Oglasila se Rusija o presudi za obaranje MH17: Principi pravde ignorisani zbog politike

17.11.2022

17:58

0

Autor: 24sedam

Moskva negoduje zbog ignorisanja brojnih dokaza

Oglasila se Rusija o presudi za obaranje MH17: Principi pravde ignorisani zbog politike
Malezijski avion je oboren 2014. iznad Ukrajine - Copyright AP Photo/Dmitry Lovetsky, File

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je presudu Okružnog suda u Hagu kojom su izrečene doživotne kazne trojici osumnjičenihj, zbog uloge u obaranju putničkog aviona na letu MH17 iznad Ukrajine 2014. godine.

Ministarstvo je istaklo da tok i rezultati suđenja u Holandiji pokazuju da je proces bio politizovan kako bi se sprovela verzija po kojoj je Rusija umešana u obaranje malezijskog aviona.

Moskva izražava žaljenje što je holandski sud zanemario principe zarad političke ekspeditivnosti i ignorisao činjenicu da su svi zaključci tužilaštva izgrađeni na anonimni svedočenjima.

Rusija dalje negoduje što sud nije bio uznemiren činjenicom da ukrajinska strana nije pružila podatke o radarima i snimke komunikacija između saobraćajne kontrole i avionske posade. Holandski sud je, takođe, ignorisao dokumenta koje je rusko Ministarstvo odbrane deklasifikovalo 2018, a koji su se ticali projektila čiji su ostaci pronađeni na mestu nesreće.

AP Photo/Peter Dejong, File
 

Kako se navodi u saopštenju, u dokumentima piše da serijski brojevi na projektilu "Buk" pokazuju da je proizveden 1986. godine što znači da je isporučen vojnoj jedinici u tadašnjem SSSR i da od tada nije napuštao Ukrajinu.

MIP je naglasio da se tokom celog postupka sud nalazio pod izuzetnim pritiskom holandskih političara, predstavnika tužilaštva i medija, koji su nametali politički motivisani rezultat suđenja.

Osumnjičenima se sudilo u odsustvu

Holandski sud izrekao je danas doživotne zatvorske kazne trojici osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju putničkog aviona na letu MH17 Malejža erlajnsa iznad Ukrajine 2014. godine.

Dvojici bivših ruskih obaveštajnih službenika Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom, kao i lideru proruskih snaga u Ukrajini Leonidu Karčenku, naloženo je i da plate najmanje 16 miliona evra odštete rođacima žrtava.

Svi osuđeni su u bekstvu, veruje se da su u Rusiji, koja neće da ih izruči.

Četvrti osumnjičeni Rus, Oleg Pulatov je oslobođen.

AP Photo/Phil Nijhuis
 

Okružni sud u Hagu presudio je ranije danas da je avion Malejža erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protivvazdušnog sistema "Buk", iz polja kod Pervomajska, Donjecka oblast, saopštio je sudija Hendrik Stenhuis.

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vreme kada je avion oboren.

Presuda je doneta posle više od osam godina nakon što je pogođen Boing 777 koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike