Enes Kanter igra za NBA ili CIA? Kako je poznati košarkaš postao zaštitno lice američke obaveštajne službe

11.12.2021

20:15

0

Čini se da se više bavi spoljnom politikom nego sportom toliko da je postao i predmet šala na internetu

Enes Kanter igra za NBA ili CIA? Kako je poznati košarkaš postao zaštitno lice američke obaveštajne službe
enes-kanter - Copyright AP Photo/Matt Slocum

Bivši turski reprezentativac i aktuelni centar Boston Seltiksa, Enes Kanter, u poslednje vreme privlači dosta pažnje zbog svojih političkih stavova, tako da je košarka bila u potpuno drugom planu.

Podsetimo, nedavno je polaganjem zakletve i zvanično postao državljanin Sjedinjenih Američkih Država, posle čega je svom imenu i prezimenu dodao još jedno prezime - Fridom (sloboda - prev. sa engl.). Poznat kao veliki protivnik režima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, zanimljivo je koliko se približio mnogim američkim zvaničnicima.

Naime, još na početku sezone, u prvoj utakmici Kanter nije ni napustio klupu, ali su svi pisali o njemu jer je u Medison skver gardenu uočeno kako mu na patikama piše "Oslobodite Tibet".

- Pod brutalnim kineskim režimom osnovna ljudska prava i slobode Tibetanaca su nepostojeća - naveo je Kanter u snimku koji je postavljen na društvenim mrežama.

Dva dana kasnije, optužio je "bezdušnog kineskog diktatora" Sija Đinpinga da rukovodi robovskim kampovima u Sinđanu, tražeći da "oslobodi Ujgure i odmah zaustavi geonocid".

U oktobru je Kanter direktno pozivao na svrgavanje kineske vlade pokazujući slike svojih "patika slobode" koje prikazuju kako igra košarku sa glavom Si Đinpinga.

- Promene dolaze i to niko ne može da spreči - tvitovao je uz oznake "OsloboditeHongkong i "StaniteUzTajvan. Na meti njegovih kritika našle su se i NBA legende Majkl Džordan i Lebron Džejms koje je pozvao da sa njim posete "radne logore" u Sinđangu gde se, kako je naveo, proizvode patike kompanije "Nike".

Početkom decembra, prozvao je košarkaša Džeremija Lina.

 

 

- Zar ti nije dosta tog prljavog novca kineske Komunističke partije kojim te plaćaju da ćutiš? Koliko je to odvratno da okreneš leđa svojoj državi i svom narodu. Stani uz Tajvan! Prestani da se poklanjaš novcu i diktaturi - poručio je na Tviteru iako je Lin rođen u Kaliforniji.

Veoma brzo Kanter se "proslavio" na društvenim mrežama gde je postao predmet mnogih šala, posebno onih koje napominju kako radi za CIA.

"Enes Kanter je dobio američko državljanstvo i odmah je počeo da uznemirava manjine", "Svaki put kada Enes Kanter tvituje, turska lira izgubi na vrednosti", "Enes Kanter radi prekovremeno za svaku organizaciju od 'tri slova' osim za NBA"... samo su neki od komentara na Tviteru.

 

 

Njegovi politički stavovi su naišli na dobrodošlicu u određenim krugovima u SAD.

- Njegov jedini zločin je što je imao hrabrosti da progovori o ugnjetavanju - rekao je republikanski senator sa Floride Marko Rubio.

Ipak, na društvenim mrežama reakcije su podeljene posebno što su se mnogi pitali da li su Kanterovi istupi u javnosti samo PR za službe državne bezbednosti.

- Enes Kanter zaslužuje da se preispituje sve što govori. Njegov mentor Fatulah Gulen je štitio agente CIA, a njegova antikineska operacija se događa samo nekoliko nedelja nakon što je CIA najavila da će se fokusirati na Kinu. Kanter je veoma brzo postao zaštitno lice američke propagandne kampanje protiv Olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine - naveo je Deni Haifong, novinar specijalizovan za američko-kineske odnose.

Prijatelji na čudnim mestima

Iako nema dokaza da je 29-godišnja zvezda NBA činovnik CIA, Kanter ima dugu istoriju sa nekim najmoćnijim američkim zvaničnicima.

Primera radi, u julu je putovao u Vašington kako bi se sastao sa Džonom Boltonom, nekadašnjim savetnikom Donalda Trampa za bezbednost. Iako je poznato da je Bolton strastveno zagovarao rat u Iraku i da važi za velikog ljubitelja tzv. vojnih intervencija, Kanter je istakao da je imao "sjajan razgovor o ljudskim pravima sa svojim prijateljem".

 

 

Kanter se sastao i sa Trampovim zetom Džaredom Kušnerom i izraelskim ambasadorom u SAD Giladom Erdanom rekavši "da se spremaju dobre stvari" čime je izrazio podršku Izraelu.

Blizak je sa senatorom Rubiom koga je opisao kao "šampiona slobode širom sveta".

 

 

Još 2019. godine se sastao sa Bilom i Hilari Klinton i poklonio im dresove na kojima su pisala njihova imena. 

Postoje i navodi da Kanter održava komunikaciju sa FBI, a navodno je ta agencija u njegovoj kući instalirala i panik taster.

Kanter je redovni gost na skupovima koje organizuju nevladine organizacije za ljudska prava, međutim, za mnoge od njih se zna da ih sponzorišu vlade zapadnih zemalja.

Kako navodi Mintpres, sedište Fondacije za ljudska prava (HRF) se nalazi u zgradi Empajer stejt, a njihov osnivač Tor Halvorsen je sin nekadašnjeg venecuelanskog zvaničnika koji je tokom 80-ih optužen da je radio kao doušnik za CIA, a rođak je i venecuelanskog opozicionara Leopolda Lopeza. Lopez je uhapšen 2014. godine zbog sumnje da je učestvovao u zaveri, a bio je optužen i za ubistvo i terorizam, ali su te optužnice u međuvremenu odbačene.

 

 

Smatra se da je Lopez bio vođa državnog udara 2002. godine, potpomognutom iz Vašingtona, i da je stajao iza nereda 2014. godine kada je stradalo najmanje 43 ljudi. Svojevremeno je rekao da želi da SAD formalno rukovode Venecuelom kada bude svrgnut predsednik Nikolas Maduro.

Osim toga, Kanter se zabavlja sa Arijanom Rokfeler, jednom od potomaka osnivača bogate bankarske dinastije.

Košarkaš je posvećeni ljubitelj Izraela i imenovan je za 11. najvažnijeg pro-izrealskog influensera, a naveo je da bi želeo da u uđe "top 3".

Zanimljivo je da se njegovi stavovi o Izraelu ne poklapanju sa mišljenjem njegovih sunarodnika. Mintpres prenosi da samo 2 odsto Turaka ima pozitivno mišljenje o toj zemlji, a može se reći da je tamo i Islamska država popularnija.

Erdogan - zakleti neprijatelj

Očekivano, pošto je veliki Erdoganov kritičar, član je Gulenovog pokreta. Pokret propovednika Fetulaha Gulena ima sedišta u više od 100 zemalja i mnogobrojno članstvo. Kanter je jednu od tih škola pohađao u Americi tokom odrastanja. 

Članovi se hrabre da doniraju između 5 i 20 odsto svog prihoda Gulenovim projektima, a kako se zna da je Kanter od košarke zaradio više od 100 milona dolara, veruje se da veliki deo novca odvaja za ovu organizaciju.

AP Photo/Domenico Stinellis
 

Gulen je pobegao iz Turske 1998. godine kada je turska vlada počela da istražuje njegov pokret jer su njihovi članovi počeli da se infiltriraju u državne institucije. Živi u luksuznoj kući u Pensilvaniji, a zakleti je Erdoganov neprijatelj koji ga je optužio da stoji iza državnog udara 2016. godine.

Zapravo, Guelnov pokret je uživao Erdoganovu podršku kada je Partija pravde i razvoja došla na vlast. Međutim, razlaz je počeo 2010. godine kada je propovednik osudio Erdogana jer je slao pomoć u Gazu. Nakon toga, Erdogana je optuživao za korupciju, a stvar je eskalirala pučem 2016. godine.

Kanterovi istupi protiv turskog predsednika počeli su upravo kada se i Gulen okrenuo protiv njega. Košarkaš je osudio turske vlasti zbog napada na kurdske snage (koje ratuju uz podršku SAD) u Siriji i označio je Erdogana kao "Hitlera našeg veka", a čak je zatražio i sankcije.

AP Photo/Chris Post, File
 

- Ukoliko SAD nametnu sankcije Turskoj, mislim da će to rešiti problem - rekao je Foks njuzu.

Turska ga je potom ostavila bez pasoša, a izdali su i nekoliko međunarodnih naloga za hapšenje što znači da ne sme da napusti SAD.

U medijima je uglavnom prikazan kao žrtva Erdoganovog progona samo zato što ga je kritikovao.

- Kanter tvrdi da se bori za ljudska prava u Kini, a istovremeno podržava Izrael i njihovu represiju Palestinaca - naveo je Haifong.

 

 

Turski košarkaš nije jedina poznata ličnost koja ima diskutabilne veze sa državnim aparatom. Primera radi, glumac Džon Krasinki, koji tumači Džeka Rajana u istoimenoj seriji, često promoviše CIA.

- Uvek pokušavaju da urade dobru stvar... CIA je nešto što ne bi samo trebalo da cenimo već da budemo zahvalni na tome svakog dana - poručio je jednom prilikom Krasinski.

Kako zaključuje Mintpres, nema konkretnih dokaza da Kanter radi za CIA, ali agencija ni ne radi na takav način.

 

 

Sigurno neće zvanično zaposliti poznatu ličnost i ostaviti trag novca već je mnogo bolje da otvoreno sarađuju sa takvim ljudima.

Sa druge strane, čini se da Kanter zaista uživa u onome što radi i da veoma entuzijastično učestvuje u promovisanju državne bezbednosti SAD.

 

 

- Stvarno se pitam da li Kanter sam piše svoje tvitove ili izlaze iz CIA ili Stejt departmenta. Može i to biti slučaj jer ne bi bilo nikakve razlike - rekao je novinar Ben Norton nakon što je košarkaš u jednom snimku podržao samoprozvanog predsednika Venecuele Huana Gvaida.

U međuvremenu, čak je i EU povukla svoju podršku Gvaidu, tako da ga sada podržava svega 16 zemalja na svetu od 193.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike