Zelenski hoće dijalog sa Putinom, Lavrov i Kuleba stigli u Tursku (FOTO)

09.03.2022

22:32

0

Pratite uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Zelenski hoće dijalog sa Putinom, Lavrov i Kuleba stigli u Tursku (FOTO)
ukrajina 0903 a - Copyright Tanjug/AP/Felipe Dana/Efrem Lukatsky

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 14. dan. Za danas je Rusija najavila zatišje i rekla da je spremna da obezbedi humanitarne koridore iz pojedinih ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, saopštio je sinoć Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarno reagovanje u Ukrajini. Juče je zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da je 5.000 ljudi, uključujući 1.700 stranih studenata, evakuisano iz Sumija, jednog od 5 gradova u kojima je za juče bio najavljen režim tišine za izlazak civila.

U danu za nama, američki predsednik Džo Bajden obratio se naciji i rekao da se uvodi zabrana za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD. Naveo je da ovaj potez znači da su SAD zadale "još jedan snažan udarac" Putinovom rukovodstvu.

Pratite 24sedam BLOG uživo...

-----------------------

Šta dosad znamo o sukobu

- 14. dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

- Pregovori se nastavljaju jer juče nije bilo "značajnih rezultata"

- Džo Bajden uvodi zabranu za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD

23.35 Pentagon: Raketni sistemi „Patriot“ su u Poljskoj privremeno

Sjedinjene Američke Države privremeno razmeštaju raketne sisteme „Patriot“ u Poljskoj, a potom će ih vratiti u Nemačku, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.
„Što se tiče raketa 'Patriot', to je privremeno razmeštanje u Poljskoj... One su već bile razmeštene u Nemačkoj i ja mislim da će se u određeno vreme tamo vratiti“, rekao je Kirbi novinarima.
U utorak je američka vojska objavila da u Poljsku prebacuje dve baterije „Patriota“, na molbu lokalnog rukovodstva. Kirbi je saopštio da druge zemlje istočnog krila NATO-a nisu imale takve zahteve.

23.30 Španija: Spremni smo da Ukrajini pošaljemo novu partiju naoružanja

Vlasti u Španiji su spremne da u Ukrajinu pošalju još jednu partiju naoružanja ako im bude potrebna, saopštila je ministarka odbrane Španije Margarita Robles.

- U skladu sa mogućnostima i ako Ukrajini bude potrebno, poslaćemo tehniku koju imamo i koja im može pomoći u herojskoj odbrani, izjavila je Robles.

Trenutno se na istočnom boku NATO-a nalazi 800 španskih vojnika, među kojima je 350 u Letoniji, a četiri lovca „Eurofajter“ i 130 vojnika su nedavno prebačeni u Bugarsku. Pored toga, tri vojna broda i oko 300 mornara, koji je trebalo prvobitno da budu stacionirani u Crnom moru, nalaze se u istočnom delu Sredozemnog mora.

22.45 Blumberg: SAD razmatraju sankcije Rosatomu

Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje sankcija ruskoj državnoj kompaniji za atomsku energiju Rosatomu, izvestio je Blumberg pozivajući se na izvore koji su upoznati sa ovom temom.

Kako se navodi u izveštaju Blumberga, konačna odluka nije doneta, a Bela kuća se konsultuje sa nuklearnom industrijom o potencijalnom uticaju uvođenja sankcija ruskoj državnoj kompaniji za atomsku energiju, koja je glavni dobavljač goriva i tehnologije za elektrane širom sveta, prenosi Rojters.

Kako je naveo Blumberg, nije još uvek jasno šta bi uvođenje sankcija značilo za američke nuklearne elektrane i uvoznike goriva.

22.25 Kuleba doputovao u Antaliju

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba doputovao je u Antaliju, gde će razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, saopštio je portparol ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova Oleg Nikolenko.

 

22.10 Ukrajinci nisu obavestile stanovništvo o koridoru za evakuaciju

Ukrajinski vojnik koji je dobrovoljno položio oružje, potvrdio je za Sputnjik da vlasti grada Izjuma kod Harkova nisu obavestile stanovništvo o koridoru za evakuaciju.

On je ispričao kako stanovništvu nije skrenuta pažnja na postojanje 12-časovnog koridora za povlačenje opreme i civila iz grada Izjuma i da je i on to saznao kad je već bio zarobljen.

21.13 - Zelenski: Direktnim dijalogom sa Putinom moze se rešiti sukob

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ocenio je da se trenutni sukob u Ukrajini može rešiti samo kroz direktan dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

21.05 Lavrov doputovao u Antaliju, sutra trilateralni sastanak

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Antaliju, gde će se sutra uz posredovanje Turske održati trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine i Turske, javlja Anadolija.

Šef ruske diplomatije zajedno je s ruskom delegacijom sleteo na aerodorm u Antaliji, a očekuje se i dolazak ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmita Kulebe.

Lavrov, Kuleba i njihov turski kolega Mevlut Čavušoglu održaće sutra trilateralni sastanak u salonu u kojem su se u okviru Samita G-22 sastali svetski lideri poput bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina.

20.48 - Konašenkov: Uništeno 2.814 ukrajinskih vojnih ciljeva

Ruske oružane snage uništile su više od 2.814 ukrajinskih vojnih ciljeva tokom specijalne operacije, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.

Profimedia
 

20.30 - Strah od hemijskog napada

Ukrajinski ekstremisti su u noći 9. marta doneli oko 80 tona amonijaka u selo Zoločiv severozapadno od Harkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Stanovnici koji su odatle izašli kažu da ih nacionalisti uče kako da pravilno postupe u slučaju hemijskog napada.

To može ukazivati na pripremu provokacije upotrebom toksičnih supstanci za optuživanje Ruske Federacije za navodnu upotrebu hemijskog oružja, napominje Ministarstvo.

20.09 - SAD: U kontaktu smo sa Ukrajinom i NATO u sa vezi borbenim avionima

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je danas da američki zvaničnici ostaju u kontaktu sa Ukrajinom i NATO u vezi s borbenim avionima za Ukrajinu, nakon što je Pentagon ocenio da je dogovor koji uključuje poljske letelice neodrživ.

Psaki je rekla novinarima da ostaju logistički izazovi oko toga da li poljske avione MiG treba koristiti za pomoć Ukrajini.

18.50 - Moskva tvrdi da Ukrajina sabotira nuklearku u Černobilju

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske snage da su napale dalekovode i trafostanicu koja napaja nuklearnu elektranu u Černobilju, što je, kako se ocenjuje, "opasna provokacija".

18.30 - Blinken: Poljski „migovi“ ne mogu da idu u Ukrajinu preko SAD i NATO-a

Predlog Poljske da Ukrajini uputi avione Mig-29 izaziva komplikacije, nije jasno zbog čega bi se avioni prvo davali na raspolaganje Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ministarstvo inostranih poslova Poljske je saopštilo da ta zemlja ne može samostalno da preda Ukrajini borbene avione i predložilo da se poljski avioni daju vladi SAD na raspolaganje u avio-bazi „Ramštajn“.

AP Photo/Susan Walsh
 

18.20 - Ukrajina: Doživotni zatvor za veleizdaju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prošlog četvrtka potpisao zakon o veleizdaji, pljački i sabotaži sa strogim kaznama, čak doživotnim zatvorom i oduzimanjem imovine, saopšteno je iz ukrajinskog parlamenta.

18.00 - Orban: Mađarska ne uvodi sankcije na ruski gas i naftu

Mađarskoj su i dalje potrebni ruski gas i nafta i neće se pridružiti SAD koje su uvele sankcije na uvoz tih proizvoda, poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

17.14 - EU proširila sankcije na rukovodioce ruskih kompanija

Evropska unija je proširila svoje restriktivne mere zbog situacije u Ukrajini, uvodeći sankcije jednom broju rukovodilaca ruskih kompanija, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom listu EU.

Na listi su: predsednik upravnog odbora „Sibur Holdinga“ Dmitrij Konov, predsednik upravnog odbora TMK-a Dmitrij Pumpjanski i članovi njegove porodice, predsednik „Rostelekoma“ Mihail Osejevski, generalni direktor „Uralhima“ Dmitrij Mazepin, generalni direktor „Fosagroa“ Andrej Gurjev, predsednik upravnog odbora „Rusagroa“ Vadim Moškovič, generalni direktor „Aeroflota“ Mihail Polubojarinov, generalni direktor VK-a Vladimir Kirijenko, direktor „Rosnanoa“ Sergej Kulikov.
 

17.00 - Putin i Šolc razgovarali 

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s kancelarom Nemačke Olafom Šolcom o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, kao i o političkim i diplomatskim mogućnostima za rešenje krize nakon treće runde pregovora Moskve i Kijeva, saopštio je Kremlj.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

16.10 - Erdogan: Ne prihvatamo lov na veštice protiv ruskog naroda

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na veštice protiv ruskog naroda, naučnika ili umetnika.

- Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na veštice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umetnika - rekao je Erdogan poslanicima vladajuće Stranke pravde i razvoja.

16.05 - Kijev se obratio kancelaru Nemačke Olafu Šolcu za pomoć u organizovanju sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, izjavio je predstavnik kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.

16.03 - Samit lidera EU zakazan za 10. i 11. mart

Lideri EU sastaće se 10. marta u Versaju na neformalnom samitu posvećenom vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini i njenim posledicama, najavljeno je u Briselu.

EU lideri će razgovati o jačaju evropskog suvereniteta, odbrani, smanjenju zavisnosti od ruskih energenata i novim načininima za rast i ulaganje u evropsku privredu.

Profimedia
 

Lideri će razmotriti političku, ekonomsku i humanitranu pomoć EU Ukrajini, kao i sankcije protiv Rusije i Belorusije.

16.01 - Abhazija uspostavila diplomatske odnose sa DNR

15.40 - Konašenkov: Uništeno 90 odsto PVO sistema Ukrajine

Protivvazdušni sistem Ukrajine više nije u mogućnosti da pruži značajniji otpor ruskoj avijaciji pošto je uništeno oko 90 odsto ukrajinskih PVO sistema i onesposobljeno 90 odsto vojnih aerodroma, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, tokom vojne operacije u Ukrajini oružane snage Rusije uništile su 137 raketnih kompleksa S-300, Buk M-1 i S-125, odnosno više od 90 odsto ove vrste naoružanja, prenosi Sputnjik.

Konašenkov je dodao da su oružane snage Rusije uništile 2.786 objekata ukrajinske vojne infrastrukture, odnosno 953 tenka i drugih oklopnih vozila, 101 višecevni bacač raketa i 351 minobacač.

On je, takođe, rekao da je onesposobljeno 90 odsto ukrajinskih vojnih aerodroma, na kojima je bio glavni sastav borbene avijacije Ukrajine.

15.35 - Šolc: Nemačka neće slati vojne avione u Ukrajinu

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

Nemačka sigurno neće slati ratne avione Ukrajini, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc nakon što su SAD odbile ponudu Poljske da prebace svoje avione u jednu američku bazu u Nemačkoj.

15.05 - Zelenski potpisao zakon koji kažnjava izdajnike države

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je pooštreni zakon kojim se izdajnici države mogu kazniti sa najmanje 15 godina zatvora, a postoji mogućnost i doživotne kazne zatvora.

Na zvaničnom sajtu Vrhovne Rade saopšteno je da je doneta i izmena zakona o vraćanju vatrenog oružja i municije civilima radi zaštite zemlje tokom rata, kojom se propisuje da civili nisu odgovorni za upotrebu vatrenog oružja protiv lica koja vrše oružanu agresiju u Ukrajini.

14.12 - Ankara šalje sirijske militante

Militanti koji su ostali u Nagorno Karabahu, nakon učešća u sukobu sa Jermenijom 2020. godine, poslati su da ratuju u Ukrajini na strani ukrajinske vojske, saopštio je izvor u sirijskoj opoziciji. Radi se o više od 2.000 ljudi.

14.09 - Zelenski: Pripremamo se za narednu rundu pregovora

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da se Ukrajina priprema za narednu rundu pregovora sa Rusijom u cilju postizanja mira.

Profimedia
Vladimir Zelenski

- Večeras, pošto se naša delegacija vrati sa razgovora u Belorusiji, saslušacu njihov izveštaj. Spremaćemo se za naredne runde razgovora u ime Ukrajine radi postizanja mira - izjavio je Zelenski.

13.36 - Ukrajina „briše" svoju legendu

Legendarni fudbaler Ukrajine, Anatolij Timoščuk, mogao bi biti izbrisan iz istorije svoje zemlje, jer je u trenucima velikih nemira između Ukrajine i Rusije, odlučio da ostane da radi u Zenitu.

13.30 - NATO članice podeljene po pitanju delovanja u Ukrajini

Vlada Poljske saopštila je juče da je odmah spremna da besplatno rasporedi svojih 28 MIG-29 na teritoriju Nemačke.

Međutim, poljski premijer izjavio je danas da to ipak neće učiniti, ukoliko se na takvu odluku ne odluče i ostale države članice NATO, jer to mora biti odluka koja će se doneti na nivou cele Alijanse.

12.42 - Peskov: Ukrajina i druge zemlje treba da priznaju nezavisnost DNR i LNR

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika su suverene, nezavisne države, a Ukrajina i vlasti drugih zemalja treba to da priznaju, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On se osvrnuo na izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je u intervjuu za američku televiziju ABC komentarisao mogućnost priznanja Krima i nezavisnosti republika Donbasa i rekao da postoji šansa da se pronađe kompromis u pogledu dalje sudbine tih teritorija, prenosi Sputnjik.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.30 - Britanija zaplenila avion ruskog oligarha

Velika Britanija zaplenila je privatni avion za koji se sumnja da pripada ruskom oligarhu Judžinu Švidleru.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je da je avion, koji je registrovan u Luksemburgu, zaplanjen na aerodromu Farnborou na jugu Engleske, kao i da britanske vlasti pokušavaju da utvrde ko mu je vlasnik, prenosi AP.

Britanski zvaničnici veruju da je avion Bombardier Global 6500 povezan sa naftnim tajkunom Judžinom Švidlerom.

Avion je u Veliku Britaniju stigao prošle nedelje iz Nju Džersija, a trebalo je da u utorak odleti za Dubai.

12.29 - Černobilju isključeno napajanje

Černobilju je isključeno napajanje, saopštila je ukrajinska nuklearna energetska kompanija Energoatom.

To znači da je hlađenje u toku, što je velika opasnost, kaže se u saopštenju.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

12.09 - EU dogovorila novi paket sankcija: Na udaru Rusi i Belorusi

Stalni predstavnici zemalja EU dogovorili su proširenje sankcija zbog Ukrajine, a na meti su, između ostalog, „ruski oligarsi i članovi njihovih porodica“, saopštila je delegacija Francuske koja trenutno predsedava Savetom EU.

11.53 - Ukrajinska vojska gađala Aleksandrovku

Ukrajinska vojska je gađala naseljeno mesto Aleksandrovka u DNR. Ispaljeno je deset mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Takođe se navodi da je gađano naseljeno mesto Peski u gradu Donjecku. Tom prilikom je ispaljeno pet mina kalibra 120 milimetara.

11.52 - Pakistan odbrusio Zapadu: Nismo mi vaši robovi!

Pakistanski premijer Imran Han odgovorio je zapdnim zapadnim diplomatama na poziv da ta zemlja podrži osude protiv ruske operacije u Ukrajini, rekavši da građani njegove zemlje nisu američki robovi, prenosi „Tajms".

- Za šta vi nas smatrate? Mislite da smo vaši robovi koji će učiniti sve što im kažete? - revoltirano je odgovorio pakistanski premijer, a preneo „Tajms" .

11.18 - Zaharova: SAD da objasne svetu biološke laboratorije u Ukrajini

Rusija je danas zatražila od Sjedinjenih Država da objasne svetu zašto podržavaju ono što je Moskva identifikovala kao vojno-biološki program u Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Marija Zaharova

- Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti SAD u toj istočnoevropskoj državi - izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TASS.

- Juče je Viktorija Nuland (pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove), u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje ne samo pomenutih laboratorija, odnosno, kako ih nazivaju, ovih istraživanja. I ona je izgovorila ovu izuzetno važnu frazu, a to je da su SAD preduzimale sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije - izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TASS.

Ona dodaje da Rusija ne mora da pogađa kakvi su to materijali.

- Ovo su materijali koji dokazuju nezakonite i kriminalne delatnosti SAD na ukrajinskom tlu - poručuje Zaharova.

11.15 - Rusija: Cilj vojne operacije nisu okupacija ni rušenje aktuelne vlasti

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da zadaci ruske specijalne operacije ne uključuju ni okupaciju Ukrajine, ni uništavanje njene državnosti, ni rušenje aktuelne vlasti.

10.52 - Berbok: Bez ruske nafte u Nemačkoj bi nastao haos

Tanjug/John MacDougall/Pool Photo via AP
Analena Berbok

Analena Berbok, nemačka ministarka spoljnih poslova, obrazložila je danas odluku Berlina da ne uvodi zabranu na uvoz ruske nafte u znak odmazde zbog vojne operacije u Ukrajini, rekavši da bi takva zabrana Nemačku gurnula u haos koji bi predstavljao pobedu, a ne pritisak za Kremlj.

10.15 - DNR: Kijev sprema provokacije izlazi iz gradova potencijalno minirani

Kijev priprema provokacije sa humanitarnim koridorima u Marijupolju i Volnovahi u DNR, izlazi iz gradova mogu biti minirani, upozorava Štab teritorijalne odbrane republike.

Takođe se navodi da Kijev namerno prećutkuje informacije o humanitarnim koridorima u pravcu Rusije i DNR kojima se može izaći iz Volnovahe i Mariupolja.

10.10 - Snažna eksplozija u Lugansku

Snažna eksplozija dogodila se danas u jugozapadnom delu grada Lugansk, javlja TASS.

Eksplozija se čula u celom gradu, a osetio se i udarni talas.

Mobilna telefonija u Lugansku nakratko je bila u prekidu nakon eksplozije.

10.00 - Zaharova: Stručnjaci da se pozabave Zelenskim

Printscreen/YouTube/RT France
 

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, poručila je danas da je neophodno je analizirati izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, uključujući i one o ulasku u NATO, ocenjujući da je njegovo stane "neadekvatno".

-Vidite u kakvom se on specifičnom stanju nalazi kada prilazi mikrofonu. Već bi stručnjaci trebalo da se pozabave time šta se sa njim dešava. Zbog toga nije moguće duboko i ozbiljno analizirati te izjave na osnovu njegovog stanja - rekla je Zaharova za radio Sputnjik, aludirajući na intervju Zelenskog američkim medijima u kojem je izjavio da se ohladio po pitanju ulaska Ukrajine u NATO.

9.50 - Rusija upozorava Zapad

Rusija je upozorila danas Zapad da priprema brz i širok odgovor na njihove sankcije, koji će biti bolan u najosetljivijim zapadnim oblastima.

-Reakcija Rusije će biti brza, promišljena i bolna za one na koje je uperena - rekao je Dmitrij Biričevski, direktor odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju RIA.

24sedam/Profimedia
 

 

9.15 - Otvaraju se humanitarni koridori

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk potvrdila je da se otvaraju humanitarni koridori iz Energodara u Zaporožje, iz Sumija u Poltavu i iz Mariupolja u Zaporožje.

- Od 10.00 časova po moskovskom vremenu objavljuje se prekid vatre na sledećim maršrutama: Energodar-Zaporožje, Sumi-Poltava, Izjum-Lozova, Mariupolj-Zaporožje, Volnovaha-Pokrovsk, Vorzelj, Borodjanka, Buča, Irpenj, Gostomelj (Kijevska oblast) – Kijev - saopštila je ukrajinska vicepremijerka.

Kako je dodala, vojska je pristala da se objavi prekid vatre od 10.00 do 22.00 po moskovskom vremenu. Takođe je istakla da je planirano da se evakuiše 55 dece i osoblje iz sirotišta u Vorzelu.

8.30 - Stranim dobrovoljcima daju i ukrajinsko državljanstvo

Strani dobrovoljci koji su došli u Ukrajinu da je brane od ruskog napada, moći će da dobiju ukrajinsko državljanstvo ako to budu želeli, izjavio je danas prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenjin, prenosi Ukrinform.

-Napominjem da broj stranih dobrovoljaca raste. Zbog toga smo odredili lica iz Državne granične službe i iz Državne migracione službe, koja su odgovorna za njihov organizovan ulazak u Ukrajinu, direktno Ministarstvu odbrane. Oni potpisuju ugovor i dobijaju vojnu knjižicu, koja zamenjuje dozvolu boravka. U budućnosti, ako takva lica iz redova stranih državljana budu zainteresovana za dobijanje ukrajinskog državljanstva, naše zakonodavstvo predviđa takvu mogućnost - rekao je Jenjin.

AP Photo/Felipe Dana
 

7.45 - Ukrajinci tvrde: Ruske trupe bombarduju u Harkovskoj oblasti

Ruske trupe nastavile su da bombarduju kritične infrastrukturne objekte i stambene zgrade u Harkovskoj oblasti, saopštila je danas pres služba regionalne policije.

Kako je objavljeno na Telegram kanalu policije, tokom proteklog dana nekoliko granata pogodilo je objekat lokalne elektroprivrede gde se nalaze glavne trafo-sanice.

7.30 - Antirusko ludilo nema kraja: Iz Rusije se povlače i Pepsi, Coca-Cola, Starbaks, Mekdonalds!

7.15 -  Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je dokumente koji potvrđuju pripremu kijevskog režima za ofanzivnu operaciju u Donbasu.

6.40 - Sankcijama SAD nije obuhvaćen uvoz ruskog uranijuma

Zabrana koju je uveo američki predsednik Džozef Bajden na američki uvoz ruske nafte i drugih energenata, ne uključuje zabranu uvoza uranijuma za nuklearne elektrane.

Američka energetska industrija se oslanja na Rusiju i njene saveznike Kazahstan i Uzbekistan za otprilike polovinu uranijuma kojim pokreće svoje nuklearne elektrane.Ova grana američke energetike je lobirala kod Bele kuće da ne zabrani uvoz uranijuma iz Rusije uprkos invaziji Moskve na susednu Ukrajinu. U SAD ne postoji proizvodnja ili prerada uranijuma.

 6.30 - Stejt department: Amerikanci koji uđu u Ukrajinu da sastave testament

Profimedia
 

Američki Stejt department savetovao je Amerikance koji odlaze u Ukrajinu da sastave testament i dostave medicinskoj ustanovi uzorke svog DNK

Takođe su pozvani da u nadležnoj socijalnoj službi razgovaraju o starateljstvu nad decom, brizi o kućnim ljubimcima, vlasništvu nad imovinom i "željama za sahranom" pre putovanja.

6.20 - Saopštenje DNR i LNR

DNR: Ukrajinske snage su tokom noći ispalile 15 mina, kalibra 120 milimetara, na selo Pantelejmonka u Donjeckoj narodnoj republici

LNR: Ukrajinska vojska je 13 puta otvorila vatru na sedam naselja u Luganskoj narodnoj republici.
 

AP Photo/Vadim Ghirda
 

6.00- Zaporoška atomska centrala nalazi u potpunosti pod kontrolom Ruske garde, personal stanice radi normalno.

Pripadnici nacionalne garde Ukrajine koji su čuvali objekat - predali su se i bili su pušteni kući, saopštio je novinarima predstavnik Ruske garde.

Kako se navodi, nakon što su preuzeli kontrolu nad objektom, pripadnici Ruske garde su otkrili veliku količinu oružja, između ostalog i u energoblokovima. Više od 500 jedinica oružja je konfiskovano.

-Veoma ozbiljno su se spremali za odbrambene borbe - rekao je gardista.

Svo oružje koje su 240 ukrajinskih gardista predali smešteno je u dobro čuvane prostorije. Prikupljeno je više od 500 komada oružja - puške, bacače granata, mitraljeze, pištolje, uključujući modele NATO.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike