Neprijatna situacija kod Tajvanskog moreuza: Kina poslala upozorenje Amerikancima nakon "rutinskog upada"

12.05.2022

05:10

0

Sjedinjene Države izvode tranzite kroz Tajvanski moreuz, pri čemu je poslednja takva vežba bila pre manje od mesec dana 27. aprila sa razaračem sa navođenim projektilima "USS Sampson"

Neprijatna situacija kod Tajvanskog moreuza: Kina poslala upozorenje Amerikancima nakon "rutinskog upada"
Tan2021-10-8_12329954_1 - Copyright Tanjug/AP photo

Kina je upozorila i nadgledala američki ratni brod koji je u utorak plovio kroz Tajvanski moreuz.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je raketna krstarica "USS Port Rojal" izvela rutinski tranzit Tajvanskog moreuza kroz međunarodne vode "u skladu sa međunarodnim pravom".

Brod je "prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države", pokazujući privrženost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, navodi se u saopštenju mornarice.

Međutim, kao odgovor na američku vežbu, komanda Narodne oslobodilačke armije optužila je Vašington da često postavlja "takve drame" i izaziva "nevolje, šalje pogrešne signale snagama za nezavisnost Tajvana i namerno pojačava tenzije širom Tajvanskog moreuza".

Kineska komanda je takođe saopštila da su njene snage sve vreme nadgledale američki brod i "upozorile" ga, tvrdeći da kineske trupe "u svakom trenutku održavaju visoku pripravnost, odlučno se suprotstavljaju svim pretnjama i provokacijama i odlučno brane nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet".

Sjedinjene Države izvode tranzite kroz Tajvanski moreuz, pri čemu je poslednja takva vežba bila pre manje od mesec dana 27. aprila sa razaračem sa navođenim projektilima "USS Sampson".

Ali ti pokreti ljute Kinu, koja na njih gleda kao na pokazivanje podrške Tajvanu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike