Britanija isporučila Ukrajini rakete „Brimstoun 2“; Norveški ministar: Oslo ne vidi direktnu vojnu pretnju od Rusije

27.11.2022

15:33

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Britanija isporučila Ukrajini rakete „Brimstoun 2“; Norveški ministar: Oslo ne vidi direktnu vojnu pretnju od Rusije
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 277. dan.

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva.

Skoro cela Ukrajina bila u mraku nakon ruskih raketnih napada. Bez električne energije je ostalo i pola Moldavije.

Evropska unija radi na devetom paketu sankcija Rusiji.

Najvažnije činjenice

U toku je 277. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.59 - Zelenski: Rusija ce opet izvesti raketni udar na Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će Rusija sigurno pokrenuti novi raketni napad na njegovu zemlju i upozorio protivvazdušnu odbranu i građane da se pripreme da rade zajedno kako bi izdržali posledice.

22.50 - Norveški ministar: Oslo ne vidi direktnu vojnu pretnju od Rusije

Uprkos aktuelnim dešavanjima u Ukrajini Norveška ne vidi direktnu vojnu pretnju od Rusije, izjavio je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

U intervjuu nemačkom listu „Frankfurter algemajne zontagscajtung“ objavljenom u nedelju, Gram je primetio da se nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini saradnja između Norveške i Rusije promenila.

- Istovremeno smo zadržali neke linije komunikacije, sarađujemo u oblasti ribolova i zajedno se bavimo spasavanjem na moru. Održali smo i vezu između naših vojski, ali sa mnogo manje aktivnosti - naglasio je norveški ministar.

Istovremeno je dodao da bi „u nekom trenutku sve trebalo da se vrati u normalu“.

- Ali može se desiti da sve više neće biti kao pre, jer i ova situacija ima dugoročne posledice - smatra norveški ministar.

21.21 - Britanija isporučila Ukrajini rakete „Brimstoun 2“

Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo je da je Ukrajini isporučilo visokoprecizne rakete „Brimstoun 2“.

- U okviru svog paketa pomoći Velika Britanija je ukrajinskim oružanim snagama obezbedila rakete sa preciznim navođenjem ‘Brimstoun 2’ - navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva na Tviteru.

 

 


Uz objavu je priložen i video koji prikazuje utovar projektila u avion RAF-a.

Ministarstvo, međutim, nije preciziralo koliko je raketa poslato.

 

 

20.05 - Belorusija utvrđuje granicu sa Ukrajinom

Belorusija utvrđuje svoju granicu sa Ukrajinom u regionu Brest, izjavio je danas predstavnik beloruske pogranične službe Eduard Jermakov.

"Granica u oblasti Pinska se pojačava, u šta ulazi sređivanje puteva i tampon zone, postavljanje signalizacije i video nadzora. Graničari su u povećanoj pripravnosti", rekao je Jermakov za kanal STV.

On je istakao da je "situacija na granici stabilna i pod kontrolom", ali je dodao da su graničari "spremni ukoliko dođe do bilo kakve promene situacije", preneo je TAS S.

19.01 - Vatikan nudi da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Vatikan je ponudio da organizuje pregovore izmedu Ukrajine i Rusije na svojoj teritoriji, rekao je za "Mediaset" šef spoljnopolitičkog odeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

18.34 - U Donjecku oštećena dva vrtića

U granatiranju ukrajinskih snaga na Vorošilovski okrug Donjecka oštećena su dva dečja vrtića, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina Ukrajine.
 
18.20 - Nemačka primila 1,03 miliona izbeglica iz Ukrajine

U Nemačkoj je od početka ruskog napada na Ukrajinu registrovano skoro 1,03 miliona ukrajinskih izbeglica, preneo je "Špigl".

Prema podacima agencije UN za izbeglice, UNHCR, od 24. februara, kada je počeo rat, do danas, oko 7,9 miliona ljudi iz Ukrajine pronašlo je utočište u inostranstvu zbog rata, navodi ukrajinska "Pravda".

Poljska je prihvatila najviše izbeglica - više od 1,5 miliona.

Češka je takode primila veliki broj, odnosno oko 463.000.
17.59 - Kadirov: Poslali smo još jednu grupu dobrovoljaca

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak kako druga grupa dobrovoljaca sa aerodroma Grozni odlazi u zonu specijalne vojne operacije u Donbasu i Ukrajini.


- U petak smo sa Međunarodnog aerodroma Grozni poslali još jednu grupu dobrovoljaca da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji... Ministar unutrašnjih poslova Čečenije Ruslan Alhanov i zamenik ministra unutrašnjih poslova i načelnik policije Ministarstva unutrašnjih poslova Aslan Irashanov ispratili su ih na put - saopštio je Kadirov na svom Telegramu.
 

16.31 - Kamere za prepoznavanje lica

U Kijevskoj oblasti Ukrajine pojaviće se oko 500 kamera za video-nadzor sa raspoznavanjem lica u periodu isključenja struje kako bi se smanjio kriminal, izjavio je načelnik glavne uprave nacionalne policije ove oblasti Andrej Nebitov za televiziju „Rada“.

On je dodao da je, između ostalog, zahvaljujući dvostrukom povećanju patrola u Kijevskoj oblasti broj krađa u stanovima smanjio za 40 odsto, za 15 odsto – broj krađa na ulici, a za 5 odsto ukupnih kriminalnih radnji.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
Kijev

15.38 - Kremlj: Vodimo se sopstvenim interesima u slučaju energenata

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se Rusija rukovodi sopstvenim interesima i da neće "pucati sebi u nogu" u slučaju da zapadne zemlje nametnu gornju granicu cena energenata.

Peskov je podsetio na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rekao da Rusija neće prodavati svoju naftu i gas takvim zemljama.

15.20 - Šmigal: Stabilizovan elektroenergetski sistem, deficit 20 odsto

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da su nadležni uspeli da stabilizuju rad elektroenergetskog sistema, ali da i dalje postoji deficit od 20 odsto.

Šmigal je na Fejsbuku napisao da više od 1.000 stručnjaka svakodnevno radi na popravci mreže.

14.40 - Konašenkov: Uništeno šest komandnih centara ukrajinske vojske

Ruske snage uništile su šest komandnih centara ukrajinske vojske u Hersonskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Kako je rekao, oružane snage Rusije osujetile su i pokušaj napad dve čete ukrajinskih snaga, u oblasti Krasni Liman samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

Konašenkov je kazao da su ruske snage uništile četiri skladišta municije u Zaporoškoj oblasti.

Profimedia
Igor Konašenkov

13.58 - Peskov: Moskva ne prima srcu rezoluciju Evropskog parlamenta

Moskva ne prima k srcu Rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se Rusija prepoznaje kao država koja pomaže terorizam, zato što ona nije pravno obavezujuća, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Evropski parlament je vrsta organizacije koja rado zasniva svoj rad na emocijama, na emotivnom pristupu, a za nas nije tajna da tamo poslenjih godina ima malo ljubavi za nas - rekao je Peskov.

U opširnom intervjuu za televiziju Rusija-1, on je rekao da se situacija u Evropskom parlamentu trenutno takva da rusofobija preplavljuje, i dodao da su emocije "tako promenljiva stvar".

Profimedia
Dmitrij Peskov

12.39 - Belgija: Dodatna podrška Ukrajini 37,4 miliona evra

Belgijski premijer Aleksandar De Kro, u pratnji ministra spoljnih poslova Hadže Lahbiba, već drugi dan je u nenajavljenoj poseti Ukrajini, odakle je najavio dodatnu pomoć svoje zemlje vlastima u Kijevu u iznosu od 37,4 miliona evra.

12.36 - Ukrajina: Ruske snage granatirale Herson, oštećeni dalekovodi

Ruske trupe gađale su dalekovode preko kojih se Herson snabdeva strujom, saopštio je danas načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

Naveo je da nadležne službe već rade na otklanjanju štete.

Prema rečima Januševiča, vlasti i energetičari nastavljaju da rade na obnavljanju snabdevanja električnom energijom u Hersonskoj oblasti.

AP Photo/Bernat Armangue
Herson

12.28 - DNR: Žena poginula u ukrajinskom granatiranju Donjecka

civil poginula je danas u Donjecku kada su ukrajinske snage granatirale okolinu Vorošilovska, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- U granatiranju stambenih naselja u Vorošilovskom okrugu u Donjecku, uz upotrebu ukrajinskih višecevnih raketnih bačaca BM-21 Grad, ubijena je jedna žena civil - naveo je štab DNR na Telegramu.

11.35 - Stoltenberg: Oružje iz Nemačke spašava živote Ukrajinaca

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pohvalio je Nemačku zbog isporuka naoružanja Ukrajini ističući da nemački sistemi za vazdušnu odbranu pomažu da se zaštite kuće, škole i bolnice od ruskih raketa.

- Isporuke naoružanja iz Nemačke spašavaju živote. Moramo svi nastaviti sa našom podrškom Ukrajini i čak je i pojačati - naglasio je Stoltenberg.

11.20 - Arahamija: Sledeća nedelja može biti teška, spremite se

Lider parlamentarne ukrajinske stranke Sluga naroda, David Arahamija tvrdi da ruske snage planiraju da sledeće nedelje izvedu nove napade na energetske objekte u Ukrajini.

- Sledeća nedelja bi mogla da bude veoma teška - napisao je Arahamija na Telegramu.

Dodao je da vlasti razrađuju različite scenarije za taj slučaj.

- Održane su mnoge obuke, razrađene akcije stručnjaka za energetiku i kritičnu infrastrukturu, svi znaju šta treba da rade. Spremamo se. Vojska se sprema - napisao je Arahamija.

10.51 - Šolc i Makron najavili nove pakete finansijske pomoći Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron najavili su danas nove pakete finansijske pomoći za podršku ukrajinskom izvozu žitarica, koji je poremećen ratom.

- Najugroženije zemlje ne smeju da plate cenu rata koji nisu htele - poručio je Makron.

Profimedia
Emanuel Makron

10.31 - LNR: Ukrajinska vojska u protekla 24 časa izgubila oko 85 vojnika

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila oko 85 vojnika u borbama sa snagama samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), tvrdi danas portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

- Neprijatelj je u protekla 24 časa pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi kao rezultat aktivnih ofanzivnih dejstava narodne milicije LNR. Eliminisali su do 85 ljudi, tri tenka, šest oklopnih transportera, dva artiljerijska topa, bespilotnu letelicu i 20 specijalnih motornih vozila - naveo je Filiponenko na Telegramu.

10.10 - Stoltenberg: Pomoć Ukrajini nas skupo košta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da podrška Ukrajini u aktuelnom sukobu skupo košta zapadne države, ali je istakao da je neophodno „održavati i povećavati“ pomoć Kijevu.

- Rast računa za hranu i energiju za mnoga domaćinstva u Evropi znače teška vremena - rekao je Stoltenberg u intervjuu nemačkom listu Velt am Sonntag.

Ipak, dodao je, neophodno je nastaviti sa podrškom Kijevu. U tom kontekstu, generalni sekretar Severnoatlantske alijanse je visoko cenio isporuke naoružanja Berlina Ukrajini.

- Odlučna podrška Nemačke je ključna - tvrdi Stoltenberg.

AP Photo/Markus Schreiber
Jens Stoltenberg

9.00 - Širom Ukrajine oglasile se sirene za vazdušne napade

Sirene za vazdušni napad oglasile su se rano jutros u četiri ukrajinska regiona, saopštila je služba za upozoravanje na vazdušnu opasnost.

Sirene za vazdušni napad su se oglasile u regionima Dnjepropetrovskom, Kirovogradu, Poltavi i u Čerkaskom, kao i gradu Zaporožju.

Detonacije su se jutros čule u gradu Krivoj Rog, u Dnjepropetrovskoj oblasti.

7.15 - Ukrajinske snage ponovo granatirale Donjeck

Ukrajinska vojska ponovo je granatirala više delova Donjecka koristeći NATO municiju, saopštio je Zejdnički centar za kontrolu primirja.

Reč je o šest granata kalibra 155 milimetara, a gađane su četvrti Krasnogorovka, Kubiševska, Kirovska.

Takođe, na meti ukrajinskih snaga bilo je i mesto Mineraljno, a tom prilikom korišćena je municija kalibra 152 milimetra.

7.10 - Vojnici sigurni u pobedu: Ruske haubice „msta-S“

Nakon dobijanja koordinate ciljeva, artiljerija nakon samo nekoliko minuta zauzima položaj i gađa metu. Artiljerci koji rukuju haubicom „msta-S“ deluju po principu „jedna meta - jedna pozicija“. 

Na taj način protivnik nema priliku da izvede uzvratni napad.

Brzina u radu se postiže zahvaljujući dobroj organizaciji i uvežbanosti jedinice, što omogućava da se sačuvaju životi ljudstva i da se izvedu efikasni artiljerijski napadi. 

Jedinica je jednom prilikom uništila tri neprijateljska tenka za dežurstvo, što smatraju svojim najboljim rezultatom.

Dolazak hladnijeg vremena samo raduje borce iz Sibira, prenosi televizija „Zvezda“.

7.00 - Šolc otkrio zanimljiv detalj iz razgovora sa Putinom

Profimedia
Vladimir Putin i Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc otkrio je da ruski predsednik Vladimir Putin ponekad tokom razgovora s vremena na vreme prelazi sa ruskog na nemački jezik.

- On tokom razgovora smenjuje ruski i nemački jezik. Moje poznavanje ruskog ograničeno je na osmočasovni kurs u školi - kazao je Šolc u intervjuu za nemački magazin „Fokus“, prisećajući se sastanka sa ruskim liderom u Moskvi u februaru.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike