Da li ste znali da ovi političari ruše sve norme? Strast prema tetovažama, motorima i duksevima nadjačala formalne kodekse ponašanja (FOTO)

15.11.2022

08:13

0

Tetovaže, ekstremni sportovi, džoging ili čak ispijanje šampanjca pre spavanja, samo su neki od hobija koji najveća imena čine samo običnim ljudima

Da li ste znali da ovi političari ruše sve norme? Strast prema tetovažama, motorima i duksevima nadjačala formalne kodekse ponašanja (FOTO)
Nekonvencionalni političari - Copyright Profimedia

Postala je rutinska stvar pratiti karijeru vrhunskih ličnosti u međunarodnoj politici, koji se ujedno smatraju najugledanijim ljudima na svetu. Znati sva nihova dejstva, uspehe ili neuspehe, etički pristup poslu, obećanja i namere... na sve smo to već navikli.

Međutim, šta nastaje kada upravo privatni život postane glavna okosnica za promatranje ličnosti? Da li privatno, nužno oslikava i javno? Šta se dešava kada se ugasi lampica na kameri?

U tom rasponu javljaju se mnoge dileme i debate koje intrigiraju generacije za nama. Strast prema modi, tetovažama, ekstremnim sportovima ili čak ispijanju šampanjca pre spavanja, samo su neke od neobičnih navika i hobija koji najveća imena na svetskoj sceni čine samo običnim ljudima.

Već ovog jutra svedoci smo novih promena u političkom svetu, pa je tako javnost "budnim okom" pratila predsedničku trku na izborima u Sloveniji gde je kandidatkinja Nataša Pirc Musar pobedila u drugom krugu i postala prva žena predsednik u Sloveniji.

Osim političkog života, njen privatni život interesantan je javnosti posebno ako se uzme u obzir da je karijeru započela kao novinarka na slovenačkoj državnoj televiziji gde je vodila nacionalni Dnevnik, te bila advokat bivše prve dame Sjedinjenih Američkih Država Melanije Tramp koju je zastupala u sporovima protiv medija, a poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije jer je, između ostalog, 15 godina radila pri Savetu Evrope kao stručnjak za ljudska prava.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
 

Posebno je interesantna i činjenica da u slobodno vreme voli da kuva i pravi razne poslastice, poput torti i kolača što redovno i objavljuje na društvenim mrežama, a takođe voli da vozi i bajkerski motor.

 

 

Bajkerskom trasom put grčkog parlamenta

Kada već spominjemo bajkere, gotovo je nemoguće ne pomenuti i grčkog ministar finansija Janisa Varufakisa, koji kada ujutru krene na posao, preferira vožnju na dva točka.

Varufakis svojim načinom života intrigira medije i javnost, posebno kada u vilu Maksimos u Atini na sastanak Vladinog saveta sa premijerovim Aleksisom Ciprasom pristigne na bajkerskom motoru u ležernoj odevnoj kombinaciji.

Profimedia
 

I ne, nećete ga videti da nosi aktovku, jer ranac u poslednje vreme, čini se, postaje njegov zaštitini znak.

Čini se da ni njegovim kolegama ne smeta ovakav način života, pa je tako viđen i da na motoru vozi zamenika ministra za međunarodne ekonomske odnose Euklida Cakalotosa.

Politička triatlonska trka

Da među političarima ima i ljubitelja ekstremnih sportova, potvrđuje ministar spoljnih poslova i donedavni premijer Finske Aleksandar Stub koji obožava maratonske trke, plivanje i biciklizam, ili sveobuhvatno multisportsku disciplinu triatlon.

Stub se pohvalio svojim uspesima na triatlonskoj trci u avgustu ove godine, gde je istakao da je zlatna medalja ostvarena na poludistanci, srebrna u sprintu i bronzana na olimpijskoj distanci M50-54.

 

 

 

Takođe, i kanadski političar Džastin Trudo često se može videti kako džogira u Torontu bez majice i u šortsu i prizorom oduševljava brojne pristalice i ljude koji se nađu u neposrednoj blizini.

Trudo je neretko džogirao i sa svojim kolegama, pa je tako viđen sa potpredsednikom Vlade Irske Leom Varatkarom kako pre jutarnjih sastanaka džogiraju Finiks Parkom u Dablinu.

 

 

 

Crni duks i kapuljača dominirali izborima u SAD

Pređimo malo i na političare u SAD-u. Ono što političari nose ima moć da izmisli, pa čak i održi njihov identitet. Novoizabrani senator Pensilvanije, Džon Feterman, definitivno ne izgleda kao tipičan političar.

Sa čuvenom "kozijom bradicom", tetovažama na podlakticama i snažnom sklonošću ka radnoj odeći, koju je čak izabrao i za svoj zvanični portret kada je odlučio da sedi u izgužvanoj, sivoj kamp majici ispred američke zastave, uspeo je da pokaže da je pravi državni senator.

 

 

Kako tvrde mnogi politički analitičari, čak i dok su ga pojedini oslovljavali "klošarom", odeća izabranog senatora ulivala je poverenje.

Uprkos tome ili možda upravo zbog toga, "slomio je" republikansku vlast dok je nosio crnu duksericu koja inače košta 10 penija i pokazao sve kvalitete koje političar ima.

 

AP/Gene J. Puskar
 

U Predstavničkom domu postoji strogo pravilo da muškarci moraju da nose kaput i kravatu sve vreme dok Kongres zaseda, dok je dukserica poslednji bastion definisan u pravilniku o ležernoj i elegantnoj garderobi.

Feterman, doduše, poseduje odelo koje je javno nosio kada je položio zakletvu kao podguverner 2019. godine, ali insistira da ga uglavnom nosi za Noć veštica.

Sasvim je jasno da će svako liniju između privatnog i javnog povući na drugačijem mestu, ali ako privatni život utiče na obavljanje dužnosti nosioca funkcije, većina ljudi bi se složila da to više nije privatno.

Kada se napravi mala geneza i sumira činjenica da političkom scenom danas polako počinju da dominiraju ne tako tipični političari koji sve više zaokupljuju pažnju javnosti i ubiraju poene kod ljudi, nameće se konkretno pitanje - da li je svetski politički establišment prošao kroz evoluciju?

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike