ISPRAVKA: Snimak iz Bejruta iz 2020. godine zapadnjački mediji nisu koristili za svoju propagandu

10.03.2022

11:02

0

Autor: 24sedam

Snimci su snimljeni posle snažne eksplozije u libanskoj luci Bejrut u avgustu 2020. godine

ISPRAVKA: Snimak iz Bejruta iz 2020. godine zapadnjački mediji nisu koristili za svoju propagandu
profimedia-0555871066 - Copyright Profimedia

Naš portal objavio je vest da dok traje sukob u Ukrajini između ruske vojske i ukrajinskih nacista, paralelno je u toku i propagandni rat u kojem zapadni mediji šire najmonstruoznije laži o Rusiji i ruskom narodu. 

Naime , u u pomenutom članku pisalo je da je, prema zapadnjačkim medijima, ruska vojska potpuno uništila Harkov, a kao dokaz za to postavljen je i snimak. Takođe, dodali smo snimak sa društvenih mreža gde smo napisalii da su snimci nakon eksplozije snimljeni posle snažne eksplozije u libanskoj luci Bejrut u avgustu 2020. godine, a da su to iskoristili zapadnjački mediji u kreiranju dezinformacija. 

Ipak, istinaje drugačija, a ovim putem se zahvaljujemo raskrinkavanju što nam je ukazao na grešku. 

Šta su činjenice?

 U ovoj konkretnoj situaciji reč je o novom fenomenu za koji smo već ranije ustanovili da je postao izuzetno popularan tokom poslednjih mjeseci – kreiranju dezinformacija o dezinformacijama. Ruski izvori na društvenim mrežama, kao i mediji u vlasništvu Rusije i oni koji su im bliski, plasiraju lažne vijesti koje pripišu “zapadnim” ili ukrajinskim medijima. Na osnovu takvih objava, dalje se gradi narativ o “zapadnjačkoj propagandi” i tvrdi da “zapadni” mediji plasiraju lažne vesti kako bi diskreditovali rusku stranu. 

 Radi se, zapravo, o diskreditaciji kredibilnih izvora na osnovu netačnih informacija, a ne diskreditaciji ruske strane. Tačno je, naime, da snimak ne prikazuje dešavanja u Ukrajini, međutim, nije tačno da su “zapadni mediji” tvrdili da on to prikazuje.

Drugi fact-checking portali, kao što su Reuters, AFP Fact Check, Logically i Full Fact, pisali su o tome da se na društvenim mrežama snimak lažno predstavlja kao da je nastao u Ukrajini. Kako su utvrdili, izvori koji su tvrdili da snimak prikazuje Ukrajinu dolaze iz Libanona i kineskog i indijskog govornog područja, a ne “sa zapada”, kako se tvrdi.

 Da “zapadni” ili bilo koji drugi mediji nisu tvrdili da je snimak nastao Ukrajini, potvrđuje i Google pretraga tih tvrdnji.

 Snimak prikazuje eksploziju skladišta za eksplozive i hemikalije u luci u Bejrutu, koja se dogodila 2020. godine, a to potvrđuje i obrnuta Google pretraga fotografije uzete iz snimka. Originalni snimak eksplozije u bejrutskoj luci je prvi put objavljen na društvenoj mreži Twitter 4.8.2020.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike