Prodaje se kuća u kojoj je CIA mučila ljude: Priča o "večitom zatvoreniku" govori koliko je to ozloglašeno mesto (VIDEO)

25.01.2022

11:44

0

Služila kao tajni zatvor

Prodaje se kuća u kojoj je CIA mučila ljude: Priča o "večitom zatvoreniku" govori koliko je to ozloglašeno mesto (VIDEO)
litvanija-cia - Copyright Profimedia

Objekat u kojem je američka obaveštajna služba CIA mučila zatočenike u Litvaniji stavljen je na prodaju, piše Gardijan.

Građevinu na periferiji Viljnusa američka obaveštajna služba koristila je od 2005. do 2006. godine za držanje osumnjičenih za terorizam.

Prema preliminarnim informacijama, zatvorenici su tamo mučeni svetlošću i bukom i držani u samicama, a zvanično je potvrđen samo jedan slučaj - Abu Zubaida, rođenog u Saudijskoj Arabiji. Litvanska vlada mu je platila 100.000 evra kao odštetu.

Objekat je poznat kao "projekat 2" ili "kazneni centar Vajolet" (ljubičica), a za sada nije poznato koliko će novca potencijalni kupac morati da izdvoji.

To je bio deo tajnog programa Vašingtona u kome su osumnjičeni islamistički militanti iz Avganistana i Iraka zarobljeni i držani u zatvorima van američke teritorije.

Kuća nadomak Vilnjusa poseduje prostorije bez prozora koje su potpuno zvučno izolovane i u njima je "svako mogao da radi šta hoće", rekao je Arvidas Anusauskas koji je vodio parlamentarnu istragu ovog mesta 2010. godine.

- Šta se tačno tu događalo nismo uspeli da utvrdimo - rekao je.

Inače, najposećenija turistička lokacija u Litvaniji je nekadašnji zatvor KGB-a u Vilnjusu gde je 767 ljudi pogubljeno tokom ustanka 40-ih godina prošlog veka, a hiljade su mučene. Ipak, ne postoje planovi da se kuća koju je koristila CIA pretvori u muzej.

Večiti zatvorenik

Zubaid je važio za jednog od "večitih zatvorenika". Šest meseci nakon terorističkog napada 11. septembra, uhvaćen je u Pakistanu zbog sumnje da pripada Al Kaidi. svih ovih godina držan je u zatočeništvu bez ikakve optužnice.

 

 

Veruje se da je mučen na najrazličitije i najbrutalnije moguće načine. Samo jednog meseca je nad njim korišćena tehnika voterbordinga 83 puta, a tada se zatvoreniku stavlja tkanina preko lica dok se nemilosrdno poliva vodom tako da stiče utisak da se davi. Za to vreme je potpuno nepokretan. Bio mu je uskraćivan i san, boravio je u samici, izložen buci i jakim svetlima.

Američki Senat je 2014. godine objavio izveštaj u kome se istakla lokacija "Vajolet", ali nije naznačeno u kojoj zemlji se nalazi.

Izveštaj je pokazao da je osoblje CIA do otvaranja ovog zloglasnog mesta već pokazivalo traumu zbog učestvovanju u mučenjima.

Zatvorenici koji su dovođeni u Litvaniju su prethodno nemilosrdno ispitivani što je eufizam koji CIA koristi za mučenje.

Na kraju se ispostavilo da Zubaid nije bio član Al Kaide.

 

BONUS VIDEO

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Gardijan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike