Nataša Pirc Musar je nova predsednica Slovenije! Advokatica koja je branila i Melaniju Tramp

13.11.2022

20:17

0

Za Pirc Musar, koja je dobila podršku birača vladajućih stranaka centra i levice, u prvom krugu izbora 23. oktobra glasalo je 26,85 izašlih birača.

Nataša Pirc Musar je nova predsednica Slovenije! Advokatica koja je branila i Melaniju Tramp
Copyright Foto:Profimedia

Nezavisna kandidatkinja na predsedničkim izborima u Sloveniji Nataša Pirc Musar pobedila je u drugom krugu predsedničkih izbora. Kako prenosi "Delo", ona je osvojila 54,03 odsto glasova birača, dok je njen protivkandidat konzervativac Anže Logar dobio podršku 45,97 odsto glasača na 98,29 odsto obrađenih glasova.

Pirc Musar, advokatica (54) specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je zastupala i suprugu bivšeg američkog predsednika Melaniju Tramp, poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije. Ona je 15 godina radila pri Savetu Evrope kao stručnjak za ljudska prava.

Za Pirc Musar, koja je dobila podršku birača vladajućih stranaka centra i levice, u prvom krugu izbora 23. oktobra glasalo je 26,85 izašlih birača.

Logar, član desne Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše dobio je najviše glasova u prvom krugu izbora, 33,96 odsto, ali je pobedu odnela Pirc Musar.

Nakon što je kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez zauzeo treće mesto u prvom krugu, premijer Golob je podržao Pirc Musar, navodeći da se ne sme dozvoliti ulazak kandidata SDS u predsedničku palatu jer bi to vratilo Sloveniju u „mračna vremena“ Janeza Janše.

I Logar i Pirc Musar su formalno nezavisni kandidati, iako je bivši šef diplomatije dugogodišnji član Janšine stranke. Logar nije zvanično kandidat SDS jer bi u tom slučaju imao znatno manje šanse da pridobije podršku birača sa centra.

Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova (2020-2022), 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da se distancira od svog partijskog šefa i da prikaže sebe kao umerenog političara, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

U izbornom štabu Nataše Pirc Musar u toku je veliko slavlje.

Na pitanje novinara da li su glasovi koje je dobila za nju ili protiv Anžeta Logara, kako su analitičari procenjivali poslednjih nedelja, Pirc Musar je odgovorila: „Izbori su proslava demokratije. Svi glasaju za. Ne želim glasove protiv. Zaista želim glasove za – za vrednosti koje branim“, dodala je ona.

Drugi krug predsedničkih izbora, sedmi u istoriji Slovenije, održan je nakon što nijedan od sedam kandidata u prvom krugu 23. oktobra nije dobio više od 50 odsto podrške, pa su se u drugi krug kvalifikovala dva kandidata sa najviše glasova.

Bonus video:

Twitter

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike