Oglasio se Bajden: Evo šta je poručio o Rusiji, hemijskom oružju i Kini (VIDEO)

24.03.2022

18:12

0

Strahuju od oružja za masovno uništenje

Oglasio se Bajden: Evo šta je poručio o Rusiji, hemijskom oružju i Kini (VIDEO)
bajden - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Američki predsednik, Džo Bajden, rekao je da NATO nikada nije bio ujedinjeniji nego danas. U izjavi nakon sastanka s čelnicima NATO-a u Briselu, Bajden je rekao je da su odlučni da održe obećanja iznesena tokom hitnog sastanka NATO neposredno nakon ruske operacije na Ukrajinu i "nadograde ih".

Bajden je dodao da će SAD odgovoriti ako ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi oružje za masovno uništenje, ali da će odgovor zavisiti od situacije. Odgovorio je da ne može da daje informacije o obaveštajnim podacima, ali je o pitanju hemijskog oružja dodao: "Odgovorili bismo ako ga upotrebi. Priroda odgovora zavisiće od prirode upotrebe."

Ranije je portparol NATO-a Jens Stoltenberg rekao kako će savez ojačati svoje hemijske, biološke i nuklearne odbrambene sisteme zbog straha da Rusija planira da upotrebiti takvo oružje u Ukrajini.

"Rusiju treba udaljiti iz G20"

Bajden je izjavio je da bi Rusija trebalo da bude uklonjena iz grupe G20 najrazvijenijih zemalja i ekonomija.

- Moj odgovor je, da - kazao je on na pitanje da li bi Rusiju trebalo isključiti iz G20, prenosi Rojters.

AP Photo/Evan Vucci
 

Kina razume da je ekonomski bliža Zapadu

Američki predsednik izjavio je da Kina razume da je njena ekonomska budućnost više vezana za Zapad nego za Rusiju, nakon što je upozorio Peking da bi mogao da se suoči sa posledicama zbog pomaganja Moskvi u sukobu sa Ukrajinom.

- Ja nisam pretio, ali sam mu jasno stavio do znanja, kako bi sigurno shvatio posledice pružanja pomoći Rusiji - rekao je Bajden na samitu sa evropskim liderima u Briselu, govoreći o nedavnom razgovoru sa kineskim liderom Si Ðinpingom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike