Francuska premijerka izjavom o Rusiji podigla prašinu u Parizu, eksplozije u Nikolajevskoj oblasti

26.10.2022

17:50 >> 22:38

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Francuska premijerka izjavom o Rusiji podigla prašinu u Parizu, eksplozije u Nikolajevskoj oblasti
Ilustracija - Copyright AP Photo/LIBKOS, AP Photo

U toku je 245. dan sukoba u Ukrajini.

U utorak je došlo do eksplozije u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, saopštile su gradske vlasti.

Moskva tvrdi da je oborila ukrajinski "mig 29" u Nikolajevskoj oblasti. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je u ruskim napadima uništeno više od trećine energetskog sistema te zemlje.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer obećao je Kijevu dalju pomoć Berlina prilikom posete prestonici Ukrajine.

Najvažnije činjenice

U toku je 245. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.52 - Ambasador Rusije u Londonu o „prljavoj bombi“: Kijev hoće da privuče pažnju

Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin, govoreći o razlozima zbog kojih bi Ukrajina napravila provokaciju „prljavom bombom“, izjavio da je Kijevu potrebno nečim da privuče pažnju.

- Osećamo da je trenutno vlastima u Kijevu potrebno da privuče pažnju bilo čime, jer ofanzivna operacija na različitim frontovima, kontraofanziva, kako je zovu, je stala. Oni gube sve resurse, ako obaveštajci pokazuju da se nešto sprema, onda su u pravu - izjavio je ambasador u intervjuu televiziji Si-En-En kao odgovor na pitanje novinara zašto bi bilo koja zemlja želela da koristi takvo oružje.

22.46 - Francuska premijerka: Rusija ostaje velika sila i sused Francuske!

Posle završetka rata u Ukrajini, Rusija će ostati velika sila i sused Francuske, sa kojom je Parizu važno da održava kanale dijaloga, izjavila je francuska premijerka Elizabet Born tokom debate u Senatu.

AP Photo/Christophe Ena
 

21.53 - Rusi uzvraćaju udarac

U Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, koje se nalaze pod kontrolom Kijeva, odjekuju eksplozije.

20.42 - Eksplozije u Nikolajevskoj oblasti

Trenutno nema više informacija, osim tih da je napad izvela ukrajinska strana.

19.50 - UN: I dalje moguć produžetak sporazuma o izvozu žitarica

Koordinator Ujedinjenih nacija za pitanja hitne pomoći Martin Grifits izjavio je danas da je relativni optimista u vezi sa sporazumom koji bi omogućio nastavak žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora, te da veruje da će on biti produžen u novembru.

Ugovor o izvozu Ukrajine prvobitno je bio dogovoren na 120 dana, a Ujedinjene nacije rade na produženju sporazuma na godinu dana i na olakšicama prilikom zajedničke inspekcije brodova koju sprovode UN, turski, ruski i ukrajinski zvaničnici.

19.25 - Meloni: Jedini put do mira je da se vojno pomogne Ukrajini

Italijanska premijerka Ðorđa Meloni izjavila je danas da je jedini način da se olakša postizanje mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine da se pomogne u vojnoj odbrani Kijeva.

- Mir se može postići davanjem podrške Ukrajini... To je jedina šansa koju imamo da dve strane pregovaraju - rekla je Meloni obraćajući se pred Senatom, gornjim domom italijanskog parlamenta, uoči glasanja o poverenju njenoj vladi u tom telu.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

18.30 - Putin: ZND da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata

Zajednica nezavisnih država (ZND) treba da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima bezbednosnih službi zemalja ZND.

ZND je regionalna međuvladina organizacija u istočnoj Evropi i Aziji koja je formirana nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

- Treba preduzeti pojačane mere bezbednosti kritične transportne i energetske infrastrukture. Upravo te objekte, kao i visoko naseljena područja, treba maksimalno zaštititi - rekao je Putin.

17.52 - SAD uvele sankcije Moldavcima zbog širenja ruskog uticaja

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije pojedincima i entitetima koji se dovode u vezu s ruskim uticajem u Moldaviji kao i sa sistemskom korupcijom u toj zemlji.

Sankcionisane osobe uključuju ruske oligarhe koji su "naširoko prepoznati kao osobe koje su zarobile i korumpirale moldavske političke i ekonomske institucije i koje se ponašaju kao instrumenti ruske globalne kampanje uticaja", navelo je američko Ministarstvo finansija u saopštenju.

17.00 - Stoltenberg: Apsurdna ruska tvrdnja o ukrajinskoj prljavoj bombi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je danas tvrdnje Rusije da se Ukrajina možda sprema da upotrebi „prljavu bombu“.

Stoltenberg je ocenio da je ova ruska tvrdnja apsurdna i da svi NATO saveznici “odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu”.

AP Photo/Olivier Matthys
 

16.08 - Reznjikov: Kontraofanziva u Hersonu teža nego na severoistoku

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga u južnom regionu Hersonu pokazuje se mnogo težom nego što je to bio slučaj na severoistoku zemlje zbog vremenskih prilika i specifičnosti terena, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov.

16.00 - Ukrajina preporučila izbeglicama: Ne vraćajte se do proleća

Ukrajinska vlada preporučila je Ukrajincima koji su izbegli u inostranstvo da se ne vraćaju u zemlju pre proleća zbog rastuće zabrinutosti kako će tokom predstojeće zime funkcionisati teško oštećena energetska infrastruktura.

15.38 - Australija će obučavati ukrajinsku vojsku

Sedamdesetak pripadnika odbrambenih snaga Australije će u Velikoj Britaniji obučavati ukrajinsku vojsku, najavila je danas australijska vlada.

U odluci se ističe i da pripadnici odbrambenih snaga te zemlje neće ulaziti na teritoriju Ukrajine.

Vlada dodaje da će Ukrajini poslati još 30 oklopnih vozila "Bušmaster".

13.32 - Putin nadgleda vežbu nuklearnih snaga

Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgleda vežbu ruskih strateških nuklearnih snaga, javlja RIA Novosti.

Kako je objasnio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, u pitanju je obuka za izvođenje masovnog nuklearnog udara kao odgovora na nuklearni udar neprijatelja.

Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

13.00 - Šojgu razgovarao sa Singom o situaciji u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tokom telefonskog razgovora sa ministrom odbrane Indije Rajnatom Singom izrazio zabrinutost zbog navodnih namera Kijeva da upotrebi „prljave bombe", saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

- Ministar Šojgu preneo je indijskom kolegi svoju zabrinutost zbog mogućih provokacija Ukrajine upotrebom „prljave bombe“ - navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks.

Sing je svom ruskom kolegi rekao da nuklearno oružje ne bi trebalo da koristi nijedna strana u ratu u Ukrajini, navodi se u saopštenju indijske vlade, prenosi Rojters.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

- Perspektiva upotrebe nuklearnog ili radiološkog oružja u suprotnosti je sa osnovnim načelima čovečanstva - rekao je Sing i naglasio potrebu za brzim rešavanjem sukoba kroz dijalog i diplomatiju.

12.27 - Kremlj o „prljavoj bombi“ Kijeva: Podsticaćemo svet na sprečavanje ove neodgovorne aktivnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Kijev sprema terorističke diverzije uz primenu uz primenu „prljave bombe“ i da će Rusija nastaviti energično da informiše svet o tome, kao i da ga podstiče na aktivno sprečavanje ove neodgovorne aktivnosti Ukrajine.

Povodom planirane posete direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija i stručnjaka ove agencije Ukrajini zbog „prljave bombe“, Peskov je rekao da Rusija ima veoma konstruktivan dijalog sa IAEA i da namera da tako i nastavi.

Osim toga, portparol Kremlja istakao je da nasilje nad narodom Donbasa ne treba da prođe nekažnjeno i da bi stoga trebalo da postoji međunarodni tribunal za ratne zločince.

- On (vojni tribunal) treba da postoji u budućnosti, sve to nasilje nad narodom Donbasa ne bi trebalo da prođe nekažnjene - odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li bi mogao da se formira sud za ratne zločince koji su počinili zločine u Donbasu.

Profimedia
Dmitrij Peskov

Ranije je pomoćnica licera LNR Ana Soroka izjavila da bi suđenje ukrajinskim vojnicima za zločine počinjene u Donbasu moglo da bude organizovano na oslobođenim teritorijama DNR i LNR.

12.08 - Bivši komandant SAD: Amerika nema sredstva da osigura vazdušnu bezbednost Ukrajine

Nekadašnji komandant snaga SAD u Evropi, general Ben Hodžis, rekao je da Amerika nema sredstva kojima bi mogla da osigura vazdušnu bezbednost Ukrajine.

- Nemamo dovoljno sredstava za vazdušnu zaštitu čitave Evrope. U poslednjih osam meseci smo shvatili da je potražnja mnogo ozbiljnija nego što smo mogli da pretpostavimo - rekao je on u emisiji „Fejgin lajv“.

Hodžis je dodao i da nema dovoljno američkih PVO sistema za presretanje ruskih raketa.

11.24 - Reznjikov: Ukrajinske operacije na jugu usporene

Operacija ukrajinskih snaga na jugu zemlje je usporena, priznao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

Istovremeno je izrazio uverenost da će ukrajinske snage krenuti u napredovanje početkom zime.

AP Photo, File
Herson

Pored toga, prema njegovim rečima, Kijev planira da zauzme Herson.

- Takođe, imamo realan plan za oslobađenje Hersona. Isto tako, imamo realan plan da oslobodimo sve privremeno okupirane teritorije Ukrajine - zaključio je Reznjikov.

10.10 - Balicki: U Zaporožju na hiljade plaćenika

Grad Zaporožje i njegova industrijska preduzeća postaju utvrđeno područje nalik na Marijupolj i „Azovstalj“, izjavio je v. d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

- Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju i tamo se u ovom trenutku nalazi prilično veliki broj plaćenika... Takođe je potvrđeno da se prave utvrđenja u industrijskim zonama - rekao je on.

Balicki je naglasio da se u Zaporožju nalazi na hiljade plaćenika. Prema njegovim rečima, oni su uglavnom raspoređeni u fabrici „Avtozaz“ na levoj strani reke.

9.43 - Makron i Šolc danas u Parizu o Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se danas u Parizu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

AP Photo/Michael Sohn
Makron i Šolc

Prvobitno je za danas bila zakazana zajednička sednica francusko-nemačke vlade, ali je odložena za januar, zbog mimoilaženja oko rešavanja ekonomskih i političkih pitanja, prenosi AP.

9.37 - Stremousov: Hersonska oblast neće biti predata

Hersonsku oblast niko neće predati, ruska vojska neće otići odatle, uverava zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Želim da umirim sve koji su zabrinuti da će Hersonska oblast biti predata i da će se Rusija povući. Još jednom podsećamo da Rusija ne napušta svoje, da je Rusija danas i Hersonska oblast i da delujemo kao jedinstvena država - rekao je Stremousov u video obraćanju na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, svi pokušaji ofanzive ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast, „završiće se po njih sigurnom smrću“.

9.30 - SAD isporučile Ukrajini do dva miliona artiljerijskih projekata

Kijev je navodno dobio preko 1,9 miliona artiljerijskih projekata od Vašingtona, otkrivaju podatke koje je objavio Pentagon.

 

 

Tačnije, Ukrajina je ispunjeno 903.000 standardnih 155 mm HE fragmentacionih granata, 3.000 vođenih artiljerijskih granata M982 Ekcalibur, 7.000 protivoklopnih projekata za 100 mm i 180 kalibra.

Artiljerijska opština je deo paketa vojne pomoći od 18,2 miliona dolara koju je Ukrajina podelila Bajdenova administracija.

9.13 - Rogov: Značajne ukrajinske snage poslate na Zaporoški front

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je danas da je velika grupa ukrajinskih oružanih snaga poslata na Zaporoški front.

- Dolazi do pregrupisavanja velikog broja jedinica. Oružane snage Ukrajine, prebacuju svoje borce sa Harkovskog fronta u Dnjepropetrovsk. Poslale su značajan deo ne samo na Hersonski, već i direktno na Zaporoški front u Orehov i Guljajpolje - rekao je Rogov za ruske medije, preneo je TASS.

Kako je istakao, na prvim borbenim linijama vode se „artiljerijski dueli“.

9.04 - Vazdušna opasnost u više ukrajinskih regiona

Tanjug/AP Photo/LIBKOS)
 

Vazdušna opasnost proglašena je jutros u više ukrajinskih regiona, prema internet servisu „Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, prenosi TASS

Do ovog trenutka, regioni Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk i Sumi kao i deo Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine stavljeni su u stanje pripravnosti zbog raketnih udara.

8.25 - Odluka EU o ograničenju cene gasa odložena za mesec dana

Ministri energetike Evropske unije na sastanku u Luksemburgu nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cene gasa u Uniji i odložili su raspravu o tom pitanju za mesec dana.

Cilj sastanka je bio da se kroz pregovore olakša postizanje kompromisa kako bi se cene gasa povukle sa nedavnih maksimalnih nivoa.

Cene gasa su pale poslednjih dana, zbog blagog vremena i jer su zemlje napunile skladišta.

8.15 - Pentagon: Rusija nas obavestila o izvođenju nuklearnih vežbi

Rusija je obavestila SAD o svojim planovima za izvođenje vežbi svojih nuklearnih snaga, saopštio je Pentagon, odbijajući da ponudi dodatne detalje o vežbama za koje se očekuje da će uključiti probna lansiranja balističkih projektila, preneo je Rojters.

Pixabay
 

- SAD su obaveštene i kao što smo ranije istakli, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije - rekao je portparol Vazduhoplovstva Patrik Rajder na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu, Rusija poštuje svoje obaveze vezane za kontrolu naoružanja i svoje obaveze u pogledu transparentnosti o davanju obaveštenja.

8.05 - Rusija podnela žalbu Savetu bezbednosti UN protiv SAD i Ukrajinu zbog biolaboratorija

Rusija je podnela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, navodi se u pismu koje je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uputio generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti.

- U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savetu bezbednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sednica SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije - navodi se u pismu u koje je Sputnjik imao uvid.

Nacrt rezolucije koji podnosi Rusija ima za cilj formiranje komisije za istragu optužbi protiv SAD i Ukrajine koje se tiču njihovog poštovanja obaveza u okviru Konvencije o biološkom oružju u kontekstu aktivnosti bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine.

8.00 - Nejasno koliko gasa je Evropa spremna da kupuje od Rusije

Profimedia
 

Ankara trenutno nema informacije o količinama ruskog gasa koje bi zemlje Evropske unije bile spremne da kupe od Rusije preko projektovanog gasnog čvorišta na teritoriji Turske, rekao je za TASS izvor iz turske vlade.

- Trenutno je nejasno koliko su gasa Evropljani spremni da kupe od Rusije. Određene zemlje EU su spremne da se vrate proizvodnji nuklearne energije u pokušaju da zadrže svoju nezavisnost od ruskog gasa, a sasvim je moguće da će se sličan razvoj događaja desiti iu drugim zemljama. Dakle, sada nemamo informacije o količine ruskog gasa koje su spremni da kupe preko čvorišta - rekao je izvor.

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez izjavio je u utorak da je njegova zemlja spremna da razgovara o mapi puta za stvaranje gasnog čvorišta na svojoj teritoriji, u skladu sa ranijim predlogom Moskve.

Međutim, on je rekao da za sada nema „tačnih datuma razgovora sa Rusijom“ o tom pitanju, navodi TASS.

7.50 - Arestovič: Rusi se pripremaju za najtežu bitku u Hersonu

Zamenik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič saopštio je da se ruske snage pripremaju za „najtežu bitku“ u strateški važnom južnom regionu Hersona.

- Sa Hersonom je sve jasno. Rusi dovlače rezerve, jačaju svoju grupaciju tamo. To znači da ne planiraju da se povuku. Naprotiv, najteža bitka vodiće se za Herson - rekao je Arestovič juče u videu koji je objavljen na društvenoj mreži Telegram.

Tanjug/AP Photo)
 

Jurij Sobolevski ukrajinski regionalni zamenik za Herson rekao je da vlasti koje je postavila Moskva vrše sve veči pritisak na stanovnike grada da se evakuišu.

Ruske vlasti su ranije pozvale stanovnike Hersonske oblasti da se evakuišu i saopštile da Ukrajina planira ofanzivu na tu oblast.

Od četiri oblasti koje su objavile prisajedinjenje u septembru sa Rusijom, Hersonska je verovatno strateški najvažnija, ocenjuje Gardijan.

Ona povezuje jedini kopneni put do poluostrva Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine i ušće reke Dnjepar.

7.15  - Sunak obećao Zelenskom snažnu podršku Britanije

Britanski premijer Riši Sunak obećao je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da će tokom njegovog mandata podrška Velike Britanije Ukrajini biti čvrsta i snažna kao i uvek, izjavio je portparol Dauning strita.

Prema rečima portparola, britanski premijer je kazao da Zelenski može da računa na kontinuiranu solidarnost njegove vlade, preneo je Rojters.

- Obojica lidera su se složila oko potrebe da nastave da vrše pritisak na Putinov varvarski režim kroz kontinuirane ekonomske sankcije...(Sunak) je rekao da se nada da će se uskoro videti lično - rekao je portparol Duning strita.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike