Rusko-kineski odnosi neometano napreduju: Lavrov u prvoj poseti Pekingu od početka vojne operacije, srdačno ga dočekao kineski kolega

30.03.2022

09:55

0

Prilikom njihovog susreta dogovoreno je dalje povećanje koordinacije na polju spoljne politike, unapređenje saradnje na bilateralnom koloseku, kao i u različitim multilateralnim formatima

Rusko-kineski odnosi neometano napreduju: Lavrov u prvoj poseti Pekingu od početka vojne operacije, srdačno ga dočekao kineski kolega
Tan2022-3-24_172351996_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusko-kineski odnosi izdržali su nove testove prouzrokovane promenama u međunarodnoj situaciji od početka ove godine i pokazali su solidan trend razvoja, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

- Želja dve strane da razvijaju bilateralne odnose postala je još jača, kao i samopouzdanje za unapređenje saradnje u raznim pravcima - istakao je Vang u kineskom gradu Tuensiju, na istoku Kine, a prenosi ruska agencija TASS.

Kineski ministar spoljnih poslova je, takođe, rekao da je spreman da zajedno sa svojim starim prijateljem Sergejem Lavrovom radi na promovisanju primene sporazuma koje su postigli lideri dve zemlje u cilju podizanja međusobnih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje na novi, još viši nivo.

Lavrov i Vang su istakli da, u aktuelnoj teškoj situaciji u svetu, Moskva i Peking nastavljaju da jačaju svoje strateške partnerstvo, govoreći "jednim glasom".

Prilikom njihovog susreta dogovoreno je dalje povećanje koordinacije na polju spoljne politike, unapređenje saradnje na bilateralnom koloseku, kao i u različitim multilateralnim formatima.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine su, takođe, ukazali na kontraproduktivnu prirodu nelegitimnih jednostranih sankcija koje su Rusiji uvele SAD i njeni saveznici.

- Prolazimo kroz veoma ozbiljnu etapu u istoriji međunarodnih odnosa. Uveren sam da će kao rezultat ove etape međunarodna situacija postati mnogo jasnija i zajedno sa vama, zajedno sa drugim našim istomišljenicima, krenućemo ka multipolarnom, pravednom, demokratskom svetskom poretku - rekao je Lavrov i dodao:

- Zainteresovani smo da naši odnosi sa Kinom nastave da se razvijaju stabilno i dosledno. Naši lideri, predsednik Putin i predsednik Si Đinping, složili su se oko toga. Danas ćemo razmotriti konkretne korake koji imaju za cilj da osiguramo da se svi ovi sporazumi dosledno sprovode.

Lavrov je obavestio kineskog kolegu Vang Jia "o toku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i dinamici pregovaračkog procesa sa režimom u Kijevu", saopštilo je rusko ministarstva spoljnih poslova posle razgovora dvojice najviših diplomata dve zemlje.

- Ministri su detaljno razmenili mišljenja o situaciji u Ukrajini. Šef ruske diplomatije je informisao kineskog kolegu o napretku specijalne vojne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije i dinamici pregovaračkog procesa sa kijevskim režimom - naglasilo je ministarstvo, a prenosi ruska agencija TASS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike