Turčin osuđen na 8.658 godina zatvora: Vodio zloglasni kult, a bio je okružen brojnim lepoticama (VIDEO)

17.11.2022

13:56

0

Autor: N. Pavlović

Objavio je više knjiga na nekoliko jezika širom sveta pod pseudonimom Harun Jahja

Turčin osuđen na 8.658 godina zatvora: Vodio zloglasni kult, a bio je okružen brojnim lepoticama (VIDEO)
Oktar je imao i svoj onlajn kanal - Copyright Youtube/engin bozturk

Sud u Istanbulu osudio je Adnana Oktara (66), televanđelistu i vođu kulta, na 8.658 godina zatvora!

Oktar je vodio brojne televizijske programe okružen ženama, koje je zvao mačkicama, a govorio je o kreacionizmu i konzervativnim vrednostima.

Objavio je više knjiga na nekoliko jezika širom sveta pod pseudonimom Harun Jahja.

Oktar je sa stotinama pristalica uhapšen 2018. kada je policija upala u njegovu vilu i otkrila da je vodio kriminalnu mrežu pod velom islamskog kulta kojim je promovisao brojne ideje. Njegov onlajn kanal A9 TV je ugašen.

AP Photo/Emrah Gurel
 

U januaru 2021. godine Oktar je osuđen po 10 različitih optužnica uključujući vođenje kriminalne grupe, umešanost u političku i vojnu špijunažu, seksualno zlostavljanje maloletnika, silovanje, ucenu i prouzrokovanje patnje.

Prethodno je osuđen na 1.075 godina robije, ali je sud preinačio tu odluku.

Sud je i 10 drugih osumnjičenih osudio na 8.658 godina zatvora.

Vodio seks-kult

Oktar je više puta odbacio sve optužbe i rekao je da su tvrdnje da je vodio seks kult "urbana legenda". Ipak, presudu je nazvao Božjom voljom.

- Islam će dominirati svetom. Turska će biti divna zemlja - rekao je jednom prilikom.

Žena koja je svedočila iza zatvorenih vrata je navela da joj je Oktar naredio da uzme kontraceptivne pilule nakon što je silovana. Skoro 7.000 kontraceptivnih pilula je pronađeno u njegovoj vili, a on je insistirao da su korišćene kako bi tretirale kožne probleme i neregularne menstruacije.

Na jednom saslušanju je kazao da je imao oko 1.000 devojaka što je objasnio time da je "njegovo srce preplavljeno ljubavlju prema ženama".

Žene su bile primoravane da imaju seksualne odnose sa muškarcima u grupi koju je vodio Oktar.

- Imali su tabelu i članovi bi birali 'šampiona' nedelje, dana ili meseca na osnovu toga sa koliko žena su bili. Oni koji su imali manji broj silovanja su optuživani da su gej - rekla je jedna članica sekte.

Oktar je jednu 20-godišnjakinju naterao da operiše nos i to bez anestezije, a uspela je da pobegne iz kulta posle osam godina. Kako je navela, još se seća čekića i dleta koje su koristili.

- Brojala sam koliko su me puta udarili čekićem o nos - prisetila se.

Ebru Simsek, nekadašnja članica kulta, kazala je da je Oktar bio opsednut njome otkad ju je video na televiziji na takmičenju lepote 1994. godine.

- Video me je na ekranu i poludeo! Čak mi je rekao: 'Video sam te u novinama, na televiziji, i svidelo mi se mnogo. Uzmi svoju pidžamu i dođi da živiš sa mnom u mojoj divnoj vili. Dođi ovde, ponudiću ti najbolje uslove, imaćeš najbolje brendove, život će ti biti luksuzan'. Mislila sam da to nema nikakve veze sa religijom - rekla je.

Bio njihov gospodar

Neke devojke koje su uspele da napuste ovaj kult tvrdile su kako su bile prisiljene da učestvuju u orgijama, a kada su Oktaru rekle da žele da se vrate kući, on ih je, navodno, ucenjivao snimcima orgija i pretio da će ih javno osramotiti.

Sve devojke u kultu morale su da ga oslovljavaju sa “gospodaru”.

Seda Isildar, otkrila je da se pridružila grupi još 80-ih godina prošlog veka, kada je imala samo 15 godina, i to preko školskih drugova. Otkrila je i da ju je Oktar primorao da se uda za njega kada je on imao 30 godina, a ona je još bila tinejdžerka. Posle osam godina zajedništva Selda je uspela da pobegne i preseli se u Kanadu, gde i danas živi.

Oktara mnogi u Turskoj nisu shvatali ozbiljno jer je voleo da bude okružen golišavim ženama, ali je zlostavljanje kroz koje su njegove žrtve prošle bile veoma ozbiljne.

Drugi članovi su imali zadatak da namame što više žena u grupu. Jedan od njih, Sahin, u grupu se učlanio još kao tinejdžer, a počeo je da oblači skupu odeću i da vodi računa o svom izgledu, što je trebalo da bude mamac za nove sledbenike. Ispričao je da su on i drugi "lavovi" provodili vreme u tržnim centrima ili kafićima i tamo započinjali razgovore sa ženama tako što su se predstavljali kao predstavnici agencije za foto-modele ili vlasnici prodavnica kojima su potrebni radnici, te bi na taj način uzimali brojeve telefona. Ova šema se zvala "sistem rotirajućih vrata", a pomogla im je da tokom godina u kult dovedu neverovatan broj žena.

Samo je Sahin u kult doveo 200 žena, a kaže da mu je Oktar isprao mozak i da je verovao da je ono što radi ispravno. Sahin je na kraju napustio kult sa još nekolicinom članova grupe i podelio je informacije sa policijom u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike