Skalapanje sporazuma sa Ukrajinom nije blizu: Otkriveno od čega Rusija neće odstupiti ni u kom slučaju

25.03.2022

15:16 >> 15:10

0

Medinski je istakao i da se dve strane u pregovorima približavaju u razumevanju manje bitnih pitanja, ali je dodao i da je napravljen ograničen napredak za ključna pitanje

Skalapanje sporazuma sa Ukrajinom nije blizu: Otkriveno od čega Rusija neće odstupiti ni u kom slučaju
gomelj1 - Copyright Profimedia/Sergei Kholodilin/BELTA/TASS

Šef ruske pregovaračke delagacije sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da ruska strana insistira na "sveobuhvatnom sporazumu" sa Ukrajinom, gde bi, pored neutralnog statusa Ukrajine i bezbednosnih garnacija, bile unete i stavke koje su od vitalnog značaja za Rusku Federaciju.

- Malo je verovatno sklapanje sporazuma sa Kijevom bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa - rekao je Medinski, prenosi agencija RIA Novosti.

On kaže da ruska strana insistira i na još nekim stavkama, bez kojih je, takođe malo verovatno zaključenje sporazuma.

Medinski je istakao i da se dve strane u pregovorima približavaju u razumevanju manje bitnih pitanja, ali je dodao i da je napravljen ograničen napredak za ključna pitanje, preneo je Rojters, a objavila agencija Interfaks.

- Pregovori traju cele nedelje, od ponedeljka do petka, u formatu video konferencije i nastavićemo ih sutra. Kada je reč o sporednim pitanjima, pozicije se približavaju. Međutim, kada je reč o glavnim političkim pitanjima, vrtimo se u krug - dodao je on.

Profimedia
 

Medinski je rekao i da Rusija vidi želju ukrajinskih kolega da odugovlace pregovore.

- Ne žuri im se, veruju da vreme radi za njih, a iskreno kažu da imaju mnogo centara za odlučivanje sa kojima treba da usaglase određene odluke. To je realnost u kojoj se nalazimo - rekao je on.

Medinski je napomenuo da ukrajinska strana tokom pregovora ima vremena da razmisli, konsultuje se sa trećom stranom.

- Nažalost, oni su, koliko razumemo, a ni oni sami to ne kriju, ograniceni u donošenju nezavisnih odluka. Dakle, trenutno stanje stvari ne unosi optimizam - naglasio je Medinski, dodaje Rojters.

Sva dešavanja sa istoka Evrope i događaje u vezi sa njima možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike