Stav Kine je jasan, zvaničnici jednoglasni: Peking će se „na svoj način" zalagati za mir u Ukrajini

01.04.2022

14:22

0

-Što se tiče Ukrajine, Kina se pridržava nezavisne mirne spoljne politike i donosi sopstvene odluke - poručili su iz ministarstva spoljnih poslova

Stav Kine je jasan, zvaničnici jednoglasni: Peking će se „na svoj način" zalagati za mir u Ukrajini
profimedia-0555114781 - Copyright Profimedia

Premijer Kine Li Kećang preneo je danas liderima Evropske unije da će se Peking „na svoj način" zalagati za mir u Ukrajini, pošto je, kako prenosi Rojters, Brisel insistirao na uveravanjima da Kina neće snabdevati Rusiju oružjem niti joj pomagati da zaobiđe zapadne sankcije.

On je rekao da se Kina protivi podeli blokova i zauzimanju strana.

Li je na samitu Kine i EU razgovorao sa predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom, kao i šefom diplomatije Žozepom Boreljom skoro dva sata putem video-linka.

Kineski premijer je liderima EU rekao da se Kina uvek zalaže za mir i pregovore i da je spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu zajedno sa međunarodnom zajednicom, objavila je državna televizija CCTV.

„NATO je trebalo da bude rasformiran posle raspada SSSR-a"

Zapadne zemlje trebalo je da rasformiraju Severnoatlantski savez posle raspada SSSR-a, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Džao Liđijan.

- Kao proizvod hladnog rata, NATO je trebalo da bude rasformiran nakon raspada SSSR-a - rekao je on.

Profimedia
 

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine je naveo i da se Kina pridržava nezavisne pozicije po pitanju ukrajinske krize. On je na ovaj način komentarisao saopštenje o planiranim pritiscima političara Evropske unije na Kinu tokom predstojećeg samita Evropska unija-Kina.

- Što se tiče Ukrajine, Kina se pridržava nezavisne mirne spoljne politike i donosi sopstvene odluke - rekao je diplomata.

Sa druge strane, kineski predsednik Si Ðinping rekao da bi Kina i EU trebalo da doprinesu stabilnosti u turbulentnom svetu, na danas održanom 23. samitu Evropske unije i Kine.

Si je, u razgovoru sa predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom putem video-linka rekao da se nada da EU može da formira svoj stav o Kini "nezavisno", prenela je kineska televizija CCTV.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike