Bajden rekao da će reagovati ako Rusija upotrebi hemijsko oružje, na Donjeck palo 20 raketa "Grad" (FOTO/VIDEO)

24.03.2022

22:45

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope i sve događaje u svetu u vezi sa njima u našem blogu

Bajden rekao da će reagovati ako Rusija upotrebi hemijsko oružje, na Donjeck palo 20 raketa "Grad" (FOTO/VIDEO)
ukrajina 2403 - Copyright Profimedia/Pixabay

Ruska vojna operacija u Ukrajini ušla je u 29. dan.

Američki predsednik Džo Bajden doputovao je sinoć u Brisel gde danas treba da prisustvuje samitu NATO. Očekuje se da će Bajden, između ostalog, objaviti dodatne sankcije Rusiji.

Sa druge strane ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je juče o sukobu u Ukrajini telefonom sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom. Putin je takođe juče razgovarao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i da je "dobio uveravanja o njegovoj podršci" uoči današnjeg vanrednog samita NATO u Briselu. Zelenski se juče obratio i francuskom parlamentu. On je pozvao na globalni protest danas, 24. marta, kada je tačno mesec dana otkad je Rusija počela vojne operacije u Ukrajini.

Šta dosad znamo o sukobu

- 29. dan ruske oslobodilačke vojne operacije oblasti Donbas

Rusi traže predaju Marijupolja

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam BLOG uživo... 

23.45 Denis Pušilin objavio scene iz ruskog centra za humanitarnu pomoć!

"Živi smo, slava Bogu", najčešće su poruke koje se mogu videti na snimcima iz humanitarnog centra pod ruskom kontrolom koje građani Marijupolja i okolnih mesta šalju svojim bližnjima od kojih su rastavljeni i bez kontakta od kad je grad pod opsadom.

Denis Pušilin, lider Donjecke Republike objavio je snimke, na kojima se vidi, kako kaže, atmosfera iz centra za humanitarnu pomoć u hangaru u Marijupolju.

23.05 Lajen i Bajden jedinstveni u osudi Rusije i podršci Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik SAD, Dzosef Bajden u zajedničkom saopštenju objavljenom večeras u Briselu poručili su da su jedinstveni u osudi ”agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine”, solidarni sa ukrajinskim narodom i pozivali su Rusiju da prekine ”brutalni juriš na svog suseda”.

Tanjug/AP Photo/Evan Vuči/
 

- Mi smo ujedinjeni u našoj rešenosti da branimo naše zajedničke vrednosti, uključujući demokratiju, poštovanje ljudskih prava, globalni mir i stabilnost i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, navode Lajen i Bajden u zajedničkom saopštenju

22.35 Rusija otvara humanitarni koridor za strane brodove blokirane u ukrajinskim lukama

Rusija od petka otvara humanitarni koridor za izlazak stranih brodova iz ukrajinskih luka na otvoreno more, saopštio je načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Kako kaže, njihovo okupljanje odvijaće se 20 milja jugoistočno od grada Černomorska.

On je na brifingu istakao da je 67 stranih brodova iz 15 zemalja i dalje blokirano u ukrajinskim lukama, da odatle ne mogu da izađu na otvoreno more zbog opasnosti od mina koja je nastala krivicom Kijeva, kao i zbog opasnosti od granatiranja ukrajinske vojske.

22.30 u granatiranju DNR poginula žena

Jedan civil je poginuo u večernjem granatiranju jednog od rejona Donjecka koje su izvele ukrajinske snage, u pitanju je žena, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

22.10 - Kadirov pokazao svetu gde je okačio zastavu: Potpuno smo očistili stambena naselja (VIDEO)

22.00 Vojna pomoć SAD u vrednosti od milijardu dolara poslata u Ukrajinu

Šef Pentagona Lojd Ostin izvestio je ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova da je vojna pomoć SAD u vrednosti od milijardu dolara – već poslata u region, saopštio je američki vojni resor.

Tokom telefonskog razgovora, strane su razgovarale o nastavku isporuka ubojitog oružja i paketa odbrambene pomoći od milijardu dolara koji je nedavno najavio američki predsednik Džozef Bajden, dodaje se u saopštenju.

21.10 Na Donjeck palo 20 raketa "Grad"

Ukrajinske snage granatiraju Donjeck, palo 20 raketa "Grad", saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

21.01 - GS UN usvojila rezoluciju o zastiti civila u Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom većinom usvojila je danas rezoluciju u kojoj se zahtevaju pristup pomoći i zaštita civila u Ukrajini, dok je Rusija kritikovana kao krivac za stvaranja teške humanitarne situacije.

Za rezoluciju, koju su izradili Ukrajina i saveznici, glasalo je 140 zemalja, uključujući i Srbiju.

Pet zemalja bilo je protiv - Rusija, Sirija, Severna Koreja, Eritreja i Belorusija, prenosi agencija Rojters. Uzdržano je bilo 38 zemalja.

20.50 - Premijer Japana najavio nove sankcije Rusiji

 Premijer Japana Fumio Kišida poručio je danas na sastanku sa kolegama liderima grupe nacija G7 da će njegova zemlja nastaviti da preduzima korake kako bi Rusiji oduzela status povlasćene nacije i sprečila je da izbegne finansijske sankcije koristeći digitalna sredstva.

- Na današnjem sastanku smo mi, članice grupe G7, potvrdili čvrstu rešenost da igramo vodeću ulogu u zaštiti međunarodnog poretka - rekao je Kišida, prenosi Rojters.

20.22 - Nebenzja pred UN podsetio na godišnjicu bombardovanja SRJ

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je pred Generalnom skupštinom UN da se danas, pored mesec dana od početka sukoba u Ukrajini, obeležava još jedna godišnjica, godišnjica vojne agresije NATO na SRJ.

20.15 - Džonson: Rusija nastoji da zaobiđe sankcije koristeći zlato

Britanski premijer Boris Dzonson izjavio je danas da postoje dokazi da Rusija pokušava da zaobiđe sankcije koristeći svoje zlatne rezerve.

19.50 - Lajen: Rusija ne može da ucenjuje Evropu

Rusija ne može da ucenjuje Evropu svojim energetskim resursima i neće joj biti dozvoljeno da zaobilazi i izbegava sankcije tražeći plaćanje u rubljama za svoje isporuke nafte i gasa, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

19.45 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na današnji samit NATO

U saopštenju se navodi da odluka o nastavku podrške Kijevu pokazuje da zapadni savez želi nastavak sukoba.

- Odluka Zapada da šalje oružje je podstakla ukrajinsku vladu da upotrebi silu protiv separatističkih enklava koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini - navodi se.

19.22 - Erdogan: Rusija i Ukrajina se slažu u tehničkim pitanjima, ne i o Krimu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je danas izjavio da se Kijev i Moskva slažu u vezi s tehničkim pitanjima na mirovnim pregovorima, ali je dodao da su dve strane i dalje podeljene kad je reč o teritorijalnim pitanjima kao što je Krim.

Vladimir Smirnov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP
 

19.20 - Bajden: Ako Rusija upotrebi hemijsko oružje, odgovorićemo!

19.15 - Novi paket sankcija

Kanada uvodi sankcije protiv 160 članova Saveta federacije RF, izjavio je premijer Džastin Trudo.

18.25 - G7 osudio Rusiju i pozvao na njenu izolaciju

 Lideri Grupe sedam (G7) ekonomski najrazvijenih zemalja sa sastanka u Briselu poručili su danas da su jedinstveni u rešenosti da obnove mir i stabilnost i da se pridržavaju međunarodno prava i ponovili osudu ruske vojne agresije na Ukrajinu.

”Ostajemo zgroženi i osuđujemo razorne napade na ukrajinsko stanovništvo i civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice i škole. Pozdravljamo istrage međunarodnih mehanizama, uključujući tužilštvo Međunarodnog krivičnog suda i adićemo zajedno na prikupljanju dokaza o ratnim zločinima”, navodi se u zajedničkom saopštenju G7

18.11 - Šolc upozorio Rusiju da ne koristi hemijsko oružje

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas Rusiju da ne upotrebljava hemijsko oružje u Ukrajini.

- Ako bi Rusija pripremala operaciju, pravdajucći je lažnim razlozima, kako bi koristila hemijsko i biološko oružje u Ukrajini, to bi bilo kršenje svih pravila, sporazuma i konvencija - rekao je Šolc nakon samita NATO-a u Briselu.

AP Photo/Michael Sohn
 

18.00 Makron:Zapadne sile spremne da pojačaju sankcije

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su zapadne sile spremne da pojačaju sankcije protiv Rusije dok nastoje da dodatno izoluju Moskvu i izdejstvuju prekid vatre.

"Ove sankcije imaju uticaja i mogu se osetiti i mi moramo da nastavimo sa njima jer imaju efekat odvraćanja", rekao je Makron na pres konferenciji nakon samita lidera NATO i G7 u Briselu, prenosi Rojters.

Kako prenosi BBC, francuski predsednik je upozorio i na predstojeću krizu kada je reč o hrani pošto su i Ukrajina i Rusija veliki izvoznici osnovnih namirnica, a njihova proizvodnja je u velikoj meri ugrožena zbog rata.

17.27 - Borelj: U naredne dve nedelje oružje će odlučiti pobednika u Ukrajini

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je danas da se rat u Ukrajini u prvih mesec dana pokazao kao ”veliki vojni neuspeh Rusije”, i pozvao na dalju podršku Ukrajini u obezbeđivanju naoružanja i vojne opreme.

- U naredne dve nedelje oružje će odlučivati na čijoj strani će biti pobeda - poručio je Borelj dolazeći na samit EU.

ATA Images/Miloš Tesić
Žozep Borelj

17.19 - Kadirov: Čečenske snage oslobodile zgradu administracije Marijupolja

Čečenske snage oslobodile su zgradu administracije Marijupolja, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Momci javljaju radio-vezom da su oslobodilo zgradu administracije u Marijupolju i podigli našu zastavu. Ukrajinski ekstremisti koji su ostali u životu nisu rizikovali, napustili su položaje, kao što je već postalo tradicionalno za njih i "uhvatili maglu" - napisao je on na svom Telegram kanalu.

17.16 - Slovenački premijer: Evropa neće u rubljama plaćati Rusiji naftu i gas

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da Evropa neće plaćati Rusiji u rubljama, nakon što je Moskva zahtevala da "neprijateljske zemlje" račune za naftu i gas izmiruje u ruskoj valuti.

- Mislim da niko u Evropi ne zna kako izgledaju rublje, niko neće platiti u rubljama - rekao je Janša novinarima po dolasku na samit lidera EU u Briselu, prenosi agencija Rojters.

17.02 - EU neće razgovarati o novim sankcijama Rusiji

Lideri zemalja članica Evropske unije neće se složiti oko uvođenja novih sankcija Rusiji tokom dvodnevnog samita koji počinje, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP, File
Mark Rute

- Danas ne očekujem konkretne nove sankcije - rekao je Rute po dolasku na sastanak 27 lidera evropskog bloka, preneo je Rojters.

16.56 - Šolc: Pozivam predsednika Rusije da što pre postigne dogovor o primirju

Nemački kancelar Olaf Šolc posle sastanka G7 pozvao predsednika Rusije da se što pre postigne dogovor o primirju u Ukrajini i obezbede humanitarni koridori, komentarišući i odluku Vladimira Putina da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.

- U sporazumima se radi o drugim valutama, o evru i dolaru - rekao je on.

16.49 - UN usvojile antirusku rezoluciju

Generalna skupština UN usvojila je antirusku rezoluciju o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.
Koautori rezolucije su SAD, Ukrajina, Velika Britanija, Gruzija, Nemačka, Litvanija, Letonija i druge zemlje.

Dokument je usvojen nakon što u Savetu bezbednosti nije prošao meksičko-francuski nacrt rezolucije.

AP Photo/Mary Altaffer, File
 

Za rezoluciju je glasalo 140 država, uzdržano je bilo 38, a protiv su bile Belorusija, Eritreja, Kina, Rusija i Sirija.

16.06 - SAD: Sankcije za 328 članova Dume, ruske firme iz odbrane

SAD uvode sankcije za više desetina ruskih firmi iz sektora odbrane, za 328 članova ruske Dume i Hermana Grefa, izvršnog direktora najveće banke u zemlji Sberbank, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija.

15.28 - Rusija proteruje crnogorskog diplomatu

Rusija je proglasila službenika ambasade Crne Gore personom non grata kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

- Ambasador Crne Gore u Rusiji Milorad Šćepanović bio je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena nota o proglašenju za personu non grata službenika ambasade Crne Gore u Moskvi - navodi se u saopštenju.

15.12 - Stoltenberg ostaje na čelu NATO još godinu dana

Zemlje članice NATO produžile su danas mandat Jensu Stoltenbergu na čelu zapadne vojne Alijanse za još godinu dana, do 30. septembra sledeće godine.

AP Photo/Olivier Matthys
Jens Stoltenberg

Istovremeno, Stoltenberg neće preuzeti mesto guvernera norveške centralne banke, navodi se u saopštenju ministarstva finansija te zemlje dostavljenom Rojtersu.

13.58 - Objavljen snimak napada na Bajdenovu kolonu

Kolona predsednika SAD, Džoa Bajdena, napadnuta je jutros u prestonici Belgije oko 9.40.

Prema informacijama tamošnjih medija, nepoznat muškarac javnosti odmah je priveden nakon što je bacio staklenu flašu naočigled pripadnika organa reda.

13.48 - Lavrov: Kijevske vlasti i nacionalisti koriste civile kao živi štit

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je, sa predsednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Peterom Maurerom, razgovarao o, kako je istakao, kijevskoj vlasti i nacionalistima koji koriste civile kao živi štit.

- Danas smo detaljno razgovarali o političkoj komponenti pitanja. Da kijevske vlasti i nacionalisti koji kontrolišu različite lokalitete pokušavaju da spreče slobodan egzodus civila, pokušavajući da ih iskoriste kao živi štit, da raspoređuju teško oružje u gradske četvrti i preduzimaju druge akcije koje su direktno u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora, prenosi agencija TASS.

13.26 - Bajden stigao na samit NATO

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus
 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden stigao je na NATO samit u Briselu, gde ga je dočekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Američki predsednik je u Evropu doputovao sinoć kako bi prisustvovao samitu Alijanse na kom će glavna tema biti ruska vojna operacija u Ukrajini.

13.05 - Lukašenko: Ako Poljska uđe u Ukrajinu, kreće treći svetski rat

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kritikovao je predlog Poljske da pošalje u Ukrajinu zapadni mirovni kontingent, naglasivši da bi to značilo treći svetski rat.

12.51 - U DNR poginulo 91 dete

Ombudsman za ljudska prava u DNR Darja Morozova izjavila je da je od početka sukoba u Donbasu usled oružane agresije Ukrajine na teritoriji DNR poginulo 91 dete.

12.33 - Građani u južnim delovima Ukrajine počeli da koriste rublju

- U južnim regionima Ukrajine koji se na nalaze pod kontrolom ruske vojske ljudi počinju da koriste rublju - saopštio je Sputnjiku potpredsednik vlade Кrima Georgij Muradov.

Prema njegovim rečima, u pitanju je Hersonska oblast, deo Zaparoške oblasti.

- Ljudi su se osokolili, osetivši da su opet kod kuće, u istorijskoj Rusiji - rekao je Muradov.

12.20 - Ruska vojska organizovala kontrolne punktove u Kijevskom regionu

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska organizovala kontrolne punktove i da osigurava bezbednost kretanja vojnih kolona u Кijevskom regionu.

Na kontrolnim punktovima proveravaju prisustvo oružja i municije kako bi sprečili kretanje naoružanih ekstremista.

11.58 - Zelenski pozvao NATO da svaki stoti tenk i avion Alijanse prebaci u Ukrajinu.

- Da mir zavlada što pre, sankcije protiv Rusije treba svakodnevno uvoditi. Nijedan barel nafte, nijedno uplovljavanje ruskih brodova u luke ne sme proći - rekao je Zelenski u obraćanju švedskom Parlamentu, pozivajući NATO da Ukrajini pošalje svaki stoti tenk i avion Alijanse.

11.54 - Moskva: Srbija neće plaćati u rubljam

Zabrinutost Srbije zbog plaćanja gasa u rubljama biće prioritet za Rusiju, izjavio je danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića o plaćanju gasa u rubljama.

AP Photo/Pavel Golovkin
Dmitrij Peskov

- To je potpuno normalno. On je u pravu. To zaista može da bude problematična situacija, zato što je Bugarska u ovom slučaju istupila sa neprijateljskim koracima prema nama. Zato će morati da plaća u rubljama, htela ne htela, sviđalo joj se to ili ne. Ali u isto vreme to ne važi za Srbiju. To je problem koji treba rešiti. Naravno, zabrinutost Srbije biće za nas prioritet - rekao je Peskov.

11.42 - Peskov: SAD da prestane sa proterivanjem ruskih diplomata

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države moraju da prestanu da proteruju ruske diplomate ukoliko žele da Rusija prestane sa proterivanjem američkih diplomata.

- Ako SAD žele da prestanemo da izbacujemo njihove diplomate, onda i oni moraju da prestanu sa izbacivanjem ruskih. Naše akcije nisu uzrok ove krize. One su iznuđene i predstavljaju uzvratne mere - poručio je Peskov, preneo je TASS.

Ambasada SAD u Moskvi dobila je u sredu uveče spisak diplomata koje su proglasene personama non grata, saopštio je Stejt department. Pre toga su američke vlasti proterale 12 ruskih diplomata pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

11.02 - Kuleba: EU se sve teže dogovara oko novih sankcija

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

- Zemljama EU postaje sve teže da se međusobno dogovore oko usvajanja novih sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini - rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Кuleba u intervju španskom listu Pais.

On je istakao da je na početku ruske specijalne operacije „Evropska unija reagovala brzo i energično, uvodeći nekoliko paketa zaista bolnih sankcija. U poslednjih 10 dana primetio sam usporavanje procesa donošenja odluka".

Кuleba je dodao i da su Ukrajinci razočarani u NATO.

10.54 - Austrija: Brzo odustajanje od ruskih gasa i nafte nemoguće

- Moj cilj je da ne ugrozim bezbednost isporuka i snabdevanja. Brzo odustajanje od ruskog gasa nije moguće. Isto to smatram i kad je u pitanju sirova nafta, to je pogrešna poruka. Mogu da pretpostavim da će diskusija postati žešća, ali ja ovde zauzimam uzdržanu poziciju. Ne možemo jednu meru ugrožavati drugom - rekao je austrijski kancelar Кarl Nehamer u intervjuu listu „Кjalne Cajtung“.

Tanjug / Zoran Žestić
Karl Nehamer

10.10 - Ukrajinski ministar poljoprivrede podneo ostavku

Ukrajinski ministar poljoprivrede Roman Leščenko je podneo ostavku, rekao je danas njegov pomoćnik Rojtersu.

Pomoćnik, koji je odbio da bude imenovan, nije naveo razlog ostavke.

Dodao je samo da će ukrajinski parlament verovatno danas glasati o tome da li da prihvati ostavku Leščenka.

10.08 - Velika Britanija uvela nove sankcije Rusiji

Velika Britanija je uvela sankcije protiv 59 fizičkih lica iz Rusije, među kojima su prvi čovek Sberbanke German Gref.

Pod sankcijama su se našli i Gasprombanka, Roseljhozbanka, Alfabanka, SMP-Banka, Ruske železnice, "Sovkomflota", "Rusgidro". Među sankcionisanima je i pastorka Sergeja Lavrova, Polina Kovaljeva.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP/Profimedia
Polina Kovaljeva

10.06 - Stoltenberg: Napad hemijskim oružjem promenio bi tok rata

Generalni sekretar NATO Jesn Stoltenberg izjavio je danas da bi bilo kakav napad Rusije hemijskim oružjem na Ukrajinu promenio tok rata, ali nije rekao da li će NATO preduzeti vojnu akciju u tom slucaju.

Na pitanje da li je napad hemijskim oružjem crvena linija za NATO, Stoltenberg je naveo da neće da spekuliše "dalje od činjenice da je NATO uvek spreman za odbranu, da zaštiti i reaguje na bilo koju vrstu napada na zemlju saveznicu NATO", prenosi AP.

On je dodao da bi bilo kakva upotreba hemijskog oružja suštinski promenila prirodu sukoba.

AP Photo/Olivier Matthys
Jens Stoltenberg

- To bi bilo očigledno kršenje međunarodnog prava i imalo bi široke i teške posledice - naveo je Stoltenberg po dolasku u sedište NATO u Briselu, gde će predsedavati samitu 30 lidera te organizacije, među kojima će biti i predsednik SAD Džozef Bajden.

10.00 - Moskva: Uskoro dokazi o umešanosti Pentagona u biološke laboratorije

Rusko ministarstvo odbrane će uskoro predstaviti dokumente u kojima se pokazuje da je biološki projekat UP2 bio razvijen u Ukrajini i odobren od Pentagona, izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Vrlo brzo, pokazaćemo originalne dokumente koji pokazuju da se razvijao biološki projekat UP2, o kojem smo već pričali, i da ga je Pentagon odobravao - kazao je on, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, glavni cilj projekta je bio da se sprovede molekularna analiza izuzetno opasnih uzročnika bolesti.

09.00 - Za danas dogovoreno sedam humanitarnih koridora

Za četvrtak je dogovoreno sedam humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

8.35 - Ruska vojska preuzela je kontrolu nad strateškim gradom Izjumom, na istoku Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

- Operativno-taktička avijacija pogodila je 60 vojnih objekata, među kojima su dva komandna centra, dva višecevna raketna bacača, četiri skladišta sa municijom, 47 mesta gde je bila nagomilana ukrajinska vojna tehnika - saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Kako je naveo, od početka izvođenja vojne operacije u Ukrajini uništeno je 257 ukrajinskih dronova, 202 protivvazdušna raketna kompleksa i oko 1.600 tenkova i druge oklopne tehnike.

8.25 - Ukrajinska mornarica tvrdi: Ruski brod uništen u ukrajinskoj luci, nad gradom se nadvio gust dim

Ukrajinska mornarica tvrdi da je u luci u Berdjansku uništen ruski brod "Orsk", koji je deo crnomorske flote.

Mornarica je objavila snimak na kojem se vidi kako gori brod u luci, za koji tvrde da pripada Rusima.

Nije poznato kako je došlo do požara, kao ni da li je neko stradao.

8.10 - NATO šalje još četiri borbene grupe u četiri zemlje

AP Photo/Mindaugas Kulbis, File
 

Lideri NATO će odobriti raspoređivanje još četiri dodatne borbene grupe, u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj na današnjem samitu u Briselu, rekla je američka ambasadorka u NATO Džuli Smit.

Ona je rekla da će više detalja biti obelodanjeno danas, preneo je CNN.

- Moraćemo da razgovaramo o procenama koje se tiču naše pozicije u narednim nedeljama, mesecima. I dalje je otvoreno pitanje kako će Alijansa gledati na dokument o međusobnim odnosima, saradnji i sigurnosti, potpisanim sa Rusijom. Saveznici smatraju da Rusija evidentno krši dokument - rekla je ona.

7.20 - Rusija dala spisak američkih persona non grata

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi dobila je spisak diplomata koje su proglašene personama non grata, saopštio je Stejt department nakon poteza koji je u ruskim medijima opisan kao odgovor na američko proterivanje ruskog osoblja iz Ujedinjenih nacija.

Vašington je prošlog meseca izbacio 12 ruskih diplomata pri UN u Njujorku zbog bezbednosnih razloga, a kasnije je saopšteno da će još jedan ruski državljanin u UN biti izbačen jer se za njega tvrdilo da je špijun, podseća Rojters.

06:58 - Danas samit NATO u Briselu

Profimedia
 

Na današnjem samitu NATO u Briselu povodom ukrajinske krize lideri zemalja Alijanse trebalo bi da se dogovore, između ostalog, o jačanju snaga na istočnom krilu NATO, uz raspoređivanje četiri nove borbene trupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

06:50 - U toku napad na Berdjansk?

Grad Berdjanska u oblasti Zaporožje navodno je pod napadom, javljaju ukrajinski mediji. Grad se nalazi na oko 75 kilometara od Marijupolja.

06.45 - Zelenski: Samit u Briselu pokazaće ko je izdao Ukrajinu

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video-obraćanju tokom noći rekao je da će se tokom samita G7, NATO i EU u Briselu razotkriti ko je izdao Ukrajinu zbog novca, a ko joj je prijatelj i partner.

- Videćemo ko je prijatelj, ko partner, a ko nas je izdao zbog novca - naveo je Zelenski.

On je upozorio zapadne lidere, koji će se danas sastati u Briselu, da Rusija koristi svoju ekonomsku moć kako bi sprečila ukrajinske saveznike da se umešaju u rat.

- Znamo da su Rusi već počeli da lobiraju za svoje interese. To su interesi rata. Znamo da oni rade s nekim partnerima. Naš čvrst stav biće predstavljen na ova tri samita - rekao je Zelenski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike