Ukrajinske snage gađaju Gorlovku, Putin potpisao zakon o odgovornosti za lažne informacije (FOTO/VIDEO)

25.03.2022

22:47 >> 10:35

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope i sve događaje u svetu u vezi sa njima u našem blogu

Ukrajinske snage gađaju Gorlovku, Putin potpisao zakon o odgovornosti za lažne informacije  (FOTO/VIDEO)
ukrajina 2503-a - Copyright Profimedia

Ruska vojna operacija u Ukrajini ušla je u 30. dan.

Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju Rusije kojom se poziva na prekid vatre u Ukrajini radi evakuacije civila. Za usvajanje dokumenta glasale su Rusija i Kina.

Šta dosad znamo o sukobu

- 30. dan ruske oslobodilačke vojne operacije oblasti Donbas

- Rusi traže predaju Marijupolja

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam BLOG uživo... 

23.45 Spotifaj tehnolodži obustavlja svoje usluge u Rusiji

Spotifaj tehnolodži obustavlja svoje usluge u Rusiji zbog novog zakona o cenzuri u zemlji, za koji kaže da bi njegove zaposlene, a možda čak i slušaoce, doveo u opasnost, preneo je AP.

Švedski provajder medijskih usluga, čije je osnovna delatnost njena platforma za striming audio snimaka povukla se iz Rusije nakon što su se i druge kompanije povukle iz te zemlje zbog zakona o cenzuri, navela je američka novinska agencija.

23.30 Bajden ponovo nazvao Putina ratnim zločincem

Predsednik SAD DŽozef Bajden ponovo je danas nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina ratnim zločincem.

"Za nas je najvažnije da od samog početka očuvamo jedinstvo naših demokratija i nastavimo da ulažemo napore da se obustave razaranja od ruke čoveka koji je, govoreći otvoreno, ratni zločinac. Verujem da će to biti u skladu sa pravnom definicijom toga ", rekao je Bajden tokom zajedničkog obraćanja sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom nedaleko od poljsko-ukrajinske granice, preneo je Sputnjik.

AP Photo/Patrick Semansky
 

 

Bajden je kazao da su protiv Rusije na snazi najteže sankcije u svetskoj istoriji, ali da će za njima uslediti nove.

22.40 Putin potpisao zakon o odgovornosti za lažne informacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o krivičnoj odgovornosti za lažne informacije o ruskim državnim organima koji rade u inostranstvu.

Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, preneo je TASS.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

Takva tela su ambasade, kancelarija državnog tužioca, Služba nacionalne garde, rusko Ministarstvo za vanredne situacije i druga.

Kazna predviđena ovim zakonom je ista kao i za diskreditaciju i širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama.

22.35 Novinarske ekipe u LNR

Više od deset novinarskih ekipa stranih medija stiglo je u LNR u okviru posete koju je organizovalo rusko Ministarstvo odbrane, rekao je novinarima Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

- Postoji mišljenje na Zapadu da su LNR, DNR i Rusija zatvoreni za rad stranih medija, da su odvojeni gvozdenom zastavom, ali to nije tako. Današnji događaj to potvrđuje. Novinari su dobili pristup zaplenjenoj vojnoj tehnici, aktivnostima Narodne milicije, razgovarali su sa šefom LNR Leonidom Pasečnikom, tj. mi nastojimo da na sve načine podržimo inicijativu predstavnika zapadne štampe koji se ne boje i žele objektivno da prikazuju situaciju u LNR sada, rekao je on.

22.02 - Ukrajinska vojska gađala Gorlovku

Ukrajinska vojska gađala je Gorlovku. Ispaljeno je 13 mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
Primena oružja tog kalibra zabranjena je Minskim sporazumima.

21.30 - Rusija: "Glavni cilj je oslobađanje Donbasa"

General Sergej Rodskoj rekao da su ciljeve prve operacije "uglavnom postignuti", te da su borbeni potencijali ukrajinske vojske značajno umanjeni.

- Ovo omogućava da se usredrsedimo na ispunjavanje glavnog cilja - oslobađanje Donbasa - rekao je ruski general, navodeći da su ruske snage "blokirale Kijev, Harkov i Sumi", kao i još nekoliko ukrajinskih gradova.

21.14 - Moskva tvrdi: Zapadni partneri će se prilagoditi odluci o plaćanju gasa rubljama

21.11 - Ukrajini stiglo dodatno oružje

Dodatno oružje koje je Nemačka poslala stiglo je u Ukrajinu kao pomoć u borbi protiv ruske specijalne operacije, saznaje dpa iz krugova ukrajinske vlade.

U pošiljci se nalazi oko 1.500 projektila protivvazdušne odbrane Strela i 100 MG3 granata. Osim toga, poslato je i oko 8 miliona komada municije za oružje malog kalibra.

Uz to, stigla je i dodatna pomoć za ukrajinske oružane snage, koja uključuje medicinske potrepštine, oko 350.000 paketa s hranom i 50 vozila hitne pomoći.

20.48 - Ukrajina: Ruske snage opkolile severni grad Černigov

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su ruske snage opkolile grad Černigov, u blizini granice sa Belorusijom i da bombarduju područja u kojima su stanovnici ostali bez struje, grejanja i vode.

20.27- Zvaničnik SAD: Ruske snage postaju agresivnije u Donbasu

SAD ocenjuju da Rusija daje prioritet Donbasu, nasuprot Kijevu, u pokušaju da postigne nadmoć u pregovorima i odseče ukrajinske snage na istoku od ostatka zemlje, izjavio je danas visoki zvaničnik američke odbrane, primetivši da ruske snage postaju sve agresivnije u Donbasu.

-Sigurno su to postavili kao prioritet na svojoj listi - dodao je američki zvaničnik.

Profimedia
 

 

19.55 Papa predvodio molitvu za mir između Rusije i Ukrajine

Papa Franja je danas predvodio svetske katoličke biskupe u molitvi za mir između Rusije i Ukrajine, rekavši da je svet zaboravio tragedije 20. veka i da mu i dalje preti nuklearni rat.

On je predvodio službu u baziliki Svetog Petra u kojoj je Mariji , Majci Božjoj, poverio zaštitu celog čovečanstva, a posebno Rusije i Ukrajine, preneo je Rojters.

Profimedia
 

 

19.30 Francuska i Meksiko traze SB UN za utorak 29. mart

Francuska i Meksiko su zatražili sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i zakazali je za utorak, 29. marta, rekao je danas izvor iz UN za TASS.

"Zahtev je podnet danas", kazao je izvor.

U četvrtak, dve rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini su dostavljene za hitnu sednicu SB UN.

19.15- Ruski ambasador pozvan na razgovor u francusko Ministarstvo spoljnih poslova

Ambasador Rusije u Francuskoj Aleksej Meškov pozvan je danas na razgovor u francusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog objava ambasade na društvenim mrežama, saopštila je ruska ambasada u Parizu.

17.56 - DNR iznela podatke o svojim uspesima

Narodna milicija DNR saopštila je da je tokom protekle nedelje u borbi za nezavisnost poginulo je 45 boraca, a više od 500 je ranjeno.

Od početka dana likvidirana su 43 ukrajinskih ekstremista, a devet ukrajinskih vojnika je dobrovoljno položilo oružje.

17.15 - Ukrajinski špijun uhapšen u Moskvi

Ukrajinski državljanin, izvesni Rudas iz Harkova, uhapšen je u Moskvi zbog špijunaže, a regrutovala ga je Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) u aprilu 2021. godine.

To se vidi na snimku dok je ispitivan, u šta je imao uvid TASS.

17.09 - Rusi pokrenuli ofanzivu radi oslobađanja zapadnih naselja

Šef Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj rekao je da su jedinice ruske vojske i Narodne milicije DNR pokrenule ofanzivu kako bi oslobodile naselja zapadno od Donjecka.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

17.00 - Grčki premijer: EU mora da bude oprezna po pitanju sankcija Rusiji

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis upozorio je danas da veliki paket sankcija nanosi štetu evropskoj ekonomiji.

- Uveli smo toliko veliki paket sankcija, nešto što nismo radili ranije. I te sankcije, zapravo, ''ujedaju''. Sve dobiti koje je Rusija imala prethodne decenije mogu biti obrisane u roku od godinu dana - kazao je Micotakis za CNN, prenosi "Katimerini".

On je, međutim, dodao da, kada je reč o energentima, Evropa mora da bude vrlo oprezna i da ne dozvoli da sankcije naškode više EU nego Rusiji.

- Na kraju, koliko god imamo obavezu da podržimo Ukrajinu, imamo obavezu i prema našim državljanima da se postaramo da oni ne pate više nego što mogu da podnesu - kazao je Micotakis.

16.28 - Zaharova: Rusija će osigurati bezbednost nuklearnih objekata

Profimedia
Marija Zaharova

Rusija će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da osigura bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini na odgovarajućem nivou, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Rusija će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da obezbedi da bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini bude obezbeđena na odgovarajućem nivou - rekla je Zaharova, prenela je RIA Novosti.

16.16 - Otkriveno od čega Rusija u pregovorima sa Ukrajinom neće odstupiti ni u kom slučaju

Šef ruske pregovaračke delagacije sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da ruska strana insistira na "sveobuhvatnom sporazumu" sa Ukrajinom, gde bi, pored neutralnog statusa Ukrajine i bezbednosnih garnacija, bile unete i stavke koje su od vitalnog značaja za Rusku Federaciju.

- Malo je verovatno sklapanje sporazuma sa Kijevom bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa - rekao je Medinski, prenosi agencija RIA Novosti.

15.25 - Orban poručio Zelenskom: Ne dozvoljavamo da Mađarska bude gurnuta u rat!

AP Photo/Anna Szilagyi
Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban odbio je danas zahteve ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koje je izneo pred Savetom Evrope, jer se ne poklapaju sa mađarskim interesima.

- Ne dozvoljavamo da Mađarska bude gurnuta u rat. Nećemo da šaljemo vojnike ili oružje u Ukrajinu. Mađarska nam je na prvom mestu - poručio je Orban na Fejsbuku.

15.03 - Rusija objavila sopstvene gubitke i uspehe u borbama u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 1.351 ruski vojnik poginuo u borbama u Ukrajini od početka sukoba.

Ministarstvo je dodalo da je ranjeno 3.825 pripadnika vojske, prenela je agencija Intefaks.

Kako se dodaje, Rusija će nastaviti sa operacijom dok ne budu ostvareni ciljevi koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin, navodi agencija RIA.

14.31 - Bajden stigao u Poljsku

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden sleteo je u Poljsku, gde će se sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i razgovarati o "humanitarnoj krizi i krizi ljudskih prava" u Ukrajini, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
Džozef Bajden

14.29 - Pronađeni dokumenti koji svedoče o vojnim planovima Ukrajine

Vojska Ukrajine pripremala se za borbe u urbanim uslovima u Donbasu, proučavajući taktiku dejstava kako prilikom odbrane, tako i ofanzive, navodi se u dokumentima koje je dopisnik Sputnjika pronašao u oslobođenom gradu Volnovahi u Donjeckoj oblasti.

Na mestu gde su se nedavno vodile borbe dopisnik Sputnjika je pronašao skrovište sa dokumentima mlađeg vodnika ukrajinskih trupa Borisa Kazarjana. Osim sertifikata o završenim obukama u kojima su učestvovali britanski instruktori, pronađen je i plan za izvođenje teorijskih vežbi za vojsku koja se tiče taktičke pripreme borbi u urbanim uslovima.

13.25 - Boris Džonson razgovarao sa Sijem Đinpingom

Britanski premijer Boris Džonson danas je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, saopštio je portparol britanskog lidera.

Telefonski razgovor dvojice zvaničnika usledio je u trenutku dok zapadni lideri pozivaju Kinu da se uzdrži od davanja podrške Rusiji i napadu na Ukrajinu, prenosi Rojters.

- Premijer je razgovarao sa predsednikom Kine o trenutnoj situaciji u Ukrajini - naveo je Džonsonov portparol koji je dodao da je razgovor trajao oko 50 minuta.

AP Photo/Frank Augstein, Pool
Boris Džonson

13.14 - Rusija će tražiti objašnjenje od SAD o ulozi Hantera Bajdena u radu bioloških laboratorija u Ukrajini

Rusija će zatražiti objašnjenje od Sjedinjenih Država o ulozi sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hantera, u radu bioloških laboratorija u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naravno da ćemo tražiti objašnjenje. I ne samo mi. Kao što znate, Kina je već tražila objašnjene. Naravno da će to biti od interesa za mnoge - rekao je Peskov.

13.01 - Peskov odgovorio na optužbe Zelenskog

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je rekao da je Rusija navodno koristila fosforne bombe.

- Rusija nikada nije kršila međunarodne konvencije. Što se tiče detalja, savetujem da se obratite Ministarstvu odbrane - rekao je Peskov.

12.30 - Operacija oslobađanja Marijupolja se nastavlja

Snage Donjecke Narodne Republike nastavljaju sa operacijom oslobađanja Marijupolja, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Kako je rekao, sada stanovnici oslobođenih područja mogu da dobiju humanitarnu pomoć.

12.28 - Kremlj: Američko bombardovanje SR Jugoslavije urušilo temelje svetskog poretka

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Američko bombardovanje SR Jugoslavije pre 23 godine urušilo je temelje svetskog poretka, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, u komentaru godišnjice početka NATO agresije.

- Tada su bombe, osim što su ubijale civile, uništile i sistem međunarodnih odnosa. Upravo tada je NATO (a kada kažemo NATO mislimo na Amerikance) počeo da bombarduje temelje svetskog poretka. Tada je počela erozija svih temelja svetskog poretka, što je dovelo do evropske bezbednosne krize koju danas proživljavamo - istakao je Peskov, prenosi TASS.

11.33 - Peskov: SAD optužbama skreću pažnju s neprijatnih pitanja

Kremlj je danas saopštio da su navodi SAD o tome da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, taktika da se skrene pažnja sa neprijatnih pitanja za Vašington.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima i da će ruska vojska podneti predloge predsedniku Vladimiru Putinu o tome kako osnažiti odbranu kao odgovor na jačanje NATO-a na svom istočnom krilu.

On je još dodao da nema zvaničnog stava o tome da li će Rusija obnoviti razrušene ukrajinske gradove kao što je Mariupolj, navodi Rojters.

11.28 - Medvedev: Evropa će se teško osloboditi ruskih energenata, neka traže način da plate

AP photo
Dmitrij Medvedev

Evropskim zemlja biće veoma teško da odustanu od ruskog gasa i nafte, ali ako EU to bude želela, to će i uraditi, dok Rusija već sada prati azijska tržišta i razmišlja o diverzifikaciji isporuka, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev u intervjuu za Sputnjik.

- U aktuelnim uslovima mi, naravno, pratimo azijska tržišta i razmišljamo o tome kako da diverzifikujemo te isporuke, ako naši evropski prijatelji budu veoma žurili da odustanu od isporuka iz Rusije, od naše nafte, gasa - istakao je on.

Medvedev je istakao da je veoma teško Evropi da to uradi, jer se 40 odsto gasa isporučuje iz Rusije, kao i otprilike trećina isporučene nafte.

11.16 - Kadirov optužio Ukrajince da koriste municiju sa belim fosforom

Čečenski lider Ramzan Kadirov optužio je ukrajinsku vojsku da koristi municiju sa belim fosforom.

 

 

- Neće me začuditi ako to pripišu Rusiji uprkos tome što se ruska vojska i bez takve municije dobro snalazi sa svojim zadacima. Nakon što je Moskva objavila informaciju o američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini i nakon izjava američkog lidera Džozefa Bajdena o mogućnosti korišćenja hemijskog naoružanja od strane ruske vojske – očekivali smo takve provokacije - naglasio je on.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
Ramzan Kadirov

11.13 - Lavrov: Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat, ali neće postići svoj cilj

Zapadne zemlje objavile su Rusiji totalni hibridni rat i više ne prikrivaju ciljeve koji podrazumevaju da se ruska ekonomija slomi, uništi i uguši, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Takođe je rekao i da je Rusija konačno uvidela svo bezakonje koje Zapad sprovodi uvođenjem sankcija što pokazuje da su sve te zapadne vrednosti, o kojima tamošnji političari dugo godina pripovedaju, zapravo bezvredne.

10.47 - Rusi odsekli grad Černihiv od ostatka zemlje

Ruske snage, koje drže pod opsadom Černihiv, odsekle su ovaj grad na istoku Ukrajine od ostatka zemlje, saopštio je danas regionalni guverner Vjačeslav Čaus.

"Grad je operativno opkoljen neprijateljem“, izjavio je Čaus na ukrajinskoj televiziji i dodao da se Černihiv nalazi pod vatrom ruske artiljerije i ratnih aviona, prenosi Rojters.

Černihiv, koji se nalazi severno od glavnog grada Kijeva, ima blizu 290.000 stanovnika, navodi britanska agencija.

10.33 - Erdogan: Nećemo isporučiti ukrajini sisteme S-400, Rusiji ne uvodimo sankcije

AP Photo/Markus Schreiber
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja neće isporučiti Ukrajini sisteme S-400, rekavši da je ta tema zatvorena i da su sistemi vlasništvo Turske.

Takođe je naglasio i da se Turska neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, jer ne može da dozvoliti da se njeni građani smrzavaju bez ruskog gasa.

10.30 - Mađarska odbila da se oružje Ukrajini isporuči preko njene teritorije

Mađarska je odbacila pozive Ukrajine da joj dozvoli isporuku oružja preko svoje teritorije i da zaustavi uvoz ruske nafte i gasa, jer ne želi da rizikuje bezebdnost svog stanovništva, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Mađarski ministar je rekao da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom prvog dana samita EU juče u Briselu u obraćanju putem video-linka „ponovio dva dobro poznata zahteva Ukrajine: dozvolu Mađarske da se snabdeva oružjem preko njene teritorije i prestanak uvoza prirodnog gasa i nafte iz Rusije", prenosi TASS.

- Mađarska vlada neće pristati na ovo, jer ne želi da rizikuje živote i bezbednost svog naroda i ne želi da plaća visoku cenu rata - saopštio je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici, navodi TASS.

10.16 - Lažna vest o smrti Vladimira Žirinovskog

Printscreen/Youtube, Ruptly
Vladimir Žirinovski

Predsednik Državne dume Volodin demantovao je izveštaje o smrti  lidera Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimira Žirinovskog, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin odbacio je izjavu senatora Aleksandra Pronjuškina o smrti lidera LDPR.

10.09 - EU potpisuje gasni sporazum sa SAD

SAD i EU najavile su veliki dogovor o tečnom prirodnom gasu, u pokušaju da smanje oslanjanje Evrope na rusku energiju.

Sporazum bi omogućio da SAD obezbede EU najmanje petnaest milijardi kubika prirodnog gasa, poznatog kao LNG - do kraja godine.

10.00 - Odgovor Centralne banke Rusije 

Pixabay
 

Centralna banka Ruske Federacije je kao odgovor na odluku Zapada da zamrzne ruske zlatne rezerve uvela ograničenja na promet kapitala svih neprijateljskih zemalja na istu tu sumu.

To se odnosi na zabranu prodaje hartije od vrednosti stranim investitorima, zabranu izvoza sredstava iz Rusije, dok će se plaćanja državnog duga i duga ruskih kompanija dužnicima iz neprijateljskih zemalja odvijati isključivo uz dozvolu vladine komisije.

Prethodno je ministar finansija Rusije Anton Siluanov rekao da su zapadne zemlje zamrzle ruske zlatne rezerve u vrednosti od oko 300 milijarde dolara.

9.20 - Snimak raketiranja baze za obuku stranih plaćenika

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak lansiranja Iskandera koji su uništili bazu za obuku stranih plaćenika u Ukrajini.

9.10 - Rusi raketirali ukrajinsku vojnu jedinicu na periferiji Dnjepra

Ruske snage ispalile su dve rakete na ukrajinsku vojnu jedinicu na periferiji Dnjepra, četvrtog po veličini grada u zemlji, saopštili su iz regionalne službe za vanredne situacije.

Dnjepar se nalazi zapadno od regiona duž ruske granice, koje kontrolišu proruske snage od 2014. godine, navodi Rojters.

8.50 - Bajden putuje u Poljskutraži uklanjanje Rusije iz grupe velikih ekonomija, G-20.

8.40 - Nove sankcije Rusiji?

Američki predsednik Džozef Bajden i lideri EU razgovarali su o spremnosti da se uvedu dodatne sankcije Rusiji, saopštio je Evropski savet.

AP Photo/Patrick Semansky
 

Zajedničkoj sednici Evropskog saveta prisustvovao je američki predsednik Džozef Bajden, a lideri su razgovarali o koordinisanom i jedinstvenom odgovoru Evropske unije i Sjedinjenih Država na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije u Ukrajini, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Podsećamo, samo juče je Evropska unija izjavila da neće uvoditi nove sankcije Rusiji, pa je ova odluka veoma čudna.

- Lideri zemalja članica Evropske unije neće se složiti oko uvođenja novih sankcija Rusiji tokom dvodnevnog samita koji počinje - izjavio je holandski premijer Mark Rute juče.

7.40 - Zelenski poslao poruku EU: Zakasnili ste sa uvođenjem sankcija

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, u obraćanja putem video linka članovima Evropskog saveta, poručio je zemljama EU da su zakasnili sa uvođenjem sankcijama Rusiji.

- Da su sankcije bile preventivne, Rusija možda ne bi ušla u rat. Blokirali ste Severni tok 2, i na tome smo zahvalni, bio je to ispravan potez. Ali ste malo zakasnili. Da je to urađeno na vreme, Rusija ne bi stvorila krizu sa energentima, i dalje bi bilo šanse - rekao je ukrajinski predsednik i dodao da Rusija možda ne bi ušla u rat da je znala da će on potrajati.

7.05 - Ukrajinska vojska gađala je jutros Donjeck sa tri granate kalibra 122 milimetra, objavio je predstavnik DNR u Centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

AP Photo/Pavel Dorogoy
 

7.00 - Japan uvodi zabranu izvoza Rusiji

Japan će uvesti zabranu izvoza luksuznih predmeta u Rusiju početkom sledeće nedelje, rekao je ministar spoljnih poslova te države Jošimasa Hajaši.

On je najavio i da Japan priprema novi zakon u oblasti kriptovaluta, kako bi Rusiji bilo onemogućeno da uz pomoć njih izbegava sankcije.

6.50 - Ruski vojnici dali su više od 20 tona humanitarne pomoći žiteljima Hersonske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

6.40 - Antonov o sankcijama SAD

Sankcije SAD protiv Rusije neće postići cilj da potkopaju ekonomiju države, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Vašingtonu Anatolij Antonov na Telegram kanalu ambasade.

- Neće uspeti da bace narod Rusije na kolena pred nepravdom. Niko nas ne može prinuditi da žrtvujemo dobro otadžbine kako bismo ugodili volji SAD i njenih saveznika - rekao je Antonov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike