Moskva tvrdi: Zapadni partneri će se prilagoditi odluci o plaćanju gasa rubljama

25.03.2022

20:14

0

Zapadni partneri će se prilagoditi odluci o plaćanju ruskog gasa u rubljama i shvatiti da ruska valuta nije ništa manje pouzdana nego druge, rekao je ruski ministar finansija

Moskva tvrdi: Zapadni partneri će se prilagoditi odluci o plaćanju gasa rubljama
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zapadni partneri će se prilagoditi odluci o plaćanju ruskog gasa u rubljama i shvatiti da ruska valuta nije ništa manje pouzdana nego druge, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov. On je dodao da Rusija ima mehanizam zahvaljujući kojem u bilo kakvim okolnostima može da ispunjava svoje obaveze.

Kako je dodao, prelazak na plaćanje gasa u rubljama neće imati nikakve posledice po ruski budžet.

U intervjuu za kanal „Rusija 1“ ministar je rekao i da Rusija ima mehanizam koji joj omogućava da u svim okolnostima ispunjava obaveze po pitanju spoljnog duga.

Profimedia
 

 


- Rusija ima novac za realizaciju obaveza, uključujući strane kreditore, pitanje se postavlja kada je reč o plaćanju. Pošto su naše evroobveznice u valuti i njihovo servisiranje se vrši u valuti, a devizni računi Ministarstva finansija i zlatne rezerve Centralne banke su zamrznuti može da dođe do određenih problema. Bez obzira na to imamo mehanizam koji nam omogućava da u svim okolnostima da ispunjavamo naše obaveze - rekao je on.

Siluanov je rekao i da se odluka o plaćanju gasa u rubljama pozitivno odrazila na kurs ruske valute.

Dragi: EK ce razgovarati sa svim stranama o energetskoj krizi

Evropska komisija će sa svim zainteresovanim stranama razgovarati o opcijama za ublažavanje krize na energetskom tržištu koja je pogoršana ruskim napadom na Ukrajinu, izjavio je danas italijanski premijer Mario Dragi, uključujući i o predlogu za ograničavanje cena gasa.

Fabio Frustaci/Pool Photo via AP, File
 

 

- Evropska komisija će razgovarati sa zainteresovanim stranama, velikim naftnim i elektroenergetskim kompanijama, distributivnim kompanijama i drugima - rekao je Dragi na konferenciji za novinare posle samita lidera EU u Briselu - preneo je Rojters.

On je kazao da su se lideri EU složili da bi zahtev Rusije za plaćanje u rubljama za izvezen gas predstavljao kršenje ugovora.

Makron:Nema razloga da prihvatimo placanje gasa u rubljama

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da nema razloga da Francuska prihvati zahtev Rusije da plaća ruski gas u rubljama.

Profimedia
 

 

Markon je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da dokumenti pokazuju da je zabranjeno postavljati takve zahteve za plaćanje u rubljama, prenosi Rojters ne precizirajući o kakvim dokumentima je reč.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije ove nedelje je rekao da će Rusija tražiti isplatu u rubljima za gas koji se prodaje "neprijateljskim zemljama".

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike