Teksašanka zamalo da umre jer nije smela da izvrši abortus: Danima se mučila kod kuće, lekari se plašili da intervenišu

17.11.2022

16:12

0

Preživela je jezivih nekoliko dana, a sada nije sigurna da će moći da ima decu

Teksašanka zamalo da umre jer nije smela da izvrši abortus: Danima se mučila kod kuće, lekari se plašili da intervenišu
Amanda Eid sa suprugom - Copyright Prinstcreen Instagram/ace.is.wild

Otkad je poništena presuda u slučaju Roe protiv Vejsa, nekoliko žena iz Sjedinjenih Američkih Država podelilo je svoja potresna iskustva iz saveznih država koje su odlučile da uvedu stroge zakone o abortusu.

Sada je još jedna žena podelila šta je sve preživela kada je u Ostinu u Teksasu shvatila da će pobaciti.

Amanda Eid (35) i Još Zuravski (35) upoznali su se 1991. i izlazili su u srednjoj školi, pre tri godine pokušali su da imaju porodicu, ali nisu uspeli. Amanda je išla ne tretmane za plodnost godinu i po dana i konačno je zatrudnela ove godine, a lepu vest sa svojim pratiocima na Instagramu podelila je 20. jula. 

- Činjenica da sam trduna bila je čudo i bili smo van sebe od sreće - rekla je ona.

Međutim, sreća je trajala kratko jer je u 18. nedelji, u četvrtom mesecu trudnoće, Amandin vodenjak pukao.

Plodova voda od koje je zavisila njena beba je curila i doktor joj je rekao da neće preživeti i da je pobačaj neizbežan.

 

 

Ona i Džoš su molili doktora da nađe način da spase bebu, ali je doktor rekao da ne može da uradi ništa.

Teksaški zakoni protiv abortusa

Kada ženi pukne vodenjak, ona je u velikom riziku od infekcije opasne po život. Dok je za Amandinu i Džošovu bebu, za koju su već izabrali ime Vilou, bilo sigurno da će umreti, ona je još uvek imala otkucaje srca, pa su doktori rekli da po zakonu Teksasa nisu mogli da prekinu trudnoću.

- Doktor mi je rekao: „Pa, sada samo moramo da sačekamo, jer ne možemo da izazovemo porođaj, iako smo 100 odsto sigurni da ćete izgubiti bebu". Nisu mogli da rade svoj posao zbog načina na koji su zakoni napisani u Teksasu - rekla je Amanda.

Teksaški zakon dozvoljava abortus ako majka „ima fizičko stanje koje joj ugrožava život, uzrokovano trudnoćom ili nastalo iz nje i koje ženu dovodi u opasnost od smrti ili predstavlja ozbiljan rizik od značajnog oštećenja glavnih telesnih funkcija“.

 

 

Međutim, teksaški zakonodavci nisu precizno naveli šta to znači, a doktor za kog se utvrdi da krši zakon može se suočiti sa gubitkom medicinske dozvole i mogućom doživotnom kaznom zatvora.

Sve je brzo kulminiralo

Nakon što joj je pukao vodenjak, Amandu su lekari poslali kući i rekli joj da pazi na znake infekcije i da će prekinuti trudnoću tek kada se bude „smatrala dovoljno bolesnom" da se može reći da je njen život u opasnosti, ispričala je ona za Si-En-En.

- Moj doktor je rekao da to može potrajati satima, danima, ali i nedeljama - seća se ona.

Kada su čuli „sati“, odlučili su da nemaju vremena da putuju u drugu državu na abortus, jer je najbliža koja ga dozvoljava bila udaljena osam sati vožnje.

Tri dana nakon što joj je pukao vodenjak, 26. avgusta, Amandi je naglo skočila temperatura, pa ju je Džoš odvezao u bolnicu. Tamo je izmereno da ima temperaturu 38,8, a tek kada je ona prešla 39,4, lekari su se osećali pravno bezbedno da prekinu trudnoću, ispričala je ona.

 

 

Amanda je bila toliko bolesna da antibiotici nisu zaustavili bakterijsku infekciju koja besni njenim telom. Ni transfuzija krvi je nije izlečila. Otprilike 12 sati nakon što je njena trudnoća prekinuta, lekari i medicinske sestre preplavili su njenu sobu.

Sepsa, ekstremni odgovor tela na infekciju, zahtevala je hitna medicinska pomoć i lekari su uradili sve što su mogli da je spasu.

Preživela je, ali njeni zdravstveni problemi nisu gotovi.

Na njenoj materici ostali su ožiljci od infekcije i možda više neće moći da ima dece. Nedavno je imala operaciju da popravi ožiljke, ali nije sigurno da li će ona biti uspešna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike