Ruska zver ispaljena u Ukrajini: Hipersonična raketa koju je Putin nazvao "idealnim oružjem" 33 puta jača od bombe bačene na Hirošimu

19.03.2022

16:35

0

Moćni sistem "Kinžal" upotrebljen je kako bi se uništilo veliko podzemno skladište raketa ukrajinske vojske u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine

Ruska zver ispaljena u Ukrajini: Hipersonična raketa koju je Putin nazvao "idealnim oružjem" 33 puta jača od bombe bačene na Hirošimu
avion bombardovanje - Copyright Profimedia Printscreen Telegram/Sputniksrbija

Ministastvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je Vojska Rusije prvi put upotrebila hipersonične rakete tokom oslobodilačke vojne akcije u Ukrajini.

Moćni sistem "Kinžal" upotrebljen je kako bi se uništilo veliko podzemno skladište raketa ukrajinske vojske u Ivano-Frankovskoj oblasti Ukrajine.

Saopšteno je i da su uništeni i ukrajinski vojni radio i izviđački centri u blizini Odese.

- Avijacioni raketni kompleks "Kinžal" sa hipersoničnim aerobalističkim raketama uništio je veliko podzemno skladište raketa i avijacione municije ukrajinskih snaga u selu Deljatin - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ovo moćno rusko oružje, poznato pod imenom "Kinžal" (pun naziv Kh-47M2 Kinžal), spečifično je po sledećim odlikama:

- Kinžal je hipersonična raketa koja se lansira iz vazduha sa dometom od 1.500 do 2.000 kilometara. Može da nosi nuklearni teret od 480 kilograma. Čak 33 puta je jača od bombe "Debelog čoveka" bačenog na Hirošimu, tvrde neki izveštaji.

- Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je predstavio "Kinžal" (bodež) u martu 2018. Stručnjaci veruju da je koncept "Kinžala" morao proizaći iz balističke rakete kratkog dometa Iskander-M.

 

 

- Nakon lansiranja "Kinžal" ima ubrzanje od 4.900 kilometara na sat i može dostići brzinu od 12.350 kilometara na sat.

- Pretpostavlja se da ima sposobnost da nanese "duboki udarac".

- Ruski predsednik je "Kinžal" nazvao "idealnim oružjem koje leti deset puta većom brzinom od zvuka i može da savlada sisteme protivvazdušne odbrane".

Ubrzo nakon što je vest o upotrebi hipersoničnog oružja u Ukrajini odjeknula svetom, na internetu se pojavio i snimak razaranja hangara sa oružjem.

Hipersonične rakete su one koje putuju brže od 6.173 kilometra na sat i mogu da dostignu brzinu pet puta veću od brzine zvuka, to jest da pređu kilometar i po u sekundi.

U vojnoj terminologiji hipersonična raketa nije svaka raketa koja putuje tom brzinom, već je termin rezervisan za projektile kojima se može manevrisati pre nego što pogode cilj i koji ne idu jednostavnom putanjom.

Zbog njihovih manevarskih sposobnosti, hipersonične rakete je teže pratiti i uništiti. One često počinju da se spuštaju na nižim visinama od drugih balističkih projektila, što im može omogućiti da lete ispod zona koje pokrivaju radarski sistemi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike