NATO zvanično pozvao Finsku i Švedsku da pristupe Alijansi

29.06.2022

13:03

0

Autor: N. Pavlović

Kako su precizirali, bezbednost nordijskih zemalja je od direktne važnosti za vojni savez

NATO zvanično pozvao Finsku i Švedsku da pristupe Alijansi
stoltenberg - Copyright AP Photo/Susan Walsh

NATO je uputio zvaničan poziv Finskoj i Švedskoj za članstvo u tom vojnom savezu tokom samita u Madridu.

- Danas smo odlučili da pozovemo Finsku i Švedsku da postanu članice NATO i složili smo se da sporazumi i pristupanju budu potpisani. U bilo kom pridruživanju Alijansi, od vitalne je važnosti da se obrati pažnja na bezbednosne brige saveznika. U skladu sa tim, pozdravljamo zaključak trilateralnog memoranduma Turske, Švedske i Finske - navodi se u saopštenju NATO.

Kako su precizirali, bezbednost nordijskih zemalja je od direktne važnosti za Alijansu.

Švedska i Finska učinile su značajan korak ka članstvu u NATO, pošto je Turska u utorak ukinula veto na njihovo pristupanje, nakon što su dve nordijske zemlje pristale na niz bezbednosnih mera.

AP Photo/Bernat Armangue
 

Kao deo sporazuma, Švedska i Finska su se usaglasile da ne podržavaju militantne kurdske grupe u severoistočnoj Siriji za koje Turska kaže da su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju su i Sjedinjene Države i Evropska unija stavile na listu terorista.

Rusija i Kina kao neprijatelji

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopštenju je opisana kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika".

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje.

Dodaje se da je Alijansa odlučila i da značajno ojača sopstvenu odbranu i odvraćanje.

U dokumentu stoji da su se saveznici obavezali da rasporede dodatne robustne snage visoke pripravnosti na istočnom krilu.

NATO je u saopštenju Kinu opisao kao izazov za interese, bezbednost i vrednosti Alijanse i kao zamlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike