Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

11.08.2022

19:36 >> 20:15

0

Autor: 24sedam

Zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je za sada u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti

Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe
Tan2022-8-9_83428_3 - Copyright Tanjug/AP Photo, File

Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u SB UN.


Zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je za sada u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti, istakao je ruski diplomata.

- Prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za ovo će pasti na zapadne sponzore Kijeva - rekao je Nebenzja.

 

AP Photo/Seth Wenig
 


On je saopštio da Rusija očekuje da što pre stručnjaci iz Međunarodne agencije za atomsku energiju posete zaporošku nuklearku.

- S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće - možda čak i pre kraja avgusta - naglasio je ruski diplomata.

Nebenzja je nazvao apsurdnim optužbe Kijeva da Rusija, navodno, granatira elektranu.

- Te propagandne pretnje preuzima zapadna štampa. Sve to je protiv zdravog razuma, pošto Zaporošku elektranu kontroliše ruska vojska - rekao je diplomata.

- Elementarna logika nam govori da naši vojnici nemaju nikakvog razloga da granatiraju ni stanicu, ni grad, ni sami sebe - zaključio je on.

Ukrajinske snage su više puta od početka specijalne vojne operacije izvodili napade na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane. Učestalo granatiranje je počelo 5. avgusta. Noću 7. avgusta ukrajinska vojska je izvela raketni napad sistemom "Uragan", delovi rakete su pali na oko 400 metara od energobloka. Od tada dva energobloka ne rade punim kapacitetom.

Sastanak Saveta bezbednosti UN o napadima na nuklearnu elektranu u Zaporožju, a koju su bombardovale ukrajinske oružane snage, sazvala je Rusija.

Grosi: Katastrofu sprečiti po svaku cenu

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi, je upozorio da, uprkos činjenici da su stručnjaci te organizacije zaključili da trenutno „ne postoji neposredna pretnja nuklearnoj bezbednosti kao posledica napadima ili drugim vojnim akcijama“, situacija „mogla da se promeni svakog trenutka“.

- Svaka nuklearna katastrofa bila bi neprihvatljiva i stoga prioritet i cilj moraju biti da se ona spreči po svaku cenu - primetio je Grosi, ističući da je „zajednička odgovornost“ da se to uradi „hitno“.

Bonus video:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike