Gadafijev sin predao kandidaturu za predsedničke izbore u Libiji (VIDEO)

14.11.2021

10:50

0

Glasanje će se održati 24. decembra

Gadafijev sin predao kandidaturu za predsedničke izbore u Libiji (VIDEO)
saif gadafi - Copyright Profimedia

Saif al Islam al Gadafi, sin pokojnog libijskog vođe Muamera Gadafija, registrovao se kao predsednički kandidat u toj zemlji.

Izbori u Libiji treba da se održe 24. decembra.

- Saif al Islam Gadafi je podneo svoju kandidaturu za predsedničke izbore Visokoj državnoj izbornoj komisiji u gradu Dabhi - navedeno je.

 

 

U Libiji je nastao haos posle svrgavanja i ubistva Gadafija 2011. godine nakon čega je vlast podeljena između dve vlade. 

Vlada nacionalnog jedinstva će rukovoditi zemljom do izbora.

Dugo se smatralo da je Gadafijev najočigledniji naslednik upravo Saif al Islam Gadafi.

Nakon godina provedenih u senci nedavno je “Njujork tajmsu” rekao da planira da se vrati na političku scenu. 

Drugo najstarije Gadafijevo dete, od osmoro koliko ih je imao, nada se da će libijski parlamentarni i predsednički izbori doneti neke promene.

Novinaru “Njujork tajmsa” je poručio: „Bio sam daleko od libijskog naroda 10 godina. Morate polako da se vratite. Kao striptiz. Morate se malo poigrati s njihovim umovima.”

Javno je odbio očevu ponudu da zauzme drugu najvažniju poziciju u zemlji, tako da nije imao funkciju u libijskoj vladi. Kako je izveštavao Stejt department, tokom Gadafijeve vladavine bio je druga najprepoznatljivija ličnost u Libiji, što ga je de fakto činilo premijerom. Predviđalo se da će naslediti oca, ali je on to odbijao. Dana 27. juna 2011. godine Međunarodni krivični sud je za njim izdao poternicu zbog zločina protiv čovečnosti, ubistva i progona civila, što on negira.

Profimedia
 

Uhvaćen je 19. novembra te godine na jugu Libije i odveden avionom do Zintana. Osuđen je na smrt 2015. godine u Tripoliju zbog zločina tokom građanskog rata, iako mu je suđeno u odsustvu. Međutim, 2017. je pušten iz zatvora u Zintanu, a kasnije ga je amnestirala vlada iz Tobruka, predvođena generalom Halifom Haftarom. Ipak, i dalje ga goni Međunarodni krivični sud.

Otkad se našao na slobodi, ne zna se gde tačno obitava. Njegove političke stavove je prenosio Narodni front, a smatra se da je ta tajnovitost potrebna kako bi mu se garantovala bezbednost.

Libijski je inženjer, doktor filozofije i političar.

Godine 1994. diplomirao je ekonomske nauke na Univerzitetu Al Fatah u Tripoliju, a šest godina kasnije je dobio zvanje magistra poslovne administracije bečkog  univerziteta Imadec. Završio je i Londonsku školu ekonomije i političkih nauka.

Tokom dvehiljaditih, ugostila ga je i britanska kraljevska porodica u Bakingemskoj palati i dvorcu Vindzor, stoji na njegovoj stranici na Vikipediji. Navodi se i da je 2009. godine imao raskošnu rođendansku zabavu u Crnoj Gori, na kojoj su bili prisutni, između ostalih, tajkun Oleg Deripaska, biznismen Piter Mank, kao i princ Albert od Monaka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike