Ko je filozof čija je ćerka noćas ubijena u Moskvi? Zapad ga smatra "glavnim ideologa Kremlja" - a on nikada nije krio privrženost Srbiji!

21.08.2022

08:12

0

Autor: I.P.

Dugin je trenutno jedan od najuticajnijih intelektualaca u Rusiji

Ko je filozof čija je ćerka noćas ubijena u Moskvi? Zapad ga smatra "glavnim ideologa Kremlja"  - a on nikada  nije krio privrženost Srbiji!
aleksandar dugin profimedia-0196184133 copy - Copyright Profimedia

Rusku javnost šokirala je sinoćna tragedija, u kojoj je poginula Darja Dugina, ćerka poznatog ruskog filozofa i analitičara Aleksandra Dugina,  nakon što je automobil kojim se vozila eksplodirao. 

On se automobilom svoga oca vraćala sa muzičkog festivala "Tradicija", dok je ruski filozof navodno njenim vozilom išao kući, pa se pretpostavlja da je bomba bila namenjena njemu.

Sam Dugin važi za mističnu i kontroverznu ličnost, zanimljive biografije.

Prema mnogim zapadnim analitičarima Dugin se smatra za "glavnog ideologa Kremlja".

Začetnik je ideje novog evroazijanstva, a blizak je visokim vojnim i političkim krugovima u Rusiji.

Rodio se u porodici Gelija Aleksandroviča, službenika Crvene armije, i Galine, lekara.

Osamdesetih godina 20. veka pridružio se moskovskom  krugu disidenata koji pokazuju interesovanje za tradicionalizam i dela ezoterijskih filozofa poput R. Genona i J. Evole čiju je knjigu o „imerijalizmu pagana“ preveo 1981. godine. Iz toga doba zabeležen je i podatak da ga je KGB hapsio nekoliko puta i to zbog dela tadašnjeg najpoznatijeg sovjetskog disidenta Aleksandra Solženjicina.

Otvaranje Sovjetskog Saveza prema Zapadu omogućilo mu je prve kontakte sa predstavnicima „nove evropske desnice“ poput Francuza Alana de Benoa. Susret sa savremenim zapadnim društvom iz osnova je izmenio Duginove ideološke svetonazore i znatno ublažio stav prema sovjetskom modelu koji je okarakterisao „kao manje zlo u odnosu na liberalni Zapad“.

U razdoblju od 1990. do 2000. Aleksandar Dugin objavio je niz radova i knjiga, među kojima i “Osnove geopolitike” iz 1997. koja je pobudila veliki interes kod političkih i vojnih struktura u Rusiji.

Profimedia
 

 

Dugin je zatim postao savetnik Genadija Seleznjova, predsednika Dume. Kada je Vladimir Putin 2000. postao ruski predsednik, Duginov uticaj na rusku politiku postao je vidljviji.

Dugin je osnovao Međunarodni evroazijski pokret 2001. godine, a reč  je organizaciji koja zagovara ujedinjenje  prostora od Dablina do Vladivostoka radi suprotstavljanja američkom atlantizmu.

U međuvremenu je stekao status neformalnog Putinovog savetnika za geopolitiku, a sve više se angažovao i na međunarodnoj promociji evroazijskog pokreta. 

AP Photo/Francesca Ebel
 

 

Dugin je 2008. godine imenovan za profesora sociologije na „Lomonosovu“, a već naredne godine za šefa Katedre za međunarodne odnose

Dugin: Srbi su na sebe primili udarce koju su bili namenjeni nama

Ruski filozof nikada nije krio privrženost Srbiji i srpskom narodu. Tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije otvoreno nam je pružao podršku. 

- Srbi su jedini narod u Evropi koji je ratovao protiv Zapadne imperije. Kada je zapadna talasokratija kao bura nadirala prema našim granicama, tada je na srpskom kopnu podignut štit i barjak slobode. U Srbiji su podignuti prvi bedemi Evroazije. Košare su Termopili Evroazije. Srbi su na sebe primili udarce koju su bili namenjeni nama, istakao je Dugin tokom jedne od poseta Beogradu.

Dugin je trenutno jedan od najuticajnijih intelektualaca u Rusiji. 

Mnogi ga sumnjiče da ima veze sa unutrašnjim snagama bezbednosti. Dugin se često naziva i jednim od najuspješnijih i neumoljivih boraca protiv narandžaste revolucije,  liberalnim zapadnim strukturama na postsovjetskom prostoru. 

Nedvosmileno je podržao napore proruskih snaga u Donjecku i Lugansku i još 2014. pozvao je zvaničnu Moskvu da reaguje na teror ukrajnskih neonacista. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike