Upoznajte superkavitirajući torpedo: Oružje koje toliko fali Amerikancima, ali ga zato Rusija ima! (FOTO/VIDEO)

13.04.2022

19:56

0

Autor: A. B.

Čak i Iran može da se pohvali ovom "zverkom"

Upoznajte superkavitirajući torpedo: Oružje koje toliko fali Amerikancima, ali ga zato Rusija ima! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka mornarica je među najmoćnijma na Zemlji. Međutim, postoje nacije oružja poput Rusije i Kine kojima čak ni Vašington ne može da parira na otvorenom moru: I Iran i Rusija tvrde da imaju superkavitirajuća torpeda – ali šta su ona?

Superkavitacija

Superkavitirajuća torpeda su na raketni pogon i voze se unutar vazdušnog mehura kroz talase. Mehur nastaje od interno uskladištenog gasa koji se izbacuje iz prednjeg dela torpeda, stvarajući "džep" mehurića koji skoro u potpunosti obavija torpedo.

Vozeći se u balonu, superkavitirajuća torpeda doživljavaju znatno manje otpora i mogu postići fenomenalno velike brzine — stotine kilometara na sat — pod vodom. Poređenja radi, „tradicionalna“ torpeda poput američkih torpeda Mark 46 i Mark 48 putuju otprilike između 50 i 60 kilometara na sat.

Dok je jednostavno putovanje "kroz balon" u pravoj liniji prilično jednostavno, manevrisanje je mnogo složenije.

https://www.youtube.com/shorts/w4R-k7heFTY

Menadžer programa u Kancelariji za pomorska istraživanja rekao je da je upravljanje teško, "kada se okrenete, mehur se izobličuje jer više nije simetričan". 

- Dakle, to morate nadoknaditi stavljanjem više mehurića na jednu stranu. Ovo se postiže izbacivanjem više gasa prema spoljašnjoj strani zavoja. Lako je reći, ali teško uraditi.

Kontrola dubine takođe nije šetnja u parku. Što se torpedo dublje zaroni, to je okean izložen većem pritisku - i omotač mehurića postaje manji. Da bi se ovo nadoknadilo, potrebno je ubrizgati dodatni gas unutar mehurića kako bi se torpedo podigao - objašnjava stručnjak.

Imajući na umu osnove, evo iranskih i ruskih skoro identičnih superkavitirajućih torpeda.

Iranski Hut

Iran je nekoliko puta probno ispalio svoje superkavitirajuće torpedo "Hoot", poslednji put 2017. Rečeno je da Hut ima domet od devet i po kilometara. Proba rakete se dogodila u prometnom Hormuskom moreuzu, kroz koji prolazi najveći deo svetskog prometa nafte.

U izveštaju Federacije američkih naučnika citira se zvaničnik Iranskih pomorskih snaga, koji kaže da je Hut "sposoban da uništi najveće ratne brodove i bilo koje drugo plovilo na površini ili ispod vode, i da ih podeli na dva dela", piše "1945".

Ruski VA-111 Škval

Ruski torpedo je nasledio ogromnu količinu sistema naoružanja od Sovjetskog Saveza. Jedan od ovih sistema je superkavitacioni torpedo - prvi na svetu.

Škval je razvijen pre više od 40 godina, kasnih 1970-ih. Škval se lansira iz konvencionalnih torpednih cevi od 533 milimetara, ali ga raketni motor na čvrsto gorivo pokreće do 370 kilometara na sat.

Čini se da je Škval rešio izazov upravljanja. Na prednjem delu torpeda je pričvršćena mlaznica za koju se čini da može da se okreće, što možda ukazuje na to da se gas na brodu može usmeriti u različitim pravcima da bi pomogao u zaokretima.

Tehnologija superkavitacionog torpeda je složena, posebno savladavanje okreta. Odbrana od superkavitirajućih torpeda bila bi neverovatno teška.

Ali, ako bi ova tehnologija mogla da se savlada, postala bi revolucija u pomorskom ratovanju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike