Zategnuti odnosi: Ova dva ostrva mogla bi da budu uzrok rata između Kine i Amerike

02.02.2021

13:30 >> 14:13

0

Prema rečima stručnjaka, Vašington je sve više neprijateljski nastrojen prema Pekingu

Zategnuti odnosi: Ova dva ostrva mogla bi da budu uzrok rata između Kine i Amerike
Copyright Profimedia

O zategnutim odnosima Amerike i Kine piše se već mesecima, a ekspreti sada tvrde da će sukob ove dve svetske sile, ukoliko do njega dođe, početi na ostrvima koja nisu toliko poznata, Pratas/Dongša i Kinmen.

Oba ova ostrva su pod kontrolom Tajvana, ali kako su bliža Kini, neki Amerikanci i Kinezi plaše se da bi Si Đinping mogao da izvrši invaziju na njih kako bi pritisnuo Tajvan.

Prema pisanju “Njujork tajmsa”, moguće je da će kineski predsednik poslati podmornicu koja će prekinuti podvodne kablove koji Tajvan snabdevaju internetom ili će omesti isporuke nafte Tajvanu, a moguće je i da će narediti sajbernapad na tamošnji bankarski sistem.

Većina stručnjaka ipak ne očekuje napad te vrste, ali se slažu da je rizik od njega trenutno veći nego prethodnih godina. Ukoliko sukob počne na ostrvima Pratas i Kinmen, neće se tu i završiti, nego će SAD najverovatnije biti uvučene u konflikt većih razmera.

Profimedia

– Mala je verovatnoća da će doći do vojnog sukoba, ali ga ne bih isključila – rekla je za pomenuti medij Boni Glaser iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Prema rečima kolumniste Nikolasa Kristofa, malo je onih koji su očekivali da će se Si sukobiti sa Indijom, pa je on to ipak uradio u nekoliko navrata prošle godine, zbog čega ne treba isključivati mogućnost da će to uraditi i u slučaju Amerike i ostrva koje veliki broj Kineza smatra svojim. Osim toga, on smatra da SAD nisu spremne za Đinpinga, sa čim se slažu mnogi republikanci, koji Kinu vide kao “Ahilovu petu” nove administracije, koja je previše naklonjena Pekingu.

Kritike kojih je sve više signal su jačanja neprijateljskog stava prema Pekingu, koji ostavlja malo prostora diplomatiji, što je, prema rečima “Tajmsovog” kolumniste, razlog za nervozu.

Pročitajte još

Pred Džoom Bajdenom sada je težak zadatak – od njega se očekuje da nađe način da osudi genocid u Sinđijangu, ali da istovremeno ne bojkotuje Olimijadu u Pekingu 2022. Osim toga, on treba da ojača veze sa Tajvanom, ali da bude oprezan dok to radi kako ne bi izazvao negativne reakcije Sija.

– Sa Sovjetskim Savezom naučili smo kako da Hladni rat bude hladan, a sada smo u ozbiljno opasnim vodama – rekao je Dejvid Šambog, ekspert za Kinu sa Univerziteta Džordž Vašington.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike