Moskva ima osmišljen plan: Kako Rusija namerava da preživi najbrutalnije sankcije do sada

24.03.2022

20:24

0

U svakoj oblasti koju pogađaju sankcije napravljena je taktika da se one što manje odraze na građane

Moskva ima osmišljen plan: Kako Rusija namerava da preživi najbrutalnije sankcije do sada
Moskva Vladimir Putin - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin Pixabay

Pokretanje vojne operacije u Ukrajini razbesnelo je Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike, koji su to videli kao idealnu situaciju da kazne Rusiju sankcijama bez presedana kako bi destabilizovali ekonomiju zemlje i izvršili pritisak na Moskvu da okonča sukob.

Među mnogim kaznama koje su nametnute zemlji tokom prošlog meseca, na meti su bili njen finansijski sistem, izvoz energenata i devizne rezerve.

U teškim vremenima Rusija je morala hitro da reaguje, pa je donela nekoliko mera za suočavanje sa novonastalom situacijom uz što blaže posledice.

Nacionalni platni sistem "Mir" zamenjuje SVIFT

Najveće ruske banke odsečene su od SVIFT globalnog sistema za razmenu finansijskih poruka, čime im se praktično uskraćuje pristup međunarodnim tržištima.

Međutim, Rusija sada može da prihvata elektronske transfere preko "Mira", ruskog alternativnog sistema plaćanja, i da radi sa stranim bankama i preduzećima, zaobilazeći zapadna ograničenja.

Profimedia
 

"Mir" takođe pruža alternativu plaćanja karticama Vize i Masterkarda, koji su prestali da pružaju usluge međunarodnih transakcija ruskim klijentima.

Trgovina domaćom valutom i nove izvozne destinacije

Sankcije su takođe bile usmerene na rusku imovinu u evrima i američkim dolarima kako bi se zemlji uskratila mogućnost međunarodne trgovine. Međutim, Moskva postavlja trgovinske mehanizme kako bi omogućila plaćanja u nacionalnoj valuti sa spoljnotrgovinskim partnerima.

Rusija i Kina već neko vreme imaju mehanizme plaćanja rublja-juan, a ranije ovog meseca Turska je izrazila spremnost da trguje u rubljama.

Takođe, najavljena je šema trgovanja rublje i rupija za izvoz ruske nafte u Indiju. Indija, koja je do sada kupovala samo tri odsto uvoza nafte iz Rusije, izrazila je želju da poveća kupovinu, kao i Srbija.

To je znak da Rusija ima alternative za izvoz ako Zapad nastavi da izoluje zemlju.

Izvoznicima je naređeno da se odreknu dolara

Da bi podržali rublju, koja je ovog meseca pretrpela nagli pad u odnosu na glavne valute, ruskim preduzećima koja trguju u inostranstvu naređeno je da prodaju 80 odsto svoje devizne zarade i konvertuju ih u rublje.

Pixabay
 

Očekuje se da će to stabilizovati nacionalnu valutu i ​​podstaći više investicija u Rusiji umesto u inostranstvu.

Zabrana izvoza žitarica radi obezbeđenja domaćeg snabdevanja

Rusija je prošle nedelje privremeno zabranila izvoz žitarica u zemlje Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Ograničenja obuhvataju pošiljke za postsovjetske države koje dele slobodnu carinsku zonu sa Rusijom.

Ona uključuju Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan. Cilj te mere je da se domaće tržište hrane dobro snabde i da se spreči da cene skoče.

Povećanje kamatnih stopa da bi se podržala nacionalna valuta

Pošto je skoro polovina deviznih rezervi zemlje zamrznuta i ne može da podrži depresijacije (opadanja vrednosti novca, obezvređivanja) rublje, ruska centralna banka je hitno podigla ključnu kamatnu stopu krajem februara sa 9,5 na rekordnih 20 odsto godišnje.

Profimedia
 

Ovo je preduzeto da bi se kompenzovali povećani rizici od devalvacije i inflacije ili jednostavno da bi se pomoglo u održavanju stabilnosti cena i zaštiti štednje građana od depresijacije.

Takođe su pokrenute dodatne mere za podršku kreditnim institucijama, a regulator je preporučio bankama da ne naplaćuju kamate i penale na kredite, kao i da dozvole restrukturiranje plaćanja.

Ovi potezi su pomogli da se stabilizuje rublja, koja je od prošlog četvrtka zabeležila šest uzastopnih dana rasta u odnosu na evro i dolar.

Otplata duga u rubljama da bi se izbeglo neizmirenje novčanih obaveza

Rusija je odobrila dve isplate vlasnicima obveznica u ukupnom iznosu od 117 miliona dolara koje su dospele u američkim dolarima. Novac dolazi sa državnih računa blokiranih u inostranstvu.

Sada je na SAD i njihovim saveznicima da odobre transfer. Ukoliko to ne urade, ruska vlada je naredila da se dug isplati u rubljama po zvaničnom kursu centralne banke u trenutku prenosa.

Pixabay
 

Zapadne institucije insistiraju na tome da se Rusija suočava sa prvim neplaćanjem u ovom veku ukoliko se dug ne plati u propisanoj valuti. Moskva insistira na tome da Zapad pokušava da proizvede „veštačko neizmirenje novčanih obaveza“, pošto zemlja ima novca da plati svoje dugove, ali joj je zabranjen pristup sredstvima plaćanja.

Ciljana podrška građanima

Prošle srede ruski predsednik je naredio nove mere za podršku građanima Rusije usled porasta cena, nezaposlenosti i pitanja snabdevanja vezanih za sankcije.

Koraci će se fokusirati na zaštitu porodica sa decom i starijih građana.

On je rekao da će odluka o povećanju minimalne zarade, plata u javnom sektoru i socijalnih davanja, uključujući penzije, biti doneta za nekoliko dana.

Finansijska podrška preduzetnicima

Ruska vlada je odobrila nacrt plana za podršku malom i srednjem biznisu.

Lokalnim vlastima je naloženo da organizacijama, individualnim preduzetnicima i samozaposlenim građanima obezbede mere podrške, uključujući subvencije i kredite.

Pixabay
 

Izvoznicima dat savet da se okrenu domaćem tržištu

Putin je pozvao ruske izvoznike da ne smanjuju proizvodnju kao odgovor na sankcije, već da snabdevaju domaće tržište.

To će sprečiti rast cena u zemlji, uključujući cene benzina, dizela, metala i druge izvozne robeu, rekao je on, dodajući da projekti zamene uvoza nikada nisu bili važniji.

Strani biznisi su predložili načine da ostanu u Rusiji

Suočene sa pritiskom sankcija, mnogobrojne strane kompanije su ovog meseca objavile da se privremeno povlače iz Rusije. Među njima su IKEA, "Majkrosoft", "Folksvagen", "Epl", "Šel", "Mekdonalds", H&M i druge.

Dati su predlozi da se ova preduzeća nacionalizuju kako bi se poslovanje nastavilo. Međutim, u svom obraćanju prošle srede Putin je rekao da će Rusija poštovati privatno vlasništvo stranih firmi.

Ranije je izneo podršku još jednoj ideji - da se uvede eksterni menadžment kako bi strane firme mogli da vode partneri u Rusiji. Ministarstvo privrede priprema predlog zakona za regulisanje te procedure.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike