Slučajno snimljeni razgovori političara: Jedan je mogao da izazove treći svetski rat (VIDEO)

11.08.2021

07:15 >> 10:20

0

Izjave nekih zvaničnika koji nisu bili svesni da se snimaju i da mikrofoni nisu isključeni podigle su veliku prašinu

Slučajno snimljeni razgovori političara: Jedan je mogao da izazove treći svetski rat (VIDEO)
Copyright 24sedam/AP Photo/Profimedia

Na današnji dan pre 37 godina izgovorene su dve opasne rečenice koje su svet mogle da uvede u treći svetski rat, a te davne 1984. izgovorio ih je tadašnji Američki predsednik Ronald Regan.

U jeku hladnog rata tokom tonske probe pre nedeljnog obraćanja na radiju Regan se našalio sa toncem koji ga je snimao za NPR radio, a rečenica koju je izgovorio pojačala je tenzije sa Sovjetskim Savezom.

Pročitajte još

– Dragi građani, danas sam potpisao zakon koji uništava pravo Rusije da postoji. Počinjemo sa bombardovanjem za pet minuta – glasila je rečenica koju je tonac snimio.

Tonska proba nije emitovana, ali je snimak kasnije dospeo u javnost. Sovjetski Savez osudio je tada ovakvu retoriku i podigao uzbunu na najviši nivo.

Regan nije jedini visoki zvaničnik koji je imao ovakav ispad, a u nastavku možete pročitati o postupcima i izjavama političara koji su podigli najveću prašinu.

Žak Širak o britanskoj i finskoj kuhinji

Bivši francuski predsednik Žak Širak imao je ispad tokom posete Rusiji 2005. godine misleći da je mikrofon isključen. Dok je na obeležavanju 750. godišnjice Kalinjingrada razgovarao sa ruskim i nemačkim kolegama, iskritikovao je britansku kuhinju.

– Ne možete verovati ljudima koji tako loše kuvaju. Posle Finske to je zemlja sa najgorom hranom. Jedino što su Britanci dali evropskoj poljoprivredi jeste bolest ludih krava – kazao je on.

Žak Širak; Profimedia

Širakov tim za odnose s javnošću nikad nije demantovao ove komentare jer nisu bili emitovani, nego se o njima samo pričalo.

To se desilo u vreme kad su odnosi između Britanije i Francuske zahladneli i kada su se dve zemlje sukobile zbog subvencija za poljoprivredu i odluke Francuske da se ne uključi u rat u Iraku.

Privatni razgovor Buša i Blera

Tokom samita Grupe 8 koji je 2008. održan u Sankt Peterburgu, privatni razgovor američkog predsednika Džordža Buša i britanskog premijera Tonija Blera uhvatio je mikrofon koji je bio u njihovoj blizini.

Buš ga je na početku razgovora pozdravio rekavši “Ćao, Bler, kako si”, nakon čega mu se zahvalio na džemperu koji je dobio od njega, da bi otpočeo priču o Hezbolahu u Libanu.

Govoreći da je Sirija podržala Hezbolah tokom konflikta s Izraelom, Buš je istakao da se nada da će Ujedinjene nacije “naterati Siriju da prisili Hezbolah da prestane da radi to što radi”.

Gordon Braun i Džordž Buš; Profimedia

– Treba naterati Kofija Anana da pozove Bašara el Asada i da se nešto dogodi – izgovorio je američki predsednik tada.

Kad je razgovor odjeknuo u javnosti Bušovu frazu “Ćao, Bler” ismejali su politički protivnici oba lidera, a snimak je dodatno istakao i  njihovu bliskost, koja je javnosti bila neobična.

Gordon Braun i žena koja ga je iznervirala

Dok je 2010. odgovarao na pitanja građana iz Ročdejla u Engleskog, tadašnji britanski premijer Gordon Braun iznervirao se zbog stava koji je imala penzionerka Džilijan Dafi koja ga je pitala za broj migranata.

On joj je uljudno odgovarao, ali je posle razgovora ušao u automobil sa mikrofonom “Skaj Njuza” koji je ostao prikačen za njegovo odelo.

Nesvestan toga, rekao je pomoćniku da je razgovor protekao “katastrofalno” i da “nije trebalo da ga povežu sa tom ženom”.

Kada je upitan šta je ona rekla, odgovorio je: “Uh, svašta. Ona je nestrpljiva žena koja tvrdi da je članica Laburističke stranke. Mislim da je to smešno”.

Kako se našao na meti kritika javnosti, Braun je odlučio da poseti ženu i da joj se izvini, a izvinjenje je ponovio i u intervjuu za radio “BBC 2”.

Nepodnošljivi Netanjahu

Razgovor francuskog i američkog predsednika Nikole Sarkozija i Baraka Obame prisluškivali su 2011. godine novinari koji su pratili samit Grupe 20 u Francuskoj.

Pre konferencije za štampu date su im kutije za prevođenje, ali im je rečeno da slušalice ne ubacuju sve dok razgovor lidera ne bude završen. Nekoliko njih oglušilo se o ove instrukcije, pa su čuli Sarkozija i Obamu dok su pričali o premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

– Ne mogu više da ga izdržim, on je lažov – rekao je Sarkozi.

– Tebi može da se smuči, ali ja moram da se borim s njim svaki dan – odgovorio je Obama.

Novinari nekoliko dana nisu pisali o onome što su čuli, a onda je sajt “Arret sur Images” objavio priču o ovom razgovoru. Zbog toga su odnosi Izraela sa Francuskom i SAD bili napeti neko vreme.

Ismevanje Donalda Trampa

Snimak koji je 2019. godine procurio u javnost, u kom čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica ismevaju i ogovaraju Donalda Trampa, podigao je veliku prašinu. Snimak je nastao na prijemu kod kraljice Elizabete II u Bakingemskoj palati.

U njemu se vide holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Džastin Trido, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron koji uz piće opušteno ćaskaju.

Deo njihovog razgovora zabeležili su mikrofoni američke televizije “CBS”.

– A zbog toga si kasnio? – pita Džonson Makrona, čiji se odgovor ne čuje na snimku, ali se čuje kako Trido kaže “Kasnio je zbog konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta.

– O da, da, najavio je… – kaže dalje Trudo, ali se ostatak njegove rečenice ne razume.

Makron je, naime, razgovarao sa Donaldom Trampom, koji ga je iskritikovao zbog toga što je ocenio NATO kao savez koji je u stanju “moždane smrti” i zbog toga što je planirao da oporezuje američke tehnološke kompanije. Oni su dugo odgovarali na pitanja novinara, a francuski predsednik istakao je da ostaje pri svojim tvrdnjama.

Ono što Makron kaže dalje u razgovoru sa trojicom lidera opet ne može da se razume na snimku jer je bio okrenut leđima.

Pročitajte još

– Samo se videlo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u šoku) – rekao je u nastavku razgovora Trido, po svemu sudeći govoreći o Trampu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike