Si Đinping se sprema za treći mandat: 9 činjenica o lideru koji će postati najmoćniji od Maoa Cedunga

12.09.2022

07:14

0

Partijski kongres zakazan za 16. oktobar biće važan dodgađaj za kineskog predsednika

Si Đinping se sprema za treći mandat: 9 činjenica o lideru koji će postati najmoćniji od Maoa Cedunga
Si Đinping - Copyright Nicolas Asfouri/Pool Photo via AP, File

Kineska vladajuća Komunistička partija zakazala je za 16. oktobar svoj 20. partijski kongres, značajno okupljanje na kom se očekuje da će predsednik Si Đinping biti imenovan za najmoćnijeg lidera zemlje u poslednjih nekoliko decenija.

Na njemu će Đinping verovatno obezbediti treći mandat na funkciji predsednika, a takođe će biti predstavljena i nova postava najvišeg rukovodstva.

Očekuje se da će Si (69) tog dana postati najmoćniji kineski lider od Mao Cedunga.

Kongres, koji se održava svakih pet godina, dolazi u trenutku kada se Si suočava sa značajnim političkim preprekama, uključujući posrnulu ekonomiju, pogoršanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i strogu politiku nula slučajeva kovida.

1. Si će biti izabran za treći mandat predsednika

Siju Đinpingu će verovatno biti poveren treći mandat, što je bez presedana u savremenoj eri. Si se pridružio panteonu kineskog rukovodstva 2012. godine, dve decenije nakon što je izbio na scenu kao guverner koji se bori protiv korupcije.

Selim Chtayti/Pool Photo via AP
 

2. Može da ostane na vlasti koliko god želi

Kineski parlament načajno je povećao Sijevu moć 2018. kada je odobrio ustavni amandman kojim se ukidaju ograničenja o broju mandata predsednika. Taj potez omogućio je Siju da ostane na vlasti koliko god želi.

3. Si ima tri važne titule

Si ima tri ključne titule - generalni sekretar Komunističke partije, predsednik centralne vojne komisije i predsednik.

Očekuje se da će na kongresu stranke zadržati prve dve titule, a predsedništvo tokom godišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa u martu 2023.

4. Treći mandat generalnog sekretara stranke biće presedan

Selim Chtayti/Pool Photo via AP
 

Treći mandat generalnog sekretara stranke prekršio bi normu koje su se pridržavala njegova dva prethodnika koja su se povukla nakon 10 godina ili posle dva puna mandata.

5. Teško da će postati predsednik stranke

Dok je Si konsolidovao vlast bez presedana otkako je Mao Cedung osnovao Narodnu Republiku 1949. godine, nema znakova da će on usvojiti titulu predsednika stranke.

Prva dva kineska lidera koja su nasledila Maoa, Hua Guofeng i Hu Jaobang, imali su titulu predsednika koja se ne koristi od 1982. godine.

6. Prvi je lider rođen u savremenoj Kini

Si je prvi kineski lider koji je rođen nakon 1949. godine, kada su Maove komunističke snage preuzele vlast nakon dugotrajnog građanskog rata.

Ispitivanje odanosti njegovog oca dovelo je do višegodišnjih poteškoća za porodicu, ali se on ipak uzdigao kroz partijske redove.

AP Photo/Andy Wong, File
 

7. Postepeni uspon u stranci

Počevši kao sekretar stranke na županijskom nivou 1969. godine, Si se popeo na mesto guvernera obalne provincije Fuđijan 1999. godine, zatim je postao šef partije u provinciji Džeđijang 2002. i na kraju u Šangaju 2007. godine.

8. Njegovo ime je u partijskom ustavu

Sijevo lice krasi naslovne strane novina u zemlji, dok se njegovi podvizi i direktive redovno pojavljuju u večernjim vestima.

Kongres Komunističke partije 2017. potvrdio je Sijevo uvođenje u panteon lidera zajedno sa Maom i reformatorom tržišta Dengom Sjaopingom tako što su njegovo ime i politička ideologija upisani u partijski ustav.

AP Photo/Mark Schiefelbein, File
 

9. Više prostora za Sija

U novembru prošle godine najviši kineski lideri doneli su važnu rezoluciju o prošlosti stranke, čvršće uplevši Sija u priču Komunističke partije Kine.

To je bila tek treća takva rezolucija koja je izdata u 100-godišnjoj istoriji stranke, nakon dve pod vođama Maoom Cedungom i Dengom Sjaopingom, a imala je za cilj da konsoliduje partijska dostignuća, istovremeno pružajući ideološki putokaz za njegov nastavak vladavine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike