Na meti i Putinove ćerke: Švajcarska odustala od neutralnosti i Rusiji uvela nove sankcije

13.04.2022

13:53

0

To se jedino neće odnositi na drumski i pomorski transport s Moskvom

Na meti i Putinove ćerke: Švajcarska odustala od neutralnosti i Rusiji uvela nove sankcije
geneva-gc0e64bdd1_1280 - Copyright Pixabay

Švajcarska je usvojila novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije i Belorusije, pri čemu je na listu sancionisanih dodato još 200 pojedinaca i entiteta među kojima su i dve ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Švajcarska lista sankcija sada je u potpunosti usklađena sa sankcijana EU - navodi se u saopštenju vlade, koja je odustala od tradicionalne neutralnosti zemlje pridružujući se merama EU.

EU je u petak zvanično usvojila nove opsežne sankcije prema Rusiji, koje pored ostalog obuhvataju zabranu uvoza uglja, drveta, hemikalija i svih transakcija sa četiri ruske banke, uključujući VTB banku.

Švajcarske sankcije odstupaju od paketa EU jedino u pogledu izostavljanja zabrane drumskog i pomorskog transporta s Rusijom, uz obrazloženje da one nisu potrebne zbog geografskog položaja Švajcarske.

Ova alpska država je saopštila prošle nedelje da je do sada zamrzla 7,5 milijardi švajcarskih franaka (8,0 milijardi dolara) ruskih sredstava i imovine u okviru sankcija.

Mali švajcarski sused Lihtenštajn takođe je usvojio sankcije EU i objavio da je zamrznuo imovinu koja se povezuje s Rusijom u iznosu od oko 260 miliona švajcarskih franaka.

Za razliku od drugih zemalja, Švajcarska nije proterala nijednog ruskog diplomatu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike