Šojgu naredio vojsci da pojača dejstva, na front stiže nova tehnika: Kongres SAD odobrio finansiranje obuke ukrajinskih pilota!

16.07.2022

21:24

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Šojgu naredio vojsci da pojača dejstva, na front stiže nova tehnika: Kongres SAD odobrio finansiranje obuke ukrajinskih pilota!
Ukrajina Rusija sukob - Copyright AP/Bullit Marquez/Bernat Armangue Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP/Dave Thompson

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 143. dan.

Dve nedelje nakon što je Sirija zvanično priznala nezavisnost Luganske Narodne Republike (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR), nezavisnost DNR je priznala i Severna Koreja.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države igraju opasnu igru balansirajući na ivici direktnog sukoba sa Rusijom i rizikujući mogućnost nuklearnog sukoba.

Moskva se nada da poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Saudijskoj Arabiji neće biti iskorišćena da se preduzmu antiruski koraci, kao što je pokušaj ubeđivanja Rijada da poveća proizvodnju nafte usled skoka cena, navodi se u saopštenju Kremlja.

Šta znamo do sad?

U toku je 143. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.25 Ukrajinci koristili HIMARS u Luganskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine pucale su na grad Alčevsk koji kontroliše samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) iz višestrukih raketnih sistema američke proizvodnje HIMARS, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JČC).

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu predstavništva precizira se da su ukrajinske snage na Alčevsk iz sistema HIMARS ispalile dva projektila, prenose RIA Novosti.

SAD su Ukrajini predale osam mobilnih lansera HIMARS MLRS, a planirana je isporuka još četiri takva sistema.

23.00  Ukrajinski nacionalisti minirali most u Zaporožju

Ukrajinski nacionalisti minirali su most preko reke Jančur u Poltavki u Zaporoškoj oblasti i planiraju da ga raznesu i optuže ruske oružane snage za neselektivne udare na transportnu infrastrukturu, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev.

-Borci ukrajinskih oružanih jedinica minirali su motorni most preko reke Jančur u Poltavki, Zaporoška oblast, rekao je on, preneo je TASS.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

Prema njegovim rečima, oni nameravaju da ga raznesu i po već korišćenom scenariju optuže ruske oružane snage za navodne neselektivne udare na objekte transportne infrastrukture o čemu bi se naširoko izveštavalo u ukrajinskim i zapadnim medijima.

20.10 Uhapšen ukrajinski diverzant

Ruske snage bezbednosti privele su u Hersonskoj oblasti državljanina Ukrajine koji je u šumi napravio tajno sklonište za naoružanje i municiju s namerom da izvede diverzije.

 

 

22.35 Spasilačke operacije u Vinici završene

Spasilačke operacije nakon što su ruski projektili pogodili grad Vinicu na zapadu Ukrajine su završene, javio je Kijev indipendent.
Prema podacima ukrajinske državne službe za vanredne situacije, 23 osobe su poginule, 202 su povređene, jedna osoba se vodi kao nestala, a tri su spasene, preneo je britanski "Gardijan".
Guverner Viničke oblasti Serhij Borzov rekao je da se u bolnici nalazi 68 osoba, od kojih je 14 u teškom stanju.

18.05 - DNR:Ukrajinske snage granatirale Donjeck, ubijeno šest civila

Predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo je danas da su ukrajinske snage granatirale Donjeck i ubile šest civila.

Kako se navodi u saopštenju, ukrajinske snage bezbednosti su danas najmanje tri puta otvarale vatru na Kirovski okrug u Donjecku, a pritom su koristile i višecevne raketne sisteme Grad, artiljerijsko oruđe kalibra 152 i 155 milimetara, prenosi TASS.

U jednom od napada ubijen je jedan civil, navodi TAS S.

Još četiri osobe su poginule u Petrovskom okrugu i jedna žena u Kijevskom, stoji u saopštenju, dodaje TASS.

Tokom granatiranja Kirovskog okruga Donjecka Oružane snage Ukrajine su oštetile školu, obdanište, pijacu i stambene objekte, napisao je na Telegram kanalu gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.

16.36 - Kremlj: Uništena 115. mehanizovana brigada ukrajinske vojske

Profimedia
Igor Konašenkov

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su 115. mehanizovanu brigadu ukrajinskih oružanih snaga koja je delovala u Severskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Visokoprecizni udari ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga uništili su 115. mehanizovanu brigadu ukrajinskih oružanih snaga, koja je delovala u Severskoj oblasti. Samo u poslednja dva dana ova jedinica izgubila je više od 600 pripadnika. Stanovnici Severska, Nikolajevke i drugih obližnjih naselja pod kontrolom ukrajinske vojske hitno su mobilisani da dopune brigadu - izjavio je Konašenkov, prenosi TASS.

16.15 - Oštećeni škola, vrtić, pijaca i zgrade posle ukrajinskog granatiranja Donjecka

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin je izjavio da su škola, vrtić, pijaca i zgrade oštećene nakon što je ukrajinska vojska granatirala Kirovski rejon Donjecka.

Ranije je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu režima prekida vatre objavilo da je ukrajinska vojska danas tri puta gađala Kijevski rejon Donjecka iz sistema „Grad“ i da je tokom granatiranja poginuo jedan civil.

16.09 - Borci Narodne milicije DNR zaplenili su naoružanje NATO koje koriste ukrajinski vojnici

 

 

Oni su na položajima ukrajinskih snaga zaplenili nemački automat „Hekler i Koh“, tip MP-5, kopiju izraelskog puškomitraljeza „negev“ koja je proizvedena u Ukrajini po licenci.

 

14.52 - Zaporoška oblast nastavila izvoz žita

Zaporoška oblast izvozi veliku pošiljku žita morskim putem, rekao je šef administracije te oblasti Jevgen Balicki.

- Oko 100.000 tona žitarica izvoziće komercijalna morska luka Berdjansk. Četiri velika broda su na putu, spremna za utovar - napisao je Balički na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, žito se izvozi i železničkim transportom.

14.10 - Ruska vojska dovozi sve više savremene vojne tehnike u blizinu linije fronta u Donbasu

Dopisnici Sputnjika javljaju da su videli oklopno borbeno vozilo „terminator“ koje s kreće ka liniji fronta kod Severska.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je danas da se pojačaju dejstva ruskih snaga u svim operativnim pravcima kako bi se onemogućilo kijevskom režimu da izvodi masovne raketne i artiljerijske napade na civilnu infrastrukturu i žitelje Donbasa i drugih regiona.

 

 

14.02 - Rusi oborili tri ukrajinska borbena aviona i dva helikoptera

Ruske snage PVO u protekla 24 sata oborile su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 i jedan Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, kao i helikoptere Mi-8 i Mi-24 u blizini Velike Novosjolke i Severska, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- U protekla 24 sata ruske snage oborile su tri ukrajinska borbena aviona - dve letelice MiG-29 u okolini Novopavlovskog i Vladimirodskog okruga Donjecka, kao i jednu Su-25 iznad teritorije Severska - saopštio je Konašenkov, prenosi TASS.

12.47 - Dve osobe poginule posle ukrajinskog granatiranja Izjuma

Dve osobe su poginule, a jedna je ranjena u posledicama ukrajinskog granatiranja grada Izjuma kasetnom municijom, saopštila je pres-služba administracije Harkovske oblasti.

- Izjum je ponovo na udaru Oružanih snaga Ukrajine. Grad je granatiran kasetnom municijom. Među civilnim stanovništvom ima žrtava: dve osobe su poginule, jedna je povređena - navodi se na Telegram kanalu.

Ovo je treće granatiranje Izjuma u ​​poslednjoj sedmici, od posledica granatiranja u četvrtak dve osobe su poginule, a 15 je povređeno.

12.41 - Niniste: Turska će verovatno poslednja ratifikovati pristupanje Finske i Švedske NATO

Turska će, verovatno, poslednja ratifikovati stupanje Finske i Švedske u NATO, smatra finski predsednik Sauli Niniste.

AP Photo/Matt Dunham, Pool
Sauli Niniste

- Ratifikacije koje smo videli su potpisane veoma brzo. Munjevito, bukvalno kao uz utrkivanje. Mislim da će tokom leta redovno stizati pozitivne vesti. Pritom će, verovatno, Turska biti poslednja na spisku - rekao je Niniste za televizijski kanal MTV3.

12.03 - Volodin: Rakete isporučene Ukrajini mogle bi kao bumerang da se vrate vlasnicima

Rakete koje Vašington i Brisel isporučuju Ukrajini, mogle bi, zbog neprofesionalnosti kijevskog režima, da se vrate svojim vlasnicima, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

11.50 - Jelen: Zemlje G20 složne u nameri da osiguraju prehrambenu bezbednost

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je da su se zemlje „Velike dvadesetorice“ dogovorile da inteziviraju rad na pitanjima prehrambene bezbednosti i da izbegavaju izvozna ograničenja, prenosi Rojters.

- Jelen je izjavila da joj je drago što su se zemlje G20 dogovorile da inteziviraju rad na prehrambenoj bezbednosti, da doprinose otvorenoj trgovini poljoprivrednih proizvoda i da izbegavaju izvozna ograničenja - navodi agencija.

Ministarka finansija SAD je, takođe, rekla da postoji konsenzus unutar G20, bez obzira na to što su nesuglasice u vezi s ruskom specijalnom operacijom u Ukrajini onemogućile izradu završnog saopštenja nakon sastanka ministara finansija.

11.26 - Ukrajinska vojska je granatirala stambene četvrti Hersonske oblasti, prenosi dopisnik Sputnjika.

11.20 - Harkovska oblast i LNR danas uspostavljaju bližu saradnju

Šef administracije oslobođene teritorije Harkovske oblasti Vitalij Gančev i lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik će danas potpisati sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći.

Nacrt sporazuma predviđa više od 20 tačaka u različitim oblastima integracije, od humanitarne pomoći do saradnje u oblasti trgovine, kulture i omladinske politike.

Strane se obavezuju i da će štititi jedna drugu od spoljnih agresora, kao i da će uzajamno i punopravno priznavati svu zvaničnu dokumentaciju koju izdaju vlasti.

Očekuje se da će sličan sporazum uskoro biti potpisan i sa administracijom Donjecke Narodne Republike.

11.10 - Politička kriza u Italiji može da prekine isporuke oružja Ukrajini

Šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo rekao je da bi politička kriza u toj zemlji mogla da onemogući dalje isporuke oružja Ukrajini.

Profimedia
Luiđi di Majo

10.31 - Teritorija hemijskog kombinata „Stirol“ u Gorlovki je pod udarom ukrajinskih projektila, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

Gorlovka se nalazi na 50 kilometara severno od Donjecka, a u gradu se nalaze hemijski koncern „Stirol“ i preduzeća za proizvodnju uglja.

10.07 - Američki Kongres odobrio 100 miliona dolara za obuku ukrajinskih pilota

Kongres SAD odobrio je izdvajanje sto miliona dolara za obučavanje ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F15 i F16, piše list „Difens njuz“. Prema pisanju medija, za obuku je potrebno oko tri meseca.

09.09 - Šojgu naložio vojsci da pojača dejstva na svim pravcima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa Jug i Centar koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i naložio da budu pojačana dejstva na svim operativnim pravcima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je dao neophodna uputstva za dalje pojačavanje dejstava jedinica na svim operativnim pravcima kako bi se isključila mogućnost da Kijev izvodi masovne raketne i artiljerijske udare na civilnu infrastrukturu i stanovnike naselja u Donbasu i drugim regionima, prenosi agencija Interfaks.

Profimedia
Sergej Šojgu

8.32 - U ukrajinskom granatiranju Petrovskog rejona Donjecka poginulo je četvoro ljudi, a još četvoro je ranjeno, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

 

08.13 - Ruski odgovor na ukrajinsko granatiranje

U granatiranju Čugujeva koje su izvele ruske snage poginule su dve osobe, a još dve povređene, saopštila je regionalna služba za vanredne situacije Harkovske oblasti, na istoku Ukrajine.

U granatiranju je pogođena dvospratnica, prenosi Unian. Spasioci nastavljaju rad.

7.47 - Ukrajinske snage granatirale su selo Skargovka u Luganskoj Narodnoj Republici iz američkih višecevnih raketnih bacača "Himars", saopšteno je u LNR.

07.43 - Rusija diverzifikuje izvoz gasa ako ga Evropa ne bude htela

Rusija će diverzifikovati svoj izvoz energenata, ako u Evropi nedostaje interesovanja za kupovinu gasa, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je istakao da to nije lak proces, ali da će "to biti urađeno ako Evropa ne želi saradnju sa Rusijom po energetskim pitanjima", prenosi TASS.

- Mislim da ćemo diverzifikovati naš izvoz, a u tom slučaju Rusija neće biti strana koja će patiti, dok će se EU sećati lepih vremena jeftinog ruskog gasa i energenata - rekao je Poljanski.

AP Photo/Czarek Sokolowski, File
 

07.17 - Slucki: Ugovori o žitu nemaju veze s pregovorima Rusije i Ukrajine

Ugovori o izvozu žitarica nisu direktno povezani sa mogućim nastavkom pregovora Rusije i Ukrajine, rekao je lider ruske Liberalno-demokratske artije (LDPR) Leonid Slucki.

Slucki, koji je i član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom, tvrdi da ukrajinska strana nastavlja da čini užasne zločine, prenosi TASS.

- Događaju se strašna zverstva, uključujući i ona nad našim ratnim zarobljenicima - navodi on i dodaje da je to ono što mora biti promenjeno, jer je mnogo važnije od razgovora o žitu u Istanbulu.

07.00 - Novi paket EU sankcija uključuje zabranu uvoza ruskog zlata

Evropska komisija usvojila je predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike