštila je Narodna milicija DNR.

- Zajedničkim dejstvima pripadnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništeno je sledeće neprijateljsko naoružanje i vojna oprema: pet tenkova, tri haubice D-30, pet jedinica oklopnih i automobilskih vozila, a u vazduhu je oboreno šest neprijateljskih dronova. Protivnik je izgubio preko 40 ljudi - navodi se u saopštenju resora na Telegramu.

9.04 - Svatovo u LNR na udaru je ukrajinskih snaga

AP Photo/LIBKOS
 

Na grad je palo pet projektila kalibra 155 milimetara (kalibar koji koristi NATO).

 

8.51 - London: Rusija skida nuklearne bojeve glave i gađa Ukrajinu

Rusija verovatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarelih nuklearnih krstarećih raketa i ispaljuje rakete bez bojevih glava na Ukrajinu, tvrdi vojna obaveštajna agencija Velike Britanije.

- Fotografije pokazuju olupinu oborene krstareće rakete AS-15, razvijene osamdesetih godina prošlog veka, isključivo pravljene u sklopu nuklearnog sistema. Bojeva glava je verovatno zamenjena nekim balastom - navodi se najnovijem obaveštajnom izveštaju ministarstva, prenela je ukrajinska "Pravda".

7.49 - Ukrajinske snage od jutros granatiraju Donjeck i druga mesta u DNR

7.37 - Počela evakuacija iz Hersona

Iz Hersona je krenuo voz za Hmeljnicki sa prvih 100 stanovnika Hersona koji su se odazvali pozivu vlade na evakuaciju zbog problema nastalih usled oštećenja infrastrukture.

Među njima je 26 dece, sedam nepokretnih pacijenata i šest osoba sa invaliditetom, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, a prenosi Ukrinform.

AP Photo/Bernat Armangue
Ukrajinska vojska u Hersonu

Po dolasku u Hmeljnicki, svi evakuisani će dobiti sertifikate da su interno raseljena licaa i državnu finansijsku pomoć.

Oni će imati besplatan smeštaj i dobijaće humanitarnu pomoć.

07.10 - Postoji mogućnost nuklearne provokacije u Ukrajini

Zapad bi mogao da organizuje provokaciju u Ukrajini uz primenu nuklearnog naoružanja kako bi za to potom okrivio Rusiju, izjavio je generalni direktor ruskog koncerna „Rosenergoatom“ Renat Karča.

- Polazeći od tendencija, moram reći da je takva mogućnost izuzetno visoka. Oni bi to uradili ne samo da bi eskalirali situaciju, već i zato što im nisu bitne posledice koje se dešavaju na udaljenosti od više hiljada kilometara - kazao je on.

07.00 - Putin: Da nije bilo državnog udara u Ukrajini 2014. godine ne bi bilo ni specijalne operacije

Specijalna vojna operacija se danas ne bi sprovodila da u Ukrajini 2014. godine nije izveden državni udar, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Kako je dodao, nakon 2014. godine sledbenici Stepana Bandere su praktično preuzeli kontrolu nad svim organima vlasti i uprave u Ukrajini.

- A ko su banderovci? Neonacisti. Bandera je bio Hitlerov saučesnik, ubijao je i Ruse i Poljake i Jevreje – sve redom po naređenju Hitlera. Oni su danas takve ljude izdigli u rang nacionalnih heroja. Eto protiv čega se bore naši momci - konstatovao je ruski lider.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike