Kličko upozorava građane da prave zalihe, Ukrajina hoće rakete za PVO sisteme S-300

01.12.2022

20:31 >> 22:42

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Kličko upozorava građane da prave zalihe, Ukrajina hoće rakete za PVO sisteme S-300
Ilustracija - Copyright AP Photo/ Bernat Armangue/Profimedia

U toku je 281. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Žestoke borbe vode se u Donbasu.

Vanredna isključenja električne energije na snazi su u celoj Ukrajini, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo".

Evropski savet odlučio da se kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretira kao krivično delo EU.

Najvažnije činjenice

U toku je 281. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.42 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati.

23.12 - Ukrajinci otkrili gde su ruski padobranci iz Hersona

Na području jednog od gradova Luganske oblasti nalaze se verovatno poslednje ozbiljne oružane jedinice Rusije, primetio je šef OVA.

Rusija je rasporedila padobrance sa pravca Hersona u Starobelsku oblast Luganske oblasti.

21.34 - Preteća pisma

Tri ukrajinske diplomatske misije primile su preteća pisma natopljena crvenom tečnošću, samo dan nakon što je pismo bomba eksplodirala u ambasadi Ukrajine u Španiji, naveo je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

21.30 - Ukrajina pregovara sa Zapadom o isporukama raketa za PVO sisteme S-300

Ukrajina pregovara sa Zapadom o isporukama raketa za PVO sisteme S-300, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

- S-300 rade veoma dobro. Radi se o tome što se oni nisu proizvodili u Ukrajini, odnosno mi nemamo proizvodnju raketa S-300, pa koristimo zalihe. Lično sa svim ministrima odbrane onih zemalja koje takođe imaju S-300 pregovaramo o mogućnosti da popunimo ove zalihe raketa iz njihovih skladišta i arsenala - rekao je Reznikov na brifingu u Odesi posle sastanka sa španskom ministarkom odbrane Margaritom Robles.

20.58Bajden: Ne planiram uskoro da razgovaram sa Putinom

19.42 - Bajden i Makron: Rusiju ćemo smatrati odgovornom za ratne zločine u Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Francuske Emanuel Makron obećali su da će Rusiju smatrati odgovornom za "široko dokumentovanu svirepost i ratne zločine" u Ukrajini, navela su dvojica lidera u saopštenju objavljenom nakon njihovog sastanka u Beloj kući.

AP Photo/Andrew Harnik
Makron i Bajden

19.15 - Peskov: Ništa nije dogovoreno

Upitan da prokomentariše izjavu Makrona o njegovim planovima da narednih dana razgovara sa Putinom, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da razgovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona za sada nije na dnevnom redu. 

- Do sada ništa nije dogovoreno - rekao je Peskov.

18.54 - Sijarto: Zapad treba da održi kanale komunikacije sa Rusijom

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi Zapad trebalo da održi otvorene kanale komunikacije sa Rusijom, kako bi se došlo do mirovnog rešenja oko sukoba u Ukrajini.

- Potrebni su kanali i platforme za komunikaciju sa Rusijom. Bez kanala, ne možemo se nadati miru u Ukrajini - rekao je Sijarto na samitu OEBS u poljskom Lođu.

On je ukazao da su politički i diplomatski odnosi između Zapada i Sovjetskog saveza tokom Hladnog rata omogućili da se spreči da se ideološka konfrontacija ne pretvori u rat.

18.36 - Makron: Pregovori sa Putinom su i dalje mogući

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da veruje da su pregovori s ruskim liderom Vladimirom Putinom o kraju rata još mogući. 

- Pogrešio je što je napao Ukrajinu. Je li moguće vratiti se za pregovarački sto s Putinom? Mislim da je to moguće - kazao je Makron.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin i Makron

18.30 - Kličko: Neće biti dovoljno energije za sve

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, rekao je građanima da naprave zalihe vode, hrane i tople odeće u slučaju potpunog pada električne mreže i dodao da bi trebalo da razmisle o tome da ostanu s prijateljima u predgrađima ako mogu.

Kličko je upozorio da bi temperature u domovima mogle naglo da padnu u slučaju "pada električne energije i uništenja infrastrukture i potpunog odsustva struje, vodenih zaliha, odvoda i grejanja".

- Temperature u stanovima možda se neće razlikovati previše od temperatura napolju - rekao je.

AP Photo/Andrew Kravchenko
Kijev

16.30 - Kijev: Cilj ispaljivanja ruskih raketa Kh-55 da odvrate pažnju ukrajinskoj PVO

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je na zapadu Ukrajine pronašla fragmente ruskih krstarećih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave i da je njihova očigledna svrha bila da odvrate pažnju ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

Nikola Daniljuk, predstavnik istraživačke jedinice ukrajinskih oružanih snaga, rekao je na brifingu da su fragmenti raketa koji su pali u zapadnim regionima Lavova i Hmeljnickog 31. oktobra, utvrđeni kao delovi krstarećih raketa Kh-55.

16.01 - Eksplozija u Kijevu

Eksplozija je danas potresla Kijev

Ukrajinski list Vesti preneo je ranije danas da je niz eksplozija odjeknuo u graadu Kremenčugu u Poltavskoj oblasti.

U celoj Ukrajini danas je proglašeno stanje pripravnosti zbog mogućih vazdušnih napada.

15.28 - EU postigla načelni dogovor o ograničenju cene ruske nafte

Vlade zemalja Evropske unije načelno su dogovorile danas o ograničenju cene ruske morske nafte na 60 dolara po barelu, javlja Rojters pozivajući se na izjavu diplomate iz EU, bez navođenja njegovog imena.

Prema njegovim rečima, ograničenje cene bi se sprovodilo uz primenu mehanizam prilagođavanja koji treba da zadrži gornju granicu cene na 5,0 odsto ispod tržišne.

Poljska, koja se zalagala za to da gornja granica cena bude mnogo oštrija, ima rok do 15:00 časova po GMT-u da prihvati sporazum, koji bi zatim odobrile sve vlade EU u pisanoj proceduri do petka, dodao je sagovornik Rojtersa.

15.20 - Čavušoglu: Moguće doći do rešenja u Ukrajini putem diplomatije

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Mevlut Čavušoglu

Turska smatra da je realno da se kroz pregovore može doći do rešenja situacije u Ukrajini ukoliko se diplomatiji pruži šansa, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

- Pregovaračko rešenje je moguće ako se diplomatiji pruži šansa. Naravno, to mora da bude pravedan mir za Ukrajinu - rekao je Čavušoglu na Ministarskom savetu OEBS-a, a prenosi agencija TASS.

Kako je rekao, Turska će "nastaviti da aktivno podržava OEBS jer ne postoji druga platforma koja bi bila inkluzivna".

14.34 - Rusija: Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno 50 ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno 50 ruskih vojnika.

- Dana 1. decembra, kao rezultat pregovara, sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno je 50 ruskih vojnika, koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti - navelo je u saopštenju Ministarstvo odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

AP Photo/Roman Chop
 

Dodaje se da će svim oslobođenima biti pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć, kao i da će ruski vojnici vojno-transportnim avionima biti transportovani u Moskvu, gde će biti na lečenju i rehabilitaciji u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane.

13.40 - Švajcarska blokirala rusku imovinu vrednu 7,5 milijardi evra

Švajcarska je blokirala rusku imovinu u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka (oko 7,95 milijardi dolara), saopštio je Državni sekretarijat za privredu zemlje.
Blokirano je i 15 nekretnina u šest švajcarskih kantona.

13.10 - Ruska ambasada osudila slanje pet pisama bombi u Španiji

Ruska ambasada u Španiji osudila je danas sve pretnje ili terorističke akte u vezi sa pet pisama bombi koje su poslate državnim kancelarijama, privatnim kompanijama i ukrajinskoj ambasadi u Madridu.

- Svaka pretnja ili teroristički akt, posebno usmeren na diplomatsko predstavništvo, jeste za potpunu osudu - navodi se u saopštenju ruske ambasade na Tviteru, preneo je Rojters.

12.55 - Borelj: Ruska agresija na Ukrajinu kršenje principa na kojima je zasnovan OEBS

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da ruska agresija na Ukrajinu, sistematično uništavanje civilne infrastrukture i korišćenje zime kao oružja sa ciljem da se narodu te zemlje uvede mrak i hladnoća, predstavlja ratni zločin i kršenje međunarodnog prava kao i principa na kojima je zasnovan OEBS.

Profimedia
Žozep Borelj

- Rusija je dovela rat u Evropu, a pošto nije uspela da pokori Ukrajinu, sada uništava sistematično svu civilnu infrastrukturu - rekao je Borelj novinarima na Savetu ministara država članica OEBS-a koji je danas počeo u Lođu u Poljskoj.

Dodaje da će EU podržati Međunarodni krivični sud koji već sarađuje sa ukrajinskim tužiocima.

- Šaljemo dodatnih milion evra za deminiranje u Ukrajini, a Evropska unija će podržati Međunarodni krivični sud koji već uveliko radi sa ukrajinskim tužiocima kako bi prikupili dokaze o zločinima. To treba da bude odobreno od država članica unije i potrebno je da obezbedimo podršku u Ujedinjenim nacijama sa velikim brojem zemalja - rekao je Borelj.

12.38 - Lukašenko: Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče NATO u sukob

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Ukrajina koristi svaki izgovor da uvuče snage zemalja članica NATO u sukob, dok Belorusija beleži porast provokacija u blizini svoje granice.

12.26 - Peskov: Osudićemo uspostavljanje suda za istragu ruskih akcija u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je danas pozive Evropske unije da se uspostavi sud za ratne zločine zbog ruskih akcija u Ukrajini, rekavši da takvo telo ne bi imalo legitimitet i da je neprihvatljivo za Moskvu.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

- Što se tiče pokušaja da se uspostave neka vrsta tribunala, on neće imati nikakav legitimitet i mi ga nećemo prihvatiti, osudićemo ga - rekao je Peskov novinarima, a prenosi Interfax.

U odgovoru na pitanje kako bi Kremlj reagovao na takve akcije, Peskov je rekao da ruski istražitelji rade na otkrivanju zločina "kijevskog režima".

- Veoma je važno da se svemu ovome dodaju i podaci o zločinima koje je režim počinio od 2014. godine i na koje, na našu žalost, nismo videli ni kritiku Zapada - dodao je portparol Kremlja.

12.19 - Ukrajinci otpustili inženjera nuklearke Zaporožje zbog saradnje s Rusima

Ukrajina je otpustila zamenika glavnog inženjera nuklearne elektrane Zaporožje koga je optužila za saradnju s ruskim snagama i izdaju, saopštila je danas ukrajinska državna kompanija Energoatom.  

11.33 - Januševič: Herson opet bez struje posle ruskog granatiranja

Nedavno oslobođeni ukrajinski južni grad Herson ostao je bez napajanja električnom energijom nakon granatiranja ruskih snaga, rekao je danas regionalni načelnik Jaroslav Januševič. 

On je napisao na Telegramu da nadležne službe rade na popravci elektro mreže.

AP Photo/Bernat Armangue
 

Herson je delimično dobio struju prošle sedmice nakon što su ukrajinske snage ponovo ušle u grad pošto su ga napustile ruske snage u novembru, preneo je Rojters. 

10.30 - Nemačka podstiče Poljsku na provokaciju Rusije

Nemačka predlaže Poljskoj da na granici sa Ukrajinom razmesti osam PVO sistema „Patriot“, izjavio je ministar za nacionalnu odbranu Poljske Mariuš Blašak.

10.10 - Lavrov kritikovao delovanje Alijanse: NATO želi da dominira svetom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je tokom današnje konferencije za štampu da se NATO vratio prioritetima hladnog rata i da želi da drži Ruse van Evrope.

9.55 - Moskva: Rezolucija Bundestaga o Holodomoru pokušaj demonizacije Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je rezolucija koju je usvojio nemački Bundestag, a kojom se Holodomor u Ukrajini od 1932/33. proglašava genocidom nad Ukrajincima, pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije.

- Ovo je još jedan pokušaj da se opravda i podstakne kampanja za demonizaciju Rusije koja se širi u Ukrajini i koju sponzoriše Zapad, da se etnički Ukrajinci okrenu protiv ruskog i drugih naroda koji žive u Rusiji i na prostoru bivšeg SSSR-a - navelo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo je ukazalo da je pritom Bundestag prećutao da glad u to vreme nije harala samo u Ukrajini, nego na celoj teritoriji Sovjetskog Saveza.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

- Poslanici nemačkog parlamenta iz vladajuće koalicije i opozicionog bloka Hrišćansko demokratske unije/ Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, zaboravljajući na to, odlučili su da demonstrativno podrže političko-ideološki mit koji neguju ukrajinske vlasti na predlog ultranacionalističkih, nacističkih i rusofobičnih snaga - istaklo je rusko ministarstvo.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija Bundestaga apsurdna i da izvitoperava istorijske činjenice, preneo je Sputnjik.

9.17 - Fjučersi na gas u Evropi najviše 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od 13. oktobra

8.58 - Sirene za vazdušnu opasnost odzvanjaju u više regiona Ukrajine

8.27 - SAD ne odustaju od slanja sistema PVO Ukrajini

Profimedia
 

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je u sredu ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi spremnost SAD da Kijevu obezbede sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken i Kuleba razgovarali su "na marginama" sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu.

Razgovarano je i o rezultatima sastanaka o potrebama Ukrajine u oblasti energetske infrastrukture i obezbeđivanju njene dugoročne energetske bezbednosti, saopštio je Stejt department.

8.05 - Francuska počela da radi na stvaranju tribunala koji će istraživati ruske akcije u Ukrajini

Francuska je počela da radi sa evropskim i ukrajinskim partnerima na stvaranju specijalnog tribunala koji će voditi istragu o ruskim akcijama u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

- Što se tiče predloga da se stvori specijalni tribunal za ruske zločine u Ukrajini, počeli smo da radimo sa našim evropskim i ukrajinskim partnerima - rekao je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova na brifingu u sredu.

On je napomenuo da Francuska takođe podržava istrage ukrajinskih pravosudnih organa i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu kako bi se odgovorni za ove zločine priveli pravdi.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

7.32 - Oružane snage Ukrajine počele su da štede municiju zbog uništavanja skladišta usled raketnih udara i prekida snabdevanja, rekao je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

7.10 - Vojnici obišli oslobođeni Majorsk

Vojni oficiri NM DPR prvi su posetili oslobođeni Majorsk, koji su uz podršku mobilisanih rezervista oslobodile snage 3. bataljona 3. gardijske brigade 1. armijskog korpusa. Akcije jurišnih grupa korigovane su uz pomoć bespilotnih letelica.

Tokom briljantno izvedenog napada, neki od ukrajinskih militanata su izbačeni iz stroja, neki su pobegli, ostavljajući ranjenu braću, a ostali su zarobljeni. Zauzimanje Majorska omogućiće aktivniji razvoj ofanzive na Artjomovsk i Đeržinsk (Toreck).

7.00 - Kadirov: Ahmat eliminisao ukrajinske diverzante

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je u sredu, 30. novembra, objavio da je likvidirana ukrajinska DRG (divirzantsko-izviđačka grupa), koju su čečenski specijalci otkrili u oblasti Kremenaja. Političar i vojnik objavio je relevantan video na društvenim mrežama.

Kako je sam Kadrov napomenuo u komentaru snimka, ukrajinske diverzante su, pokušavajući da upadnu na ruske položaje, uništili borci specijalnih snaga Ahmat.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike