Talibani razbesneli svet kada su razneli statue Bude, a sada ih čuvaju: Šta se krije iza ove spektakularne promene?

27.03.2022

11:21

0

Okrenuli se čuvanju umetnosti

Talibani razbesneli svet kada su razneli statue Bude, a sada ih čuvaju: Šta se krije iza ove spektakularne promene?
buda talibani - Copyright AP Photo/Rahmat Gul/Profimedia

Drvene statue Bude, koji sedi i meditira, isklesane su u stenama u ruralnom delu Avganistana, tačno iznad rudnika bakra, a talibanski lideri su odlučili da ih čuvaju, jer, kako navodi AP, gaje nade u investicije Kine u njihovu zemlju.

Talibanski borci, koji bi možda ranije razmišljali da unište statue.

Podsetimo, kada su prvi put došli na vlast pre dve decenije izazvali su gnev širom sveta jer su raznela veliku statuu Bude u drugom delu zemlju.

Profimedia
 

Tada su talibani rekli da su to ostaci paganizma koji moraju biti pročišćeni.

Međutim, sada kažu da žele da čuvaju relikvije rudnika Mes Ajnak, što je ključ za mogući priliv milijardi dolara kineskih investicija, kaže Hakumulah Mubariz, talibanski šef za bezbednost na tom mestu.

- Zaštita statua je veoma važna za nas i Kineze - rekao je Mubariz.

AP navodi da "spektakularni preokret talibana ilustruje moćnu privlačnost neiskorišćenog rudarskog sektora u Avganistanu".

- Vlasti su videle rudno bogatstvo zemlje, koje se procenjuje na bilion dolara, kao ključ za prosperitetnu budućnost, ali niko nije uspeo da ih razvije usred neprekidnog rata i nasilja. Sada više zemalja, uključujući Iran, Rusiju i Tursku, žele da investiraju, popunjavajući vakuum koji je ostao nakon haotičnog povlačenja SAD - ističe se u tekstu AP, uz konstataciju da je Peking "najuporniji".

Mračno doba

Kada su talibani prvi put stupili na vlast u Avganistanu, 2001. godine, uveli su stroga pravila i kazne za nepoštovanje islamskih običaja, a njihovo neprijateljstvo prema određenim istorijskim spomenicima i kulturnom nasleđu takođe je bilo veliko.

Zaista bizarni snimci talibana! Provode se u teretani, na vrteškama i autićima za sudaranje! (VIDEO)

Povećao se broj javnih pogubljenja, a lopove su kažnjavali odsecanjem udova. Muškarci su morali da nose brade, a žene da se prekriju burkom. Žene su bile javno kamenovane i streljane zbog kršenja talibanskih zakona.

Profimedia
 


Zabranjeni su televizija, muzika i bioskop, a devojčice starije od 10 godina nisu smele ići u školu. Godine 2001.  uništili su čuvene statue Bude iz Bamijana, isklesane u 6. veku, što je razbesnelo svetsku javnost.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike