Kina optužila SAD da nameravaju da militarizuju svemir: Vašington bi trebalo da poštuje zajedničku zabrinutost međunarodne zajednice

08.09.2022

14:33

0

Pored priznavanja svemira kao „prioritetnog domena nacionalne vojne moći“, nova američka direktiva navodi da Pentagon treba da „zaštiti i brani korišćenje svemira u svrhe nacionalne bezbednosti SAD“

Kina optužila SAD da nameravaju da militarizuju svemir: Vašington bi trebalo da poštuje zajedničku zabrinutost međunarodne zajednice
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kina je optužila Sjedinjene Američke Države da nastoje da militarizuju svemir nakon što je Pentagon izdao novi politički dokument u kom je svemir označen kao „prioritetni domen nacionalne vojne moći“.

Obraćajući se novinarima na brifingu u sredu, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning odgovorila je na direktivu Pentagona izdatu krajem avgusta u kojoj se raspravlja o mogućim vojnim operacijama u svemiru.

- SAD su dugo vremena otvoreno definisale svemir kao domen ratnih borbi. Izgradile su Svemirske snage i Svemirsku komandu, razvile i rasporedile ofanzivno oružje za svemir, sprovele ofanzivne i odbrambene vojne vežbe i tehnološke testove i intenzivirale vojnu saradnju sa svojim saveznicima - rekao je Mao, tvrdeći da je „ovo povećalo rizike od pogrešne vojne procene i sukoba”.

Portparolka je optužila Vašington i za „ukidanje” „inicijative za kontrolu svemirskog naoružanja” koju vode Kina i Rusija i za „dalje pogoršavanje trenda pretvaranja svemira u oružje i bojno polje”.

Pored priznavanja svemira kao „prioritetnog domena nacionalne vojne moći“, nova američka direktiva navodi da Pentagon treba da „zaštiti i brani korišćenje svemira u svrhe nacionalne bezbednosti SAD“, kao i da „isporuči napredne svemirske sposobnosti za odvraćanje sukoba i, ako odvraćanje ne uspe, da se suprotstavi agresiji.”

Mao je rekla da pristup iznet u dokumentu „predstavlja ozbiljan izazov miru i bezbednosti u svemiru“ i „u potpunosti razotkriva ambiciju SAD za vojno jačanje i spremnost za rat u svemiru“.

- SAD bi trebalo da poštuju zajedničku zabrinutost međunarodne zajednice, da odmah zaustave negativne poteze koji bi mogli da ugroze bezbednost svemira, da preuzmu odgovornost i prestanu da ometaju pregovore za pravni instrument o kontroli naoružanja u svemiru - dodala je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike