Litvanija traži još sankcija, oborena dva ukrajinska aviona

20.07.2022

21:37

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Litvanija traži još sankcija, oborena dva ukrajinska aviona
Rat u Ukrajini 25. decembar - Copyright Profimedia AP/Alexei Alexandrov/Bernat Armangue

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 147. dan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u utorak u Teheran, gde učestvuje u tri runde najavljenih bilaterlanih pregovora i na samitu država garanata Astanskog procesa za Siriju. Saradnja Moskve i Teherana u borbi protiv terorizma načinila je region bezbednijim, izjavio je predsednik Irana Ebrahim Raisi posle sastanka sa ruskim kolegom.

Rusija je spremna da odigra svoju ulogu u prevazilaženju problema u vezi s dopremanjem hrane po svetu, naveo je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je istakao da situacija u Ukrajini nije toliki razlog za pomenutu krizu i dodao da će "Rusija dati svoj doprinos u rešavanju krize sa hranom".

Zamenik predsednika Saveta za bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, izjavio je da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve u Ukrajini i da će mir biti pod ruskim uslovima.

Šta znamo do sad?

U toku je 147. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Oči sveta uprte u Teheran: Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.35 Strani instruktori na prvim linijama fronta

Prema informacijama kojima raspolaže Narodna milicija LNR, strani instruktori stižu u Donbas kod Soledara i Artemovska kako bi obučili ukrajinske militante da koriste zapadno oružje.

23.25 Večernji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Napad ukrajinskih dronova-kamikaza na Zaporošku atomsku stanicu nije doveo do oštećenja opreme niti do tehnogene katastrofe;
- Jedan od dva drona-kamikadza uništen je dok je prilazio stanici;
- Rusija je pozvala UN i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da preduzme mere kako bi sprečile provokacije na radijaciono opasnim objektima u Ukrajini;
- Ne prestaju provokacije Kijeva prema objektima atomske energetike Ukrajine;
- Nacionalisti su razmestili vojnu tehniku u medicinske ustanove Konstantinovke, Torecka i Nikolajeva.

AP photo
 

 

22.05 Ruski saperi proverili 4.300 hektara u DNR

Jedinice za razminiranje Oružanih snaga RF i Ministarstva za vanredne situacije Rusije deaktivirale su 10.900 eksplozivnih objekata u DNR i LNR dnevno, izjavio je u sredu načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

-Ukupno je kontrolisano 4.386,96 hektara teritorije (195,48 hektara dnevno); 41 objekat (od toga 13 društveno značajnih objekata); četiri mosta i 9,64 kilometra puteva.

Otkriveno je i neutralisano 83.080 eksplozivnih objekata, uključujući 10.910 dnevno, rekao je on na brifingu, govoreći o radu ruskih sapera u Donbasu.

21.15 Prajs: Vojni fokus Rusije proširen izvan Donbasa

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da je Bajdenova administracija upozoravala na prošireni vojni fokus Rusije u Ukrajini na aneksiju delova zemlje izvan istočnog regiona Donbasa.

- Ovaj rat nije ništa drugo do rat za teritorije, rekao je Prajs na današnjem brifingu reagujući na komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, preneo je Rojters.

20.45 Lavrov: Ne možemo dozvoliti da Ukrajina ima oružje koje preti Rusiji

Kako Ukrajina dobija oružje dugog dometa od zapadnih zemalja, ciljevi Rusije u Ukrajini bi se promenili, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Ne možemo dozvoliti da bilo kakvo oružje u delu Ukrajine koji kontroliše Zelenski - ili ko god će ga zameniti - predstavlja direktnu pretnju našoj teritoriji ili teritoriji republika koje su proglasile nezavisnost ili onima koje žele da samostalno određuju svoju budućnost, rekao je Lavrov.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

19.50 - HIMARS stiže u Ukrajinu

Amerika će zajedno sa saveznicima predati Kijevu više od 20 višecevnih raketnih bacača "himars", 12 su već stigli u Ukrajinu, saopštio je Pentagon. Domet raketa će biti 80 kilometara.

18.40 - U napadu Ukrajinskih dronova na nuklearku u Zaporožju 11 ranjenih

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su danas nuklearnu elektranu Zaporožje, a u napadu je ranjeno jedanaest radnika od kojih četvoro teško, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara u ukrajinskoj Zaporoškoj oblasti.

Prema navodima gradske administracije, ukrajinske trupe su koristile nekoliko dronova kamikaza, a izvedena su ukupno četiri napada, prenosi TASS.

16.46 - Putin: Od kvaliteta servisirane turbine zavisiće rad Severnog toka 1

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se ne zna u kakvom će stanju turbina za Severni tok 1 biti vraćena nakon remonta u Kanadi, što je, kako prenosi Rojters, dodatno povećalo neizvesnost u vezi s gasovodom koji bi sutra trebalo da bude vraćen u funkciju nakon redovnog godišnjeg održavanja.

Putin je takođe rekao da postoji rizik da servisirana oprema prestane da radi, što bi zaustavilo protok gasa Severnim tokom 1 u Evropu.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

16.45 - Predsednik Litvanije: Treba još pooštriti sankcije Rusiji

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je danas da, dok Rusija nastavlja svoj rat u Ukrajini, svetska zajednica treba da dodatno pooštri sankcije i odseče Rusiju od globalnih lanaca snabdevanja i odvoji je od tehnološkog napretka.

- Sankcije treba da budu bolne, efikasne i neizbežne - rekao je Nauseda posle razgovora sa bivšom potpredsednicom Evropskog parlamenta, a sada članom Evropske komisije Mejrid Mekginis.

15.15 - Ukrajinci dronovima kamikazama napali nuklearnu elektranu Zaporožje

Tri ukrajinske bespilotne letelice kamikaze napale su nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su lokalne vlasti.

Prema navodima administracije grada Energodar, Kijev je izveo četiri napada na Zaporošku nuklearnu elektranu u sredu. Poslednji napad se dogodio u 16.01 po moskovskom vremenu.

15.06 - Lavrov: SAD žele sukob Evrope i Rusije, sprečavaju Ukrajinu da napravi ikakav konstruktivan korak

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u intervjuu za Sputnjik i RT da u nuklearnom ratu nikada ne može biti pobednika i da Moskva zastupa stav da takav rat nikada ne može biti pokrenut. On je dodao da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija naoružavanjem Ukrajine žele da sukobe Rusiju s Evropom.

14.53 - Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivaće još četiri višecevna raketna sistema „Himars“, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

- On obuhvata još četiri savremena raketna sistema „Himars“, koje Ukrajinci tako efikasno koriste i koji su tako značajno izmenili situaciju na bojnom polju - izjavio je on na onlajn sastanku zemalja koje vojno pomažu Ukrajini.

14.24 - Konašenkov: Ruski borbeni avioni oborili ukrajinske MiG-29 i Su-25

Ruski borbeni avioni oborili su ukrajinski lovac MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti i jurišni avion Su-25 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

14.05 - Erdogan: Memorandum o izvozu žita ove sedmice

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan očekuje da će memorandum o izvozu žita biti potpisan ove sedmice na sastanku delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

AP Photo/Manu Fernandez
Redžep Tajip Erdogan

14.03 - LNR: Ukrajinska vojska se skoro u potpunosti povukla iz Severska

Ukrajinska vojska se skoro u potpunosti povukla iz Severska, ali i dalje granatira civilnu infrastrukturu grada, izjavio je danas oficir Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

- U ovom gradu praktično više nema vojnika ukrajinske vojske. Uglavnom su na drugoj liniji odbrane. Oni su se malo povukli, ali nastavljaju udare na naše vojnike i civilnu infrastrukturu ovog grada - poručio je Maročko, prenela je agencija TASS.

14.00 - Ruske bezbednosne snage su uhapsile agenta ukrajinskih specijalnih službi, koji je za novac prenosio koordinate kontrolnih punktova Oružanih snaga Rusije u Hersonu, sledi iz video-zapisa saslušanja agenta u koji je Sputnjik imao uvid.

Vladislava Rudenka (2002) zavrbovale su ukrajinske specijalne službe krajem februara u Hersonu. On je, kako su objasnili ruski bezbednjaci, prikupljao podatke o ruskim kontrolnim punktovima za novac, a 4. jula tokom policijskog časa je uhapšen. Tokom pregleda njegovog mobilnog telefona pronađena je kompromitujuća prepiska. Rudenko je, nakon toga, dao iskaz u kojem priznaje krivicu.

13.48 - Problemi sa turbinom „Severnog toka"

Profimedia
 

„Gasprom“ za sada nije dobio od nemačke kompanije „Simens“ zvanična dokumenta koja omogućavaju vraćanje turbine za kompresorsku stanicu „Portova“ nakon remonta u Kanadi, što direktno utiče na rad gasovoda „Severni tok“. Ruska kompanija je saopštila da je ponovo uputila zahtev „Simensu“ da joj pošalje tražene dokumente.

- U ovim okolnostima, „Gasprom" je ponovo zatražio od kompanije „Simens" da dostavi ova dokumenta. Još jednom smo skrenuli pažnju da garantovani povraćaj motora koji je ranije poslat na remont u uslovima sankcionih ograničenja i naknadni kapitalni remont drugih motora za kompresorsku stanicu ‘Portova’ direktno utiču na bezbednu eksploataciju gasovoda „Severni tok“ - navodi se u saopštenju ruske kompanije.

13.27 - Ukrajinski nacionalistički bataljoni u blizini Avdejevke ubijaju sve ukrajinske vojnike koji žele da se predaju, rekao je za Sputnjik zamenik komandanta bataljona 9. puka Narodne milicije Donjecke Narodne Republike.

13.08 - Lavrov: Geopolitički ciljevi Rusije više nisu samo u Donbasu

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da zbog isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini, geopolitički ciljevi "specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini" više nisu ograničeni na Donbas, već da uključuju i druge teritorije.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Lavrov je u intervjuu za RIA Novosti i RT upozorio da će Rusija dalje povećavati broj ciljeva, ako Zapad nastavi da isporučuje Kijevu oružje dugog dometa.

- Što se tiče specijalne vojne operacije i geografskih koordinata, predsednik je vrlo jasno rekao, kako ste ga citirali - denacifikacija, demilitarizacija u smislu da nema pretnji po našu bezbednost, vojne pretnje sa teritorije Ukrajine, taj zadatak ostaje. Kada je bio sastanak pregovarača u Istanbulu, postojala je jedna geografija i naša spremnost da prihvatimo ukrajinski predlog bila je zasnovana na toj geografiji, na geografiji s kraja marta 2022. godine - poručio je Lavrov.

Kako je pojasnio šef ruske diplomatije, sada je geografija drugačija, te je daleko od toga da su to samo DNR i LNR, to je i Hersonska oblast, Zaporoška oblast i niz drugih teritorija, a taj proces se nastavlja dosledno i uporno.

12.28 - Vašington post: Prioritet NATO biće isporuka „Himarsa“ Ukrajini

Prioritet NATO-a tokom leta i jeseni biće isporučivanje što veće količine višecevnih raketnih bacača „Himars“ Ukrajini, ali efekat tih isporuka bi mogao biti vidljiv tek sledećeg proleća, piše „Vašington post“.

List navodi da SAD i zemlje Evropske unije intenziviraju rad odbrambenih kompanija kako bi povećale proizvodnju oružja, uključujući isporuke „Himarsa“ koje treba da „učvrste nedavni uspeh“ Ukrajine. Očekuje se da će biti intenzivirana i obuka ukrajinskih vojnika u zapadnim zemljama.

AP Photo/Bernat Armangue
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

11.55 - Uništeno ukrajinsko skladište naoružanja u Soledaru

Ruska avijacija je uništila i skladište naoružanja ukrajinske vojske u Soledaru u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da je ruska vojna mornarica krstarećim raketama dalekog dometa likvidirala više od 200 ukrajinskih militanata u Odeskoj oblasti, na punktu za obuku rezervista.

U protekla 24 sata ruska vojska je uništila pet ukrajinskih vodova višecevnih raketnih bacača „grad“ i šest artiljerijskih vodova haubica D-20, kao i devet artiljerijskih vodova D-30, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

11.38 - Zaharova: Političari EU uzrok krize da traže u svom dvorištu

Evropski političari treba da traže uzroke domaćih kriza u svojim greškama i neprofesionalizmu, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru povodom izjava italijanskog ministra spoljnih poslova Luiđija Di Maja, prenosi TASS.

U telefonskom intervjuu za američke medije u petak, Di Majo je rekao da oni u Italiji koji žele raspad vlade premijera Marija Dragija rade u interesu Rusije.

Profimedia
Marija Zaharova

- Evropskim političarima bismo savetovali da uzroke svojih domaćih kriza traže u sopstvenim greškama i neprofesionalizmu, čije društvene i ekonomske posledice sve više osećaju obični građani zemalja EU - navodi se u komentaru Zaharove.Ona je navela da je teza o tome da je Rusija odgovorna za ugrožavanje prehrambene bezbednosti u svetu, još jedna od "predstava" Zapada.

11.36 - Putin objasnio zašto gas i nafta poskupljuju na Zapadu

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na konferenciji za novinare nakon posete Teheranu da su cene energenata odletele u nebo zbog politike Zapada. On je dodao i da Zapad za to optužuje „Gasprom“ i Rusiju iako je sam uveo brojna ograničenja. Kako je ocenio samo je Evropa na gubitku zbog sankcija Moskvi.

11.00 - Ruska ambasada: SAD žele da podstaknu sukob u Ukrajini

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je danas da navodi američkih zvaničnika da Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije, potvrđuju želju SAD da podstaknu sukob.

- Navodi o grabežljivoj prirodi ruske vojne specijalne operacije u osnovi su lažni. Vraćamo mir na oslobođene teritorije, stvarajući uslove za normalan život i poštovanje jednakih prava građana, bez obzira na etničku pripadnost i jezik - navodi se u saopštenju ruske ambasade objavljenom na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako su navele diplomate u saopštenju, takve insinuacije potvrđuju nameru SAD da što duže raspiruju sukob.

AP Photo/Nina Lyashonok
 

10.48 - SAD prave planove za novo ratno vazduhoplovstvo Ukrajine

Sjedinjene Američke Države i saveznici počinju da razmatraju mogućnosti za obuku ukrajinskih pilota u okviru dugoročnih pokušaja da se potencijalno pomogne Kijevu da izgradi novo ratno vazduhoplovstvo, rekao je Rojtersu komandant vojnih vazduhoplovnih snaga SAD Čarls Braun.

On je tokom leta za Aspen u Koloradu na bezbednosni forum, priznao da su u toku takvi razgovori unutar američke vojske i njenih saveznika.

- Želimo da napravimo dugoročni plan o tome kako izgraditi njihovo vazduhoplovstvo prema onome kako će im trebati u budućnosti - rekao je Braun, koji je i sam pilot, ne potvrđujući nijednu odluku o daljem napretku po tom pitanju, prenosi Rojters.

10.32 - Savezničke snage oslobodile 255 naselja u Donbasu

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da su snage DNR i Luganske Narodne Republike, uz podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodile 255 naselja, uključujući Berestovo koje se nalazi na dvadesetak kilometara od Soledara.

U saopštenju se dodaje da savezničke snage nastavljaju ofanzivu u nekoliko pravaca.

10.03 - Ispaljeno 12 raketa iz „Himarsa“ na Antonovski most

Printscreen / Youtube / Sam Eckholm
 

Ukrajinska vojska ispalila je 12 raketa iz višecevnih sistema „Himars“ na Antonovski most u Hersonu. Nekoliko projektila je presrela protivvazdušna odbrana, pojedini objekti su oštećeni, rekao je za Sputnjik zamenik šefa administracije tog regiona Kiril Stremousov.

- Most je ozbiljno oštećen, ima ozbiljnih razaranja. Saobraćaj na mostu se za sada odvija, ali će za teretna vozila verovatno biti zatvoren - rekao je Stremousov i dodao da u ovom trenutku nema informacija o eventualnim žrtvama.

09.59 - Utvrđene bezbedne maršrute u Crnom moru za prevoz žita

Mehanizam Ujedinjenih nacija za rešavanje problema izvoza žita podrazumeva transport brodova sa žitom bezbednim maršrutama koje su već utvrđene, rekao je za Sputnjik izvor upoznat s tokom pregovora.

- Plan Ujedinjenih nacija podrazumeva formiranje bezbednih maršruta za brodove. Jasno nam je da je za uklanjanje mina iz luka potrebno vreme, ali je za operativno rešavanje krize, u skladu s predlogom Ujedinjenih nacija, planirano da se formira bezbedni morski koridor, mašrute na teritorijama koje su bezbedne, na kojima nema mina - rekao je sagovornik Sputnjika.

 

09.04 - Putin: Pokretanje Severnog toka 2 povećalo bi isporuke gasa Evropi

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 jedan je od načina da se povećaju isporuke ruskog gasa Evropi, iako je polovina njegovih kapaciteta već dodeljena za domaću potrošnju, izjavio je danas novinarima ruski predsednik Vladimir Putin.

- Imamo spremnu drugu trasu, to je Severni tok 2. Može da se pokrene - rekao je Putin govoreći o opcijama za rešavanje energetske krize u Evropi, prenosi TASS.

08.45 - Zelenski: Osnovana Komisija za kontrolu stranog oružja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je formirana specijalna komisija za kontrolu upotrebe oružja koje je isporučeno Ukrajini za borbu protiv ruskih snaga.

- Naši partneri su u potpunosti informisano kako koristimo dobijeno oružje. Ali da bismo stali na put manipulacijama ruskih propagandista i onih koji im pomažu u Ukrajini ili negde druge, formiran je dodatni odbor za kontrolu - rekao je Zelenski, prenosi Gardijan.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Komisija je osnovana pri Vrhovnoj Radi i u njenom sastavu biće predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

08.45 - Britanija: Most preko Dnjepra ključan za ishod borbi

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa nastavlja da postiže minimalni napredak, dok ukrajinske snage drže svoje linije, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

U izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije na Tviteru navodi se da je Antonovski most preko reke Dnjepar, koje napadaju ukrajinske snage, verovatno još upotrebljiv.

- Velika je verovatnoća da će most ostati upotrebljiv, a on je od vitalne važnosti za ruske snage - navelo je ministarstvo.

08.39 - Ukrajinci HIMARSOM na most u Hersonu

Ukrajinske snage gađale su iz američkih višecevnih bacača raketa HIMARS most u Hersonu.

Ispaljeno je 12 raketa.

08.20 - Šojgu izdao naređenje: Podignuti operativnost kada je reč o uništavanju dronova

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je grupu „Zapad“ Oružanih snaga koja učestvuje u specijlanoj vojnoj operaciji u Ukrajini i izdao naređenje da se podigne operativnost kada je reč o uništavanju dronova u oblastima na granici sa Rusijom.

08.04 - Finska uvela dodatna ograničenja Rusima: Kupovina zemlje moguća samo uz dozvolu Ministarstva odbrane

Finske vlasti povećale su ograničenja na kupovinu zemlje, uključujući i Rusima, pod izgovorom nacionalne bezbednosti, izjavio je u intervjuu za Sputnjnik ruski trgovinski predstavnik u Helsinkiju Anton Loginov.

On je objasnio da je od 2020. godine licima koja nisu državljani Evropske unije, kao i kompanijama čiji kapital od 10 odsto i veći pripada državljanima ili kompanijama iz zemalja koje nisu članice EU, potrebna dozvola od Ministarstva odbrane Finske.

07.32 - Rusi lansirali balističke rakete - mete ukrajinski položaji nedaleko od Nikolajeva

Ruska armija je kasno sinoć lansirala balističke rakete iz Hersona. 

Mete su navodno bili ukrajinski položaji nedaleko od Nikolajeva.

07.29 - SAD spremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini sa raketnim sistemima HIMARS

Sjedinjene Američke Države će ove nedelje objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati raketne sisteme HIMARS, saopštila je Bela kuća.

07.18 - Ukrajinci gađali Gorlovku

Ukrajinske snage u više navrata su gađale Gorlovku. Jedna osoba je poginula.

07.01 - Predsednik Rusije: Moskva ne vidi želju Ukrajine da sprovede mirovni sporazum dogovoren u martu

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin predočio je da Moskva ne vidi želju Ukrajine, kako je rekao, da se sprovede preliminarni mirovni sporazum dogovoren u martu.

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin, Ebrahim Raisi i Redžep Tajip Erdogan

Govoreći pred novinarima nakon samita u Teheranu Putin je kazao da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nude da posreduju u pregovorima Ukrajine i Rusije, prenosi Rojters.

06.35 - Putin: Olakšaćemo izvoz ukrajinskog žita ako se ukinu ograničenja Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je sinoć, nakon trilateralnog sastanka procesa Astane u Teheranu, da će Rusija olakšati izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali da želi da sva ograničenja u vezi sa isporukom ruskog žita vazdušnim putem budu ukinuta.

On je izrazio nadu da će ograničenja biti ukinuta kako bi se poboljšala situacija na međunarodnim tržištima hrane, prenose RIA Novosti.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike