U ovoj zemlji žene moraju da dokazuju da su nevine, a objašnjenje jednog muškarca otkriva dvostruke standarde

21.08.2022

07:16

0

Autor: N. Pavlović

Male su šanse da će se takav običaj iskoreniti u skorije vreme

U ovoj zemlji žene moraju da dokazuju da su nevine, a objašnjenje jednog muškarca otkriva dvostruke standarde
teheran-iran - Copyright AP Photo/Vahid Salemi

U Iranu je nevinost pre braka veoma važna za mnoge devojke i njihove porodice. Ponekad muškarci zahtevaju sertifikat o devičanstvu, što je praksa koju SZO smatra kršenjem ljudskih prava.

- Prevarila si me kako bih se oženio tobom jer nisi devica. Da se to znalo, niko te ne bi uzeo - reči su koje je suprug uputio Marijam nakon što su imali prvi seksualni odnos.

Iako nije krvarila, pokušala je da ga ubedi u suprotno, ali on joj nije verovao i tražio je dokaz o devičanstvu.

To nije retkost u Iranu. Nakon što se vere, mnoge žene moraju da posete doktora kako bi dobile dokaz da nikada nisu stupile u seksualne odnose.

Prema SZO, testiranje na nevinost nema nikakvu naučnu vrednost. Primera radi, u Marijaminom sertifikatu piše da joj je himen elastičan, što znači da ne mora da dođe do krvarenja pri penetraciji.

- Povređen mi je ponos. Nisam ništa loše učinila, ali je muž nastavio da me vređa. Nisam više mogla to da trpim, pa sam uzela neke tablete i pokušala da se ubijem - rekla je ona.

Srećom, na vreme je prebačena u bolnicu, gde su joj spasli život.

- Nikada neću zaboraviti te mračne dane. Izgubila sam tada oko 20 kilograma - dodala je ona.

Rekonstrukcija himena

Njena priča je samo jedna od mnogih u Iranu. U toj kulturi se i dalje nevinost pre braka smatra veoma vrednom za mnoge devojke, ali i njihove porodice. 

Ipak, stvari su počele da se menjaju. Žene i muškarci širom zemlje pokreću kampanje kako bi se stalo na put testiranju na nevinost.

Prošlog novembra je jedna onlajn peticija sakupila 25.000 potpisa. To je bio prvi put da su se građani tako otvoreno usprotivili testiranju na nevinost.

- To je narušavanje privatnosti i veoma je ponižavajuće - rekla je Neda, koja je, kada je imala 17 godina, sa dečkom izgubila nevinost.

Profimedia
Ilustracija

- Uspaničila sam se. Nisam znala šta će se dogoditi ukoliko to sazna moja porodica - rekla je. Odlučila se da "zakrpi" svoj himen. Tehnički, ta procedura nije nezakonita, ali takođe nosi opasne društvene implikacije, tako da nijedna bolnica neće da prihvati da je obavlja.

Zato je Neda pronašla privatnu kliniku koja bi to učinila u tajnosti, ali po veoma visokoj ceni.

- Potrošila sam čitavu ušteđevinu. Prodala sam laptop, mobilni telefon i zlatan nakit - kazala je.

Morala je da potpiše dokument kojim preuzima potpunu odgovornost ukoliko nešto pođe po zlu. Procedura je trajala 40 minuta. Međutim, nedelje su joj bile potrebne da bi se oporavila.

- Bila sam u velikim bolovima. Nisam mogla da pomerim noge - prisetila se. Sve je krila od roditelja.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

- Osetila sam se vrlo usamljeno. Ali mislim da mi je strah pomogao da tolerišem bol - rekla je.

Na kraju, čitav proces nije urodio plodom. Godinu dana kasnije je upoznala momka koji je želeo da se njome oženi. Kada su imali seks, nije krvarila, jer procedura nije bila uspešna.

- Optužio me je da sam na prevaru želela da ga uvučem u brak. Rekao mi je da sam lažov, pa me je napustio - navela je Neda.

Dvostruki standardi

Iako SZO napominje da je praksa utvrđivanja nevinosti neetička i neutemeljena u nauci, i dalje se sprovodi u nekoliko zemalja, poput Indonezije, Iraka ili Turske.

Iranska medicinska organizacija ostaje pri stavu da utvrđuju nevinost samo u specifičnim slučajevima - sudskim sporovima i optužbama za silovanje. Ipak, većinu zahteva najviše upućuju parovi koji žele da se venčaju, pa se zato okreću privatnim klinikama, u pratnji svojih majki.

Ginekolog ili medicinska sestra će obaviti test i izdati sertifikat. Na njemu će pisati ime i prezime devojke, ime njenog oca i slično, a biće priložen i opis himena uz izjavu: "Devojka je nevina".

U još konzervativnijim porodicama, dokument potpisuju dva svedoka, obično majke.

Doktorka Fariba već godinama izdaje takve sertifikate. Priznaje da je to ponižavajuća praksa, ali veruje da pomaže mnogim ženama.

- Pod velikim su pritiskom svojih porodica. Ponekad ću verbalno lagati za neki par. Ukoliko su spavali zajedno, a žele da se venčaju, reći ću pred njihovim porodicama da je devojka nevina - rekla je.

Međutim, za mnoge muškarce je nevinosti i dalje veoma važna stvar.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

- Ukoliko devojka nije nevina, ne može se u nju imati poverenja. Može ostaviti muža zbog drugog muškarca - rekao je električar Ali (34). On kaže da je spavao sa 10 žena.

- Nisam mogao da odolim - rekao je.

Ali priznaje da postoji dvostruki standard u iranskom društvu, ali da i dalje ne vidi razlog da se odustane od tradicionalnih pravila.

- Društvene norme prihvataju da muškarci imaju više prava od žena - rekao je Ali, čije stavove dele mnogi stanovnici ruralnih predela.

Uprkos svemu tome, mala je verovatnoća da će se ta praksa u skorije vreme iskoreniti u Iranu.

Neizvesna budućnost

Četiri godine nakon pokušaja samoubistva, Marijam je uspela da se razvede od nasilnog muža.

- Biće veoma teško ponovo verovati muškarcu. Ne mogu da zamislim da ću u bliskoj budućnosti ponovo biti udata - rekla je.

I ona je, zajedno sa desetinama hiljada žena, potpisala onlajn peticiju za zabranu utvrđivanja nevinosti.

Iako ne očekuje da će se skoro nešto promeniti, veruje da će u njenoj zemlji jednog dana žene imati više prava.

- Sigurna sam da će se to dogoditi jednog dana. Nadam se da neće morati da prolaze kroz ono što se meni dogodilo - zaključila je Marijam.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike