Sedmica u svetu: Nestašna premijerka, napad na ruskog filozofa i Šolcove muke sa Izraelom

21.08.2022

19:16

0

Autor: 24sedam

Talibani su obeležili godišnjicu dolaska na vlast, u koferima na Novom Zelandu su pronađeni ostaci dece, a piloti jedne avio-kompanije su zaspali tokom leta

Sedmica u svetu: Nestašna premijerka, napad na ruskog filozofa i Šolcove muke sa Izraelom
svet(1) - Copyright 24sedam/Profimedia/AP Photo

Nedelju za nama (od 15. do 22. avgusta) obeležio je nastavak borbi na Krimu, saznanje da se bivši australijski premijer Skot Morison svojevremeno "odomaćio" u čak pet ministarstava, ljubav prema žurkama finske liderke Sane Marin i eksplozija automobila u Moskvi u kome je poginula Darja Dugina, ćerka poznatog ruskog filozofa i političkog analitičara Aleksandra Dugina.

Talibanska godišnjica

Talibanski borci su proslavili godinu dana otkad su preuzeli vlast u Avganistanu ulaskom u Kabul, pošto su zbacili legalno izabranu vlast te zemlje.

Borci su ispalili slavljeničke pucnje u vazduh u Kabulu i mahali crno-belom zastavom, obeležavajući godinu dana otkako su umarširali u prestonicu.

Talibani zahtevaju da se vrati devet milijardi dolara centralne banke Avganistana koje se drže u inostranstvu, ali njihovi pregovori sa SAD su otežani, jer Vašington insistira da lider talibana odstupi sa funkcije drugog čoveka te banke.

Tuku žene jer su se smejale, a oni voze pedaline: Kako izgleda život u Avganistanu godinu dana nakon povratka talibana (VIDEO)

Borba za Krim

Posle serije eksplozija koje su pogodile Krim prošle nedelje, incidenti su nastavili da se ređaju, a prvo je izbila detonacija municije u skladištu u Džankoju. Oko 2.000 civila je evakuisano iz Majskog. Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da se radi o sabotaži.

Sa druge strane, Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zapretio je napadima na Krim.

- U naredna dva ili tri meseca moglo bi doći do novih napada sličnih "misterioznim" udarima izvedenim juče na železnički čvor i vazdušnu bazu na Krimu i prošlonedeljnom napadu na ruske ratne avione na aerodromu Saki - izjavio je Mihail Podoljak.

Podoljak je, takođe, signalizirao da Ukrajina smatra Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa ruskim kopnom, legitimnim vojnim ciljem.

Morison prisvojio sva moguća ministarstva

Bivši australijski premijer Skot Morison našao se na udaru javnosti jer je otkriveno da je tajno preuzeo najmanje tri ministarstva (zdravstvo, finansije i rudna bogastva) tokom dve godine pre nego što je izgubio vlast u maju. Branio se time da je smatrao da je odgovornost za naciju samo na njemu.

- Upravljao sam brodom usred oluje. Samo sam ja kao premijer mogao da razumem težinu odgovornosti koja je bila na mojim plećima i na nikom drugom - rekao je Morison novinarima, prisećajući se kako je pandemija pogodila Australiju 2020.

Mick Tsikas/AAP Image via AP//Markus Schreiber/Mikhail Metzel
 

Morison je naveo da nije "preuzeo" ministarstva i rekao da ministre nije ometao u radu, a obrazložio je da ih nije obavestio pošto je ovlašćenja nameravao da koristi samo u hitnim slučajevima.

Šolc  i "50 Holokausta"

Nemačkom kancelaru Olafu Šolcu je presela poseta palestinskog lidera Mahmuda Abasa koji tokom konferencije u Berlinu ne samo da nije pokazao žaljenje zbog smrtonosnog napada palestinskih terorista na izraelske sportiste tokom Olimpijskih igara u Minhenu pre pola veka, već je izrekao da je Izrael počinio „50 holokausta“ nad Palestincima u tom periodu. Međutim, mnogi su Šolcu zamerili što nije odmah reagovao na njegove provokativne tvrdnje što je, očekivano, naišlo na bes izraelskih zvaničnika.

Šolc je potom jasno stavio do znanja izraelskom premijeru Jairu Lapidu, tokom telefonskog razgovora, da je svaki pokušaj da se umanji ili negira holokaust neprihvatljiv.

Radnu nedelju Šolc je zaokružio učešćem na stranačkom mitingu, kada je izviždan.

Sana Marin u akciji

Finska premijerka, Sana Marin (36), ponovo se našla na udaru kritika zbog partijanja jer se na internetu pojavio snimak koji pokazuje kako se zabavlja i đuska sa prijateljima što je mnoge građane razljutilo jer smatraju da više vremena posvećuje žurkama, umesto da rukovodi državom.

Iako je naglasila da ima pravo na privatan život i druženje sa prijateljima i da nije učinila ništa neprikladno, podvrgla se testu na drogu, na zahtev opozicije.

Osim toga, na jednom snimku se videlo i kako pleše sa poznatim muzičarem Olavijem Usivireom, a izgledalo je kao da je on ljubi po vratu. Oboje su negirali da se između njih dogodilo išta neprikladno, pogotovo jer je Marin udata.

Bombom na Duginovu ćerku

Kraj ove nedelje je obeležila eksplozija u Moskvi u kojoj je poginula Darja Dugina, ćerka ruskog filozofa i političkog analitičara Aleksandra Dugina, koga su mnogi zapadnjaci zvali "glavnim ideologom Kremlja". Bomba je bila postavljena ispod sedišta vozača, a sumnja se da je upravo Dugin trebalo da se vozi tim vozilom, međutim, predomislio se u poslednjem trenutku.

Investigative Committee of Russia via AP
 

Potparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da se čekaju rezultati istrage.

- Ako se ukrajinski trag potvrdi – a ovu verziju je izneo lider DNR Denis Pušilin, a moraju da ga provere nadležni organi – onda treba govoriti o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

YouTube/ Nova Resistência NR
 

Podaci do kojih se došlo u istrazi pokazuju da je zločin u kojem je poginula Darja Dugina bio ranije planiran i naručen, saopštio je Istražni komitet Rusije.

 

I ovi događaji su obeležili proteklu nedelju:

Horor! Ljudi kupili kofere na aukciji, a kada su ih otvorili šokirali se! U njima bila tela dvoje male dece (VIDEO)

Neviđen skandal u poznatoj avio-kompaniji: Piloti zaspali tokom leta - njihovo obrazloženje prenerazilo sve!

Detalji pucnjave u švedskom tržnom centru: Tinejdžer osumnjičen za ubistvo

Putin: Zapadu su potrebni konflikti, zato Ukrajince koriste kao topovsko meso (VIDEO)

Kamion pokosio automobile i pešake kad su mu otkazale kočnice: Najmanje 16 mrtvih, uznemirujući snimci iz Turske (VIDEO)

Dok je turista opisivao kako uživa u Barseloni, iza njega se odvijala prava drama: Kamere snimile lopova u akciji (VIDEO)

Devojka koja je preživela udar groma otkriva: Ne znam zašto sam ja jedina preživela, a ove cipele su mi pomogle (VIDEO)

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike