Detektiv otkrio kako su vrbovane devojke: Objavljena nova tura dokumenata u slučaju Epstajn

05.01.2024

11:28

0

Autor: N.P.

Imena pojedinih klijenata Džefrija Epstajna i dalje se drže u tajnosti

Detektiv otkrio kako su vrbovane devojke: Objavljena nova tura dokumenata u slučaju Epstajn
Copyright Profimedia

Devetnaest otpečaćenih dokumenata iz tužbe povezane sa Džefrijem Epstajnom, osuđenim pedofilom koji je umro u zatvoru pre nego što je odgovarao za optužbe o trgovini ljudima, objavljeni su u četvrtak.

U pitanju je druga tura sudskih dokumenata za koje je sudija iz Njujorka Loreta Preska 18. decembra naložila da budu obelodanjeni, kao odgovor na medijske zahteve. Radi se o više od 300 stranica, a Preska je presudila da više nema pravnog opravdanja da se zadržava više od 150 imena koja se pominju u tužbi Virdžinije Džufri protiv Gislejn Maksvel.

Podsetimo, Virdžinija Džufri, nekadašnja Epstajnova žrtva koja je bila uvučena u njegov pedofilski lanac, pre nekoliko godina je istupila u javnost i 2015. podnela tužbu tvrdeći da ju je milijarder zlostavljao dok je bila maloletna. Navodi se i da je u zlostavljanju učestvovala i Epstajnova dugogodišnja saradnica Gislejn Maksvel.

Profimedia
Virdžinija Džufri je podvođena kada je imala 17 godina

Još materijala treba da bude objavljeno, a trebalo bi da sadrže oko 200 imena, uključujući istaknute biznismene, političare i druge poznate ličnosti, kao i osobe koje su tužile Epstajna.

Ipak, ukoliko se neko našao na spisku imena povezanih sa pedofilom, to ne znači i da je optužen za određeno krivično delo ili da je zaista učestvovao u kriminalnim radnjama.

Mogu se naći tehnički pravni argumenti, transkripti saslušanja ili opisi pojedinih krivičnih dela. 

Međutim, većina toga se već zna iz prethodnih medijskih izveštaja, tako da suštinski ništa novo nismo saznali objavljivanjem ovih sudskih dokumenata.

Sve dok neko ne bude zvanično optužen ili osuđen ne može se reći da ima pomaka u ovom slučaju. Imena pojedinih klijenata Džefrija Epstajna i dalje se drže u tajnosti.

Profimedia
Gislejn Maksvel, ćerka britanskog tajkuna, zlostavljala je devojke sa Epstajnom

Svedočenje detektiva

Jedan dokument pokazuje saslušanje detektiva iz Palm Biča, Džozefa Rekareja, koji je opisao kako je izgledalo regrutovanje devojaka u organizaciji Epstajna i Maksvelove.

Devojke su vrbovali kako bi "obavljale masaže i radile u Epstajnovom domu". Rekarej je bio vodeći detektiv na prethodnom slučaju koji se vodio protiv pedofila sredinom dvehiljaditih godina.

Na pitanje advokata sa koliko devojaka je razgovarao, detektiv je odgovorio oko 30.

- A na kraju tih masaža, ukoliko bi devojka dovela drugarice, bila bi plaćena za regrutovanje novih devojaka? - upitao je advokat.

- Tako je - kazao je Rekarej.

U jednom delu advokat je upitao: "Da li ste utvrdili da je "masaža" zapravo bila šifra za nešto drugo?"

AP Photo/Elizabeth Williams
Džefri Epstajn je vodio veliki pedofilski lanac nudeći devojke brojnim moćnicima

- Kada su išli na masaže, to je bilo iz seksualnih razloga - glasio je odgovor.

Još jedna žrtva, čije ime nije otkriveno, rekla je u davanju iskaza 2016. da je, kada je imala 15 ili 16 godina, bila plaćena da masira Epstajna iako nije imala iskustva u tome. Kako je navela, mislila je da to ne uključuje nikakvu seksualnu aktivnost.

Međutim, pogrešila je.

- Bila sam tamo i onda mi se odjednom dogodila jedna užasna stvar. Nije trebalo da bude seksualno, ali bilo je - rekla je.

Na njegov zahtev, dovela još nekoliko srednjoškolki u njegov dom, a bila je plaćena i kada ništa nije radila.

Ko su moćni političari koji su koristili Epstajnove usluge?

Inače, u dokumentima i dalje postoji nekoliko zatamnjenih imena. Primera radi, u mejlu iz 2011. koji je nepoznatoj osobi poslala novinarka Dejli mejla, Šeron Čurčer, pominje se podvođenje devojaka "dvojici veoma uticajnih političara".

U jednom mejlu iz 2011, Džufri je navela da je bivši američki predsednik Bil Klinton jednom prilikom upao u redakciju "Veniti fera" kako bi ih sprečio da pišu o Epstajnu.

Profimedia
Džefri Epstajn i Gislejn Maksvel

Nekadašnji urednik magazina, Grejdon Karter, rekao je da to nije istina, a Klintonov portparol nije ništa novo istakao.

- Prošlo je skoro 20 godina otkad je predsednik poslednji put kontaktirao sa Epstajnom - naveo je portparol.

Podsetimo, Džufri i Maksvelova su se nagodile 2017, ali su sudski dokumenti bili cenzurisani kako bi se zaštitila privatnost pojedinaca. Većina dokumenata je otpečaćena 2019, jedan dan pre nego što se Epstajn ubio u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu.

Maksvelova je osuđena na 20 godina robije zbog seks trafikinga. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike