Generalni sekretar Ujedinjenih nacija: "Nuklearna katastrofa nikad bliža"

22.08.2022

13:54

0

Autor: 24sedam

Pratili ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija: "Nuklearna katastrofa nikad bliža"
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 180. dan.

Darja Dugina, ćerka poznatog ruskog filozofa i analitičara Aleksandra Dugina, poginula je u noći između subote i nedelje u Moskvi nakon što je automobil kojim se vozila eksplodirao. Darja se automobilom svog oca vraćala sa muzičkog festivala "Tradicija", dok je ruski filozof navodno njenim vozilom išao kući, pa se pretpostavlja da je bomba bila namenjena njemu.

Podaci do kojih se došlo u istrazi pokazuju da je zločin u kojem je poginula Darja Dugina bio ranije planiran i naručen, saopštio je Istražni komitet Rusije. Kako se navodi, bomba je bila postavljena ispod sedišta vozača.

Ukrajina je negirala bilo kakvu umešanost u ubistvo. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak je za ukrajinsku televiziju je izjavio da potvrđuje da Ukrajina nije imala ništa sa ovim jer to nije zločinačka država. 

Šta znamo do sada?

U  toku je 180. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

22.40 - Stremousov: Ukrajinske snage granatiraju Novu Kahovku

Ukrajinske snage granatiraju Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti iz raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, izjavio je za Tas zamenik načelnika vojno-civilne administracije ove oblasti Kiril Stremousov.

"Ukrajinske snage granatiraju Novu Kahovku iz HIMARS-a. Danas je bilo brojnih granatiranja", rekao je Stremousov.

Ranije danas, ukrajinske snage granatirale su most Antonovka preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Prema rečima Stremousova, dve osobe su poginule, a 16 je ranjeno prilikom granatiranja.

22.40 - Mizincev: Iz Ukrajine danas evakuisano više od 18.000 ljudi

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev saopštio je da je u poslednja 24 sata više od 18.000 ljudi, uključujući i 3.054 dece, evakuisano u Rusiju iz "opasnih regiona u Ukrajini" i Donbasa.

Naveo je i da je od februara evakuisano 3.573.411 ljudi, uključujući 570.601 dete

21.01 - Gutereš: Zveckanje nuklearnim sabljama mora prestati

Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar
 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je na sastanku SB UN da je nuklearni rizik trenutno na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija.

Poručio je da zemlje sa nuklearnim oružjem moraju da se obavežu da neće prve posegnuti za njegovom upotrebom.

- One takođe moraju da uveravaju države koje nemaju nuklearno oružje da ga neće koristiti i da neće pretiti da će ga upotrebiti protiv tih zemalja, te da će biti transparentne u celom svetu. Zveckanje nuklearnim sabljama mora prestati - poručio je Gutereš.

Dodao je da je sada potrebno da se sve države ponovo posvete svetu bez nuklearnog oružja i da ne štede napore da dođu za pregovarački sto kako bi ublažile tenzije i da se okonča trka u nuklearnom naoružanju "jednom za svagda".

Generalni sekretar istakao je i neophodnost dijaloga u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporožje u Ukrajini i ponovio spremnost organizacija da pomognu delegacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje bi trebalo da dođu u to područje preko Kijeva.

Ponovo je potvrdio da UN imaju u Ukrajini logističke i bezbednosne kapacitete da podrže misiju IAEA od Kijeva do Zaporožja.

"I nastavljamo nemilosrdnu potragu za mirom u Ukrajini i širom sveta u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom", dodao je Gutereš.

19.30  - Oboren dron iznad predgrađa Sevastopolja

Iznad predgrađa Sevastopolja protivvazdušna odbrana oborila je danas dron, saopštio je guverner Mihail Razvožajev.

"Sistem PVO aktiviran je u blizini mesta Verhnesadovoj u 18:15 po moskovskom vremenu. Objekat je oboren na velikoj visini, pa se zvuk čuo u raznim delovima grada. Preliminarno, ponovo je to bio dron", napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu, a prenosi agencija TAS S.

Guverner je pozvao ljude da ostanu mirni i rekao da je grad zaštićen.

Krim i Sevastopolj napadnuti su nekoliko puta poslednjih nedelja, navodi ruska agencija i dodaje da žuti stepen pretnje od terorizma u gradu je na snazi do 31. avgusta.
 

18.20 - Zaharova: EU će obučavati teroriste i neonacističke militante

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će "Evropska unija obučavati teroriste i neonacističke militante za režim u Kijevu", pod maskom misije da obučava ukrajinske vojnike.

"Morate stvari zvati pravim imenom. EU će uspostaviti kampove za obuku terorista i neonacističkih militanata za režim u Kijevu. Pre 100 godina, Evropljani takođe nisu odmah shvatili šta je bio fašizam. Onda su razumeli, ali je bilo kasno", rekla je Zaharova, prenela je agencija Tas.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je ranije danas da EU razmatra mogućnost formiranja misije za obuku ukrajinskih vojnika u jednoj od susednih zemalja.

17.17 - Rusija traži sastanak Saveta bezbednosti UN zbog Zaporožja

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Poljanski zatražio je da se u utorak uveče održi sastanak Saveta bezbednosti UN povodom situacije u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Najveća evropska elektrana u Zaporožju od marta je pod kontrolom ruskih snaga. Međutim, ona se poslednjih nedelja našla pod vatrom, zbog čega je porastao strah od izbijanja nuklearne katastrofe.

Moskva i Kijev razmenjuju optužbe tim povodom.

16.30 - Zalužnji: Skoro 9.000 ukrajinskih vojnika stradalo u ratu

Skoro 9.000 ukrajinskih vojnika stradalo je u ratu sa Rusijom, izjavio je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji.

Zalužnji je na konferenciji za novinare, održanoj u čast poginulih i vojnih veterana, rekao da je potrebno zaštititi decu u nekoliko delova zemlje, uključujući u Kijevu.

15.59 - Borelj: EU razmatra formiranje misije za obuku ukrajinskih vojnika

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je danas da EU razmatra mogućnost formiranja misije za obuku ukrajinskih vojnika u jednoj od susednih zemalja.

- Ovo će biti važna misija. Svaka misija treba da bude na nivou sukoba. Ovo nije mali rat - rekao je Borelj.

Na pitanje novinara gde će biti postavljena misija, Borelj je kazao da to neće biti u Ukrajini, već u susednoj zemlji.

AP Photo/Olivier Matthys
 

15.49 - Putin o ubistvu mlade Darje: Svojim delima dokazala šta znači biti ruski patriota, ovo je gnusni zločin!

15.14 - Obustavljen izvoz nafte u Evropu Kaspijskim cevovodom

Evropa se u situaciji smanjenih isporuka ruskog gasa suočava s novim problemom u snabdevanju energijom zbog oštećenja sistema Kaspijskog cevovoda (CPC), koji prenosi naftu iz Kazahstana preko Rusije.

Kompanija CPC, koja učestvuje sa oko 1,0 posto u globalnoj ponudi nafte i čiji je najveći akcionar ruski operater mreže naftovoda Transnjeft, saopštila je danas da je obustavljen izvoz nafte na dva od njena tri privezišta na crnomorskom terminalu.

14.01 - Ministar Hristov: Bugarska će morati da pregovara s Gaspromom

Bugarska će morati da pregovara s ruskim Gaspromom kako bi se obnovile isporuke gasa koje su obustavljene u aprilu, izjavio je danas privremeni bugarski ministar energetike Rosen Hristov, nakon što je vlada obećala da će obezbediti adekvatne zalihe za zimu.

- S obzirom na zahteve privrede i sindikata, u stvarnosti su neizbežni razgovori sa Gaspromom o obnovi snabdevanja - rekao je Hristov.

13.12 - FSB: Ukrajinska specijalna služba stoji iza ubistva Darje Dugine

11.34 - Pušilin: Sve spremno za suđenje pripadnicima Azova

Lider samoproglašne Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da se priprema za prvu fazu suđenja ratnim zločincima privodi kraju, a u pitanju je 80 slučajeva zločina koji su počinili pripadnici nacionalističkog bataljona Azov.

- Pripreme za tribunal, za prvu fazu privode se kraju. Istražna tela rade, a pitanje datuma kada će se održati prvo suđenje u tribunalu u Marijupolju zavisi upravo od istražitelja. U ovom trenutku možemo da kažemo da postoji materijal za 80 slučajeva zločina koje je počinio Azov - rekao je Pušilin.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

10.06 - Austrijski MSP: Sankcije ostaju i deluju

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije povodom izjava pojedinih visokih političara u zemlji koji traže ukidanje sankcija protiv Rusije i koji dovode u pitanje njihovu delotvornost poručilo je da sankcije deluju i potrebne su kako bi se suprostavili "protivpravnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu".

Ko sankcije dovodi u pitanje igra na ruku Moskve, upozorava i stranka NEOS.

10.02 - DNR: U ukrajinskom granatiranju ubijena 2 civila, ranjeno 19

Dva civila su ubijena, a 19 je ranjeno u prethodna 24 sata u ukrajinskom granatiranju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštio je danas Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre samoproglašene DNR.

08.37 - Snimak dejstvovanja ruskog helikoptera Ka-52

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak dejstvovanja helikoptera Ka-52 tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

08.35 - Ukrajinci ponovo gađali Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, pogađajući skladišta u blizini hipermarketa "Ašan“.

 

08.27 - Erdogan namerava da priča sa Putinom o situaciji u NE Zaporožje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da ove nedelje telefonom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a očekuje se da će tema razgovora biti situacija u nuklearki Zaporožje i ukrajinska kriza, izjavio je za RIA Novosti diplomatski izvor.

On je rekao da Turska nastavlja da ispunjava svoju poštenu posredničku ulogu u tom sukobu kao jedina zemlja koja je zadobila poverenje obe strane.

Turkish Presidency via AP
 

Erdogan je ranije izjavio da namerava da sa Putinom razgovara o rezultatima svojih nedavnih razgovora sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Lavovu, kao i da zatraži od ruskog lidera da preduzme konkretne mere za rešavanje situacije u nuklearki Zaporožje.

08.01 - Ruske snage danas su nastavile ofanzivu, Zelenski ponovo upozorava

Ruske snage danas su nastavile ofanzivu na nekoliko ukrajinskih regiona, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovo upozorava na potencijalno ozbiljne napade uoči 31. godišnjice nezavisnosti Kijeva, 24. avgusta.

Granate su pale na Nikopolj, grad u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, dok su projektili pogodili mete u blizini crnomorske luke Odesa tokom vikenda, preneo je Rojters.

Zelenski je pozvao na oprez, rekavši da bi Moskva mogla da pokuša nešto "izuzetno prljavo" uoči srede, kada Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti, a tog dana će biti i tačno šest meseci otkako je Rusija napala Ukrajinu.

07.32 - Rjabkov: Izuzetno rizična politika NATO-a kojom ignoriše "crvene linije" Moskve

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ocenio je kao izuzetno rizičnu destruktivnu politiku NATO-a kojom ignoriše "crvene linije" koje je obeležila Moskva.

On je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da to vodi daljoj eskalaciji koja može dovesti do ti do do vojnog sukoba nuklearnih sila sa teškim posledicama.

07.17 - Bajden, Makron, Šolc i Džonson: Nastaviti sa podrškom UKR

Predsednik Amerike Džozef Bajden razgovarao je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, a četvorica lidera su se složila da će nastaviti sa podrškom Ukrajini, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Oni su, takođe, razgovarali o situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, uključujući i potrebi da se izbegnu vojne operacije u okolini nuklearke.

Dodali su i da je važno da delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju dođe što pre u Zaporožje, kako bi se utvrdilo stanje bezbednosnih sistema.

Profimedia AP/Susan Walsh/Leon Neal/Francois Mori/Lisa Leutner/Ronald Zak/Markus Schreiber
 

07.02 - Ruske snage izvele napad na Harkov

Ruske snage su noćas izvele raketni napad na infrastrukturni objekat u Harkovu, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Napadnut je objekat u Kijevskoj oblasti, iz pravca Belgoroda, prenosi Ukrinform.

06.59 - Ruski sistemi PVO oborili ukrajinske projektile u blizini Sevastopolja

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinske projektile u blizini zaliva Kazačja i rta Herson u Sevastopolju, objavio je na svom Telegram kanalu prvi čovek gradske vlade Mihail Razvožajev.

- Sistemi PVO su aktivirani kod zaliva Kazačja i u okolini rta Herson - napisao je guverner Razvožajev, prenosi TASS.

On je ranije objavio da su ukrajinske oružane snage juče pokušale da izvrše vazdušne udare na vojni aerodrom Belbek u Sevastopolju, ali su ruski sistemi PVO neutralisali te napade.

06.35 - Putin: "Rusija je moćna, nezavisna sila - vodićemo onu politiku koja odgovara našim fundamentalnim interesima"

Rusija će, kao moćna i nezavisna sila na svetskoj sceni voditi samo onu politiku koja odgovara njenim fundamentalnim interesima, poručio je sinoć ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju povodom Dana državne zastave.

On je istakao da je želja da se živi po sopstvenoj volji, ne dozvoljavajući spoljni diktat, deo genetskog koda Rusa, prenose RIA Novosti.

- Rusija je moćna, nezavisna svetska sila. Mi smo čvrsti u tome da na međunarodnoj areni vodimo samo onu politiku koja odgovara fundamentalnim interesima Otadžbine - rekao je Putin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike