Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o izvozu žita! Američki list: Zapad sumnja da Kijev može da pobedi (FOTO/VIDEO)

22.07.2022

21:49

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o izvozu žita! Američki list: Zapad sumnja da Kijev može da pobedi (FOTO/VIDEO)
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 149. dan.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će se danas u Turskoj održati nova runda pregovora o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će poslednja runda sankcija EU imati razarajuće posledice po bezbednost i delove globalne ekonomije.

- Evropska unija nastavlja da gura samu sebe u ćorsokak sa zavidnom upornošću, navela je protparolka ministarstva Marija Zaharova.

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je rekao da Rusija, Ukrajina i Zapad moraju da se dogovore da prekinu rat kako bi se izbegao nuklearni sukob, pri čemu je insistirao na tome da Ukrajina prihvati ruske zahteve.

Šta znamo do sad?

U toku je 149. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Oči sveta uprte u Teheran: Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske

Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.11 - Mizincev: Ukrajinska vojska planira da digne u vazduh skladište radioaktivnog otpada

Ukrajinska vojska je u DNR minirala skladišta radioaktivnog i hemijskog otpada metalurškog preduzeća za proizvodnju olova i planira da ih digne u vazduh prilikom povlačenja, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti su pripremile još jednu provokaciju na opasnom objektu kako bi optužile ruske jedinice da navodno stvaraju opasnost od radioaktivne kontaminacije pojedinih regiona Ukrajine.

22.55 - Snimak ulaska u Lisičansk

21.45 - Novi ponton između Severodonjecka i Lisičanska

20.35 - EU pozdravila sporazum o deblokadi izvoza žitarica

EU je pozdravila sporazume koje su danas u Istanbulu potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i UN o deblokadi Crnog mora za ukrajinski izvoz žitarica, a šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenjuje da je u pitanju ”kritičan korak napred” u naporima da se prevaziđe globalna nesigurnost u snabdevanju hranom izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu.

On nagalšava da će uspeh u tom pravcu zasvisiti od ”brze i dobre namere” sprovođenja današnjeg sporazuma.

20.01 - Ukrajinci večeras ponovo gađali Gorlovku - ispaljeno 10 granata

Ukrajinske trupe su u 19.15 ispalile su 10 granata kalibra 155 mm na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

19.21 - Erdogan: Koridor za žito počinje da funkcioniše narednih dana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na brzo rešavanje ukrajinske krize, u trenutku kada su Rusija, Ukrajina, Turska i UN potpisale sporazum o izvozu ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru.

Turski predsednik je dodao da će crnomorski koridor za izvoz žita i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta početi da funkcioniše narednih dana.

AP Photo/Burhan Ozbilici, File
 

- Mi želimo da se ovaj konflikt završi što pre. Svi znamo da niko neće izgubiti ako bude postignut pravedan mir - rekao je on, prenela je agencija TAS S.

19.06 - Kubrakov:Sporazum moguc zahvaljujući uspesima vojske UKR

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov, koji je ranije danas potpisao sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita, tvrdi da je taj sporazum moguć samo zahvaljujući vojnim uspesima njegove zemlje.

U obraćanju koje je prenosila nacionalna TV, Kubrakov je u prilog tim tvrdnjama izneo primer ponovnog zauzimanja Zmijskog ostrva, malog, ali strateški značajnog punkta u blizini nekoliko ključnih ukrajinskih luka u Crnom moru.

18.32 - Ukrajinske snage HIMARS-om na selo Horoše

Ukrajinske snage izvele su napad na selo Horoše u Slavjanoserbskom okrugu LNR iz američkih sistema "Himars“, saopštila je Narodna milicija LNR

18.02 - Ukrajinci gađali Gorlovku

Ukrajinske snage su u 16 časova gađale Gorlovku raketom iz sistema "Uragan“, a Novobahmutovku sa pet mina iz minobacača kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17.23 - UN: Sporazum o deblokadi izvoza žita operativan za nekoliko nedelja

Ujedinjene nacije očekuju da će sporazum koji je danas postignut o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora biti u potpunosti operativan za nekoliko nedelja, navela su dva visoka zvaničnika UN.

Kako su dodali neimenovani zvaničnici, očekuje se da će nivo isporuka dostići obim od pre rata od pet miliona tona mesečno, prenosi Rojters.

16.24 - I Rusija potpisala sporazum o izvozu žita

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potpisao je u Turskoj sporazum o izvozu žita iz Ukrajine nedugo nakon što su to uradili predstavnici ukrajinske strane.

Profimedia
Hulusu Akar i Sergej Šojgu

16.05 - Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila je da je zaplenila imovinu ukrajinskog opozicionog političara Viktora Medvedčuka i njegove supruge Oksane Marčenko u vrednosti od više od milion dolara

15.38 - Peskov o izjavi ministra Pridnjestovlja: Nemam šta da kažem

Portparol ruskog predsednika Vladimira putina Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše izjavu Vitalija Ignjatjeva, ministra spoljnih poslova samoproglašene republike Pridnjestrovlje, u vezi sa ujedinjenjem te oblasti sa Rusijom.

- Da budem iskren, čitao sam medijske izveštaje, ali ne znam sa čime je povezana ova izjava, o kakvim se procesima radi. U ovom trenutku nemam šta da kažem - naveo je Peskov, prenosi TASS.

Ignjatjev je ranije danas na konferenciji za novinare u Moskvi izjavio da je posvećen postizanju nezavisnosti i mogućeg ujedinjenja Pridnjestrovlja sa Rusijom.

15.35 - Akar Šojguu: Neophodno je da se što pre sklopi primirje u Ukrajini 

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar je tokom sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom izjavio da je neophodno da se što pre sklopi primirje u Ukrajini i zahvalio je Šojguu za njegov doprinos u radu na obezbeđivanju bezbednog transporta žita i hrane morskim putem.

15.10 - Šojgu se sastao sa turskim kolegom

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu sastao se sa turskim kolegom Hulusijem Akarom sa kojim je razgovarao o situaciji u crnomorskom regionu i Ukrajini, kao i o Bliskom istoku i Siriji saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

15.01 - Putin na sastanku sa nacionalnim Savetom za bezbednost

Međunarodna agenda i rezultati putovanja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova biće među temama operativnog sastanka sa članovima nacionalnog Saveta za bezbednost, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

- Razgovaraćemo o nekim međunarodnim pitanjima, ali najpre će ministar Lavrov govoriti o rezultatima svojih putovanja - dodao je ruski predsednik, prenosi agencija TASS.

14.55 - Šojgu stigao u Istanbul na potpisivanje sporazuma o žitu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je u Istanbul, gde će zajedno sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom i ukrajinskim ministrom infrastrukture Oleksandrom Kubrakovim potpisati sporazum o uspostavljanju koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine preko Crnog mora.

Ceremonija potpisivanja biće održana u 16.30 po lokalnom vremenu u kancelariji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u palati Dolmabahče u Istanbulu, prenosi Rojters.

Profimedia
 

14.18 - Pala cena pšenice

Cena pšenice na čikaškoj berzi pala je za više od tri odsto uoči početka sastanka predstavnika Turske i Rusije u Istanbulu, na kojem treba da bude potpisan sporazum o izvozu žita, sledi iz berzanskih podataka.

13.48 - Ukrajina je potpisala svoj deo „prehrambenog sporazuma“ s Turskom i Ujedinjenim nacijama, prenose ukrajinski mediji.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisali su sporazum o izvozu žita. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kurbakov, ministar odbrane Turske Hulusi Akar i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš - navedeno je u saopštenju.

13.43 - Kijev: „Prehrambeni sporazum“ potpisujemo s Turskom i UN

Savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajina neće potpisivati „prehrambeni sporazum“ s Rusijom, nego da će Moskva i Kijev potpisati odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama.

13.07 - Ukrajinci na naselje Horoše ispalili šest projektila iz američkoh Himarsa

Predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo je da je ukrajinska vojska jutros ispalila šest projektila iz američkih višecevnih raketnih bacača „Himars“ na naselje Horoše. Prethodno je saopšteno da su ispaljena tri projektila.

U napadu su oštećeni silos sa žitom, garaža, radionica i poljoprivredna tehnika.

13.00 - Šolc odgovorio na kritike zemalja članica: Svi smo pred velikim izazovom

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je danas kritike Španije i Portugalije u vezi sa odlukom EU o smanjenju potrošnje gasa, porukom da se svi zajedno nalaze pred velikim izazovom.

Šolc je istakao da nijedna zemlja ne može reći da je se ne tiču rastuće cene energenata i gasa posebno.

- Evropska komisija je razvila svoj predlog u skladu sa potrebama svake zemlje pojedinačno, posebno uzimajući u obzir "ostrva i poluostrva" - rekao je Šolc na konferenciji za medije.

13.05 - Njujork tajms: Zapadna podrška Kijevu sve manja zbog sumnje u njegovu pobedu

Američki list „Njujork tajms“ piše da zapadna vojna podrška Ukrajini jenjava, pre svega zbog toga što Zapad sumnja da je Kijev sposoban da pobedi u „ratu do iscrpljivanja“, ali i zbog rastućeg skepticizma prema ideji da će isporuke modernog naoružanja promeniti tok i ishod događaja u Donbasu.

Prema pisanju lista, Kijev pokušava da pokaže Zapadu da može da pobedi u sukobu uz pomoć zapadnog oružja, koje ukrajinske vlasti neprestano traže, a onda koriste za akcije poput napada na Novu Kahovku.

Tamo su, usled udara ukrajinskih trupa američkim projektilima „Himars“, eksplodirala skladišta šalitre, uništeni su stambeni objekti i pijaca, oštećena je bolnica, poginuli su i povređeni civili.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Stalni zahtevi Kijeva da mu se isporuči još oružja na Zapadu su počeli da se doživljavaju kao „nerealna pozadinska buka“, piše list.

Vlasti zapadnih zemalja, kako navodi list, zabrinute su što ukrajinske trupe nisu spremne za kontraofanzivu. A neki, posebno Pentagon, strahuju od potencijalnog iscrpljivanja sopstvenih zaliha oružja u narednim mesecima.

12.55 - Putin i Lukašenko razgovarali o saradnji Rusije i Belorusije

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas telefonom o bilateralnoj saradnji dveju zemalja, međunarodnoj agendi i rezultatima pregovora u Teheranu, kao i i važnim privrednim pitanjima, uključujući konkretne projekte koji se tiču izmena u vezi sa uvozom, prenosi TASS.

Lukašenko je ranije izjavio da planira da danas obavi telefonski razgovor sa ruskim liderom, a da će sastanak licem u lice biti održan kasnije.

U telefonskom razgovoru dvojice lidera dogovoreno je da novi beloruski ambasador u Rusiji bude Dmitrij Krutoj, navodi Rojters, pozivajući se na belorusku agenciju Belta.

12.50 - Peskov: Smanjićemo kontakte s neprijateljskim zemljama

Profimedia
Dmitrij Peskov

Rusija će smanjiti nivo kontakta sa zemljama koje su dodate na spisak neprijateljskih država, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Prirodno je da stavljanje na listu neprijateljskih zemalja podrazumeva smanjenje nivoa kontakata. Ovo je stvar vlade, vlada je ta koja donosi takvu odluku. I to je jednostavno povezano sa neprijateljskim ponašenjem tih država - rekao je Peskov komentarišući to što je Rusija proširila listu neprijateljskih država, a prenosi TASS.

12.46 - Nemački ministar ekonomije: Puštanje „Severnog toka 2" u rad značilo bi kapitulaciju Evrope pred Rusijom

Ukoliko bi se u rad pustio gasovod „Severni tok 2“, to bi označilo kapitulaciju Evrope pred Rusijom, izjavio je za „ZDF“ nemački ministar ekonomije Robert Habek.

profimedia
 

11.49 - Rojters: Šojgu putuje u Tursku na potpisivanje žitnog sporazuma

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na putu ka Turskoj, gde će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma kojim se dozvoljava nastavak ukrajinskog pomorskog izvoza žitarica, prenosi Rojters, pozivajući se na današnje izjave tri neimenovana izvora.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov takođe će prisustvovati ceremoniji koja će označiti prvi korak ka ublažavanju globalne prehrambene krize, navodi britanska agencija.

11.12 - Rusko Ministarstvo odbrane: Uništena četiri Himarsa u Ukrajini

Ruska vojska je od 5. do 20. jula u Ukrajini uništila četiri lansera američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol ruskog Ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da su visokopreciznim oružjem lansiranjim sa kopna i iz vazduha u Ukrajini uništena četiri lansera i jedno transportno vozilo višecevnih raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, prenosi Interfaks.

Konašenkov je rekao i da je ruska avijacija u blizini sela Čerevkovka u Donjecku uništila lanser ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema Buk-M1.

AP Photo/Bullit Marquez
Himars

10.55 - Negodovanje u Pridnjestrovlju zbog jednostrane odluke Moldavije za članstvo u EU

Moldavija je dobijanjem statusa kandidata za Evropsku uniju stavila tačku na građenje zajedničkog političkog prostora s Pridnjestrovljem, izjavio je ministar inostranih poslova nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike Vitalij Ignjatjev.

- Tu odluku je jednostrano usvojilo moldavsko rukovodstvo, ona nije doneta kolegijalno, i ne samo to - niko ne može da se izjašnjava u naše ime - rekao je Ignjatjev na konferenciji za novinare posvećenoj 30. godišnjici početka ruske mirovne operacije u Pridnjestrovlju.

Prema njegovim rečima, „to je bilo učinjeno da bi se Moldavija konačno opredelila da je njen pravac razvoja zapadni“.

10.30 - Gugl zabranjen u DNR

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da su vlasti DNR odlučile da blokiraju Gugl.

On je kompaniju optužio da propagira terorizam i nasilje protiv svih Rusa, a posebno protiv žitelja Donbasa, kao i da širi laži i dezinformacije.

Pixabay
 

- Odlučili smo da blokiramo Gugl na teritoriji DNR. Tako se postupa u svakom društvu prema zločincima: izoluju se od drugih ljudi - napisao je Pušilin na svom Telegram kanalu.

On je dodao da će zabrana biti ukinuta ukoliko Gugl „prestane da vodi svoju zločinačku politiku i ako se vrati u okvire zakona, morala i zdravog razuma“.

Ranije je i lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik optužio Gugl da propagira terorizam i ekstremizam.

10.20 - Ukrajinci ispalili 40 raketa na naselja DNR

Ukrajinska vojska je za pola sata ispalila više od 40 raketa iz sistema „Grad“ na naselja Dolomitno, Goljmovsko i Jasinovata, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.02 - Lukašenko razgovarao sa Putinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašeno razgovarao je jutros telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, saopšteno je na Telegram kanalu „Pul Pervogo“, bliskom pres-službi lidera Belorusije. Detalji razgovora nisu navedeni.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

09.34 - Rusija proširila spisak neprijateljskih zemalja

Ruska Federacija proširila je spisak neprijateljskih zemalja, na koji su dodate i Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka.

08.39 - Japan zabrinut što Kina jača savez sa Rusijom

Ministarstvo odbrane Japana je zabrinuto zbog toga što Kina jača svoje vojne kapacitete i strateški savez s Rusijom, piše u godišnjem izveštaju japanskog vojnog resora „Bela knjiga odbrane Japana 2022“.

U dokumentu se navodi da Kina namerava da stvori vojsku svetske klase do sredine 21. veka, usmeravajući pažnju na nuklearne snage, rakete – projektile, mornaricu i avijaciju.

08.35 - Cilj Pridnjestrovlja nezavisnost i ujedinjenje s Rusijom

Šef diplomatije nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike Vitalij Ignatjev rekao je u intervjuu za Sputnjik da vlasti te republike imaju nameru da postignu nezavisnost, a da se potom ujedine s Rusijom, u skladu s rezultatima referenduma iz 2006. godine.

- Pravac Pridnjestrovlja tokom svih godina postojanja republike ostaje nepromenjen, što je odraženo u rezultatima referenduma od 17. septembra 2006. godine. Tu je jasno naznačeno: nezavisnost, a potom slobodno ujedinjenje s Ruskom Federacijom. Nezavisnost zemlje je bezuslovni prioritet - rekao je Ignatjev.

Profimedia
 

7.30 - Poznato vreme sastanka o deblokadi izvoza žitarica

Iz kancelarije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je da će se danas u 15.30 predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka.

7.20 - Zelenski: Ukrajinska vojska ima značajan potencijal za napredak

Ukrajina ima značajan potencijal da napreduje na frontu i nanese osetne gubitke ruskim snagama, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da su na sastanku ukrajinske vojne komande definisani zadaci u taktičkim oblastima sa ciljem ojačavanja pozicija, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su se učesnici sastanka saglasili da ukrajinske snage imaju značajan potencijal da napreduju na frontu i nanesu nove gubitke ruskim snagama.

7.10 - Zaharova: Novi paket sankcija nelegitiman

 Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da je novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije nelegitiman i da je pokušaj pritiska na Moskvu nemaju perspektivu.

- Savet EU je objavio da je proširio nelegitimne jednostrane sankcije protiv Rusije. Tako Evropska unija sa zavidnom upornošću nastavlja da samu sebe gura u ćorsokak - rekla je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike