Nova runda pregovora početkom sledeće nedelje? Pentagon na direktnoj liniji sa Rusijom (VIDEO/FOTO)

03.03.2022

22:44

0

Pratite na 24sedam dešavanja u Ukrajini

Nova runda pregovora početkom sledeće nedelje? Pentagon na direktnoj liniji sa Rusijom (VIDEO/FOTO)
ruska-vojska - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

Osmi dan oslobodilačke vojne operacije Rusije u Ukrajini. Ceo svet sa nestrpljenjem očekuje da li će se danas konačno nastaviti pregovori između Rusije i Ukrajine, a jedna od tema sastanka biće i prekid vatre. Kijev odugovlači nastavak pregovora po nalogu SAD, kaže Sergej Lavrov. Zatvoren je obruč oko Marijupolja. Nastavlja se blokada rada i cenzura ruskih medija.

Jučerašnji dan svakako je obeležila Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj je izglasana Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom, a među 141 zemljom koja su glasala za, našla se i Srbija.

Printscreen / Youtube / United Nations
 

Nakon što je Kijev intenzivirao ofanzivu na DNR i LNR, Rusija je, na zahtev republika, priznala njihovu nezavisnost i ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

U Donjecku su raspoređene ruske vojne trupe, a Ukrajina je uvela vanredno stanje i regrutuje vojne rezerviste.

Reagovale su velike sile na ova dešavanja, te je Nemačka u vidu sankcija zaustavila "Severni tok 2", a Velika Britanija, Francuska i SAD su odmah uvele sankcije Rusiji. Pridružile su se i druge zemlje kao što su Australija i Japan.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Rusija trpi udare sa svih strana. Veliki broju zemalja je zabranio ruski avionima da lete njihovim vazdušnim prostorom, društvene mreže su stopirale naplatu reklamiranja ruskog sadržaja, a Vladimiru Putinu je oduzet crni pojas u tekvondou, a suspendovan je iz Svetske džudo federacije. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ostao je privržen svom evropskom putu, pa je prekjuče potpisao zahtev za pristupanje Ukrajine EU. Ovaj njegov potez odmah je naišao na odobravanje osam članica koje su se saglasile da bi ovoj bivšoj sovjetskoj republici po hitnom postupku trebalo dozvoliti status kandidata za članstvo u EU.

Dok SAD oštro osuđuju oslobodilačku akciju Rusije, misleći da je svet zaboravio na njihove "intervencije" u više od 60 zemalja sveta, korisnici interneta neumorno prave spiskove zemalja u kojima su ljudi stradali zbog američke agresije.

Profimedija/Ilustracija
 

Pratite 24sedam BLOG uživo...

Šta dosad znamo o sukobu?

- Sedmi dan ruske oslobodilačke akcije oblasti Donbas

- Ukrajina proglasila ratno stanje 

- Eksplozije i vazdušni napadi u više gradova u Ukrajini

- Zapad, Nemačka, Francuska i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji 

- Rusija preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju i kijevskim aerodromom

- Putin pozvao Zelenskog na predaju, ukrajinski predsednik odgovorio mobilisanjem vojske

- Nastavljena akcija i tokom noći, više od 100.000 Ukrajinaca napustilo zemlju

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

- SAD uvele nove sankcije Rusiji - Na udaru i Putin

- Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

- Zapad naoružava Ukrajinu

- Zelenski napustio Kijev

- Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

- Pregovori započeti 28.februara se nastavljaju

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

 

23.45 Ruski napad na centre sajber operacija Ukrajine 

Napadi Oružanih snaga Rusije na centre sajber operacija Ukrajine smanjili su intenzitet hakerskih napada na Roskosmos i infrastrukturu njegovih preduzeća, ali se nastavljaju napadi iz drugih regiona sveta, prenosi pres-služba Roskosmosa.


23.23 Paski: Vašington Kijevu prenosi obaveštajne informacije u realnom vremenu

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da Vašington u režimu realnog vremena prenosi Kijevu obaveštajne informacije o situaciji u Ukrajini.

 

22.46 Grosi: Hitno obustaviti borbe u blizini nuklearne elektrane

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je danas ruske i ukrajinske vojnike da obustave sukobe u okolini ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je Kijev saopštio da se borbe vode u obližnjem gradu Energodaru.

- Generalni direktor Grosi je apelovao na hitno obustavljanje upotrebe sile u Energodaru i pozvao vojne snage koje tamo deluju da se uzdrže od nasilja u blizini nuklearne elektrane“, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Rojters.

21.55 Potopljena ukrajinska fregata komandni brod flote

Komandni brod ukrajinske flote, fregata projekta 11351 Hetman Sagaidačni, potopljena je u blizini zida u Nikolajevu, gde je dovedena na popravku u leto 2021.

 

 

21.50 Noćne borbe u Energodaru: Ruska vojska čisti grad, radi PVO

U zaporoškom gradu Energodar u ovom trenutku se vode borbe. Gradonačelnik javlja da je kolona ruske vojske krenula ka nuklearki Zaporožje. Pucnjava izbija u gradu.

 

 

21.45 Saudijska Arabija se nudi da posreduje u ukrajinskoj krizi

Saudijski prestolonaslednik Mohamed Bin Salman rekao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da je Rijad spreman da posreduje između Moskve, Kijeva i svih strana povezanih sa tekućom ukrajinskom krizom.

21.40 Zelenski traži avione od zemalja NATO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Zapad da obezbedi Ukrajini vojne avione, ako nisu spremni da zatvore nebo nad zemljom.
Ako nemate moć, čvrstinu da zatvorite nebo, dajte mi avione. Zar to nije pošteno?“, rekao je ukrajinski predsednik.

On je istakao da to mogu biti čak i sovjetski avioni.

21.20 Za 15 dana eskalacije zabeleženo 766 granatiranja ukrajinske vojske

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre je saopštilo da je za 15 dana eskalacije zabeleženo 766 granatiranja ukrajinske vojske.

 


U pravcu Gorlovke je zabeleženo 266 slučajeva, u Donjecku – 264 slučaja i Marijupolju – 236 slučajeva. Sa primenom teškog naoružanja bilo je 637 granatiranja. Protivnik je ispalio ukupno 9.174 projektila različitog kalibra, uključujući taktičke raketne sisteme „Točka U“ i višecevne bacači raketa BM-21 „Grad“, navodi se u saopštenju.

 

21.00 - Pentagon uspostavio direktnu liniju komunikacije sa Rusijom

Pentagon je uspostavio direktnu liniju komunikacije sa ruskim ministarstvom odbrane kako bi se sprečile "pogrešne procene, vojne incidente i eskalaciju" u regionu, izjavio je danas visoki američki zvaničnik.

20.30 Treća runda pregovora verovatno početkom sledeće nedelje

Treća runda pregovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine trebalo bi da se održi početkom sledeće nede rekao je ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak, prenosi Rojters pozivajući se na belorusku državnu novinsku agenciju Belta.

Profimedia
 

20.05 Peskov: Razumevanje važno u kriznim trenutcima

Razumevanje koje su ruska i ukrajinska strana postigle o humanitarnim pitanjima veoma je važno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući rezultate druge runde pregovora Kijeva i Moskve.

„Razumevanje o humanitarnim pitanjima u tako teškoj situaciji je veoma važno“, kazao je Peskov.

Ranije je saopšteno da su Ukrajina i Rusija na pregovorima dostigle određeno razumevanje po pitanju zajedničkog osiguravanja humanitarnih koridora za evakuaciju građana, isporuku hrane i lekova.

19.30 Vojska DNR zarobila ukrajinske tenkove 

Posade ukrajinske 53. ombr (Oklopno-mehanizovane brigade) su napustile 4 potpuno neoštećena tenka. Neki od tenkova su opremljeni čistačima mina, što ukazuje na pripremu Oružanih snaga Ukrajine za ofanzivu na DNR, koja je osujećena blagovremenim dejstvima Vojske Rusije i Donbasa.

18.55 - Završeni razgovori Rusije i Ukrajine: Postignut dogovor o nizu humanitarnih pitanja

18.20 Šef SVR-a: Greška je reći hladni rat, jer je već sasvim vruće

Šef ruske spoljne obaveštajne agencije (SVR) Sergej Nariškin izjavio je danas da je pogrešno govoriti o novom hladnom ratu između Rusije i Zapada jer je situacija već "vruća".

- Zapadni političari i komentatori vole da nazivaju ovo što se dešava ’novim hladnim ratom‘. Čini se da istorijske paralele ovde nisu sasvim prikladne, naveo je Nariškin na sajtu svoje agencije, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, Rusija se u drugoj polovini 20. veka borila sa Zapadom iz daleka, dok je sada rat došao do samih granica njihove otadžbine.

- Tako da nama definitivno nije "hladno", već sasvim "vruće, istakao je on.

18.15 Zelenski uputio molbu Putinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uputio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu s molbom da sednu za pregovarački sto.

"Ja sam vaš sused, običan čovek", rekao je Zelenski.

18.05 - Putin: Nacionalisti i strani plaćenici civile koriste kao živi štit

 

Razumevanje koje su ruska i ukrajinska strana postigle o humanitarnim pitanjima veoma je važno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući rezultate druge runde pregovora Kijeva i Moskve. „Razumevanje o humanitarnim pitanjima u tako teškoj situaciji je veoma važno“, kazao je Peskov. Ranije je saopšteno da su Ukrajina i Rusija na pregovorima dostigle određeno razumevanje po pitanju zajedničkog osiguravanja humanitarnih koridora za evakuaciju građana, isporuku hrane i lekova.

 

 

17.40 Ćerka kompanija „Nord strim 2 AG“ najavila mogući bankrot

Kompanija „Gas for Europe GmbH “ ćerka kompanija „Nord strim 2 AG“ je saopštila da će u vezi sa tekućom situacijom verovatno proglasiti bankrot.
Kompanija je osnovana u januaru 2022. godine u cilju sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“ u Nemačkoj, bez koje gasovod ne može da počne da radi.

17.36 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u intervjuu za Si-En-En da Nemačka treba da bude jedan od garanata bezbednosti Ukrajine.

17.35 - Šrederu preti isključenje

Bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu preti isključenje iz Socijaldemokratske partije Nemačke ako nastavi da održava poslovne veze sa Rusijom.

- Ako Šreder i dalje ostane na platnom spisku Vladimira Putina onda neće moći da ostane u stranci -, napisala je na Tviteru zamenica predsednika SPD Anke Relinger.

17.32 Rada je usvojila zakon o doživotnom zatvoru za dezerterstvo i izdaju u Ukrajini

Vrhovna rada je u četvrtak usvojila zakon o doživotnom zatvoru sa oduzimanjem imovine za zločine protiv temelja nacionalne bezbednosti – pljačku, sabotažu, izdaju. 

Ovo je u četvrtak objavljeno na sajtu ukrajinskog parlamenta.

- Usvojen je zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Ukrajine o jačanju odgovornosti za zločine protiv temelja nacionalne bezbednosti Ukrajine u uslovima režima vanrednog stanja.

17.20 Putin razgovarao prestolonaslednikom Saudijske Arabije

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije.
Tokom razgovora je istaknuto da će dve zemlje koordinisati svoje pristupe u okviru OPEK +, saopštio je Kremlj.
Putin je u razgovoru naglasio da je politizacija pitanja globalnog snabdevanja energentima - nedopustiva.

17.00 - Savetnik šefa kabineta ruskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da je na dnevnom redu pregovora Ukrajine i Rusije prekid vatre, primirje i otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

16.58 - Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok pozvala je da se prestane sa napadima na Ruse i Beloruse koji žive u Nemačkoj

15.10 Počela nova runda pregovora Rusije i Ukrajine u Belorusiji

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine počeli su u Belorusiji, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Sputnjik.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da će ukrajinska delegacija na pregovorima sa Rusijom insistirati na prekidu vatre i stvaranju humanitarnih koridora.

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski prethodno je saopštio da će pregovori, kao što je i planirano, biti održani u Brestskoj oblasti u Belorusije.

On je rekao da bi druga runda pregovora mogla da počne u 15.00 časova po moskovskom vremenu, što je 13.00 po centralnoevropskom, preneo je Sputnjik.

Ruska delegacija stigla je juče u Belorusiju, na mesto gde bi danas trebalo da budu održani pregovori sa Ukrajinom.

 

15.02 - Ukrajinska delegacija stigla u Belorusiju

Ukrajinska delegacija stigla je u Belorusiju na mesto pregovora sa ruskom stranom, prenosi dopisnik Sputnjika.

Kako je ranije saopštio pomoćnik predsednika Vladimir Medinski, druga runda pregovora održaće se na teritoriji Brestske oblasti.

14.49 - Ukrajinski nacionalisti ubili gradonačelnika jer je proruski nastrojen

Vladimir Struk, gradonačelnik Kremine u Lugansku, ubijen je nakon što je kidnapovan iz svog doma. Kako se navodi, ubili su ga nacionalisti jer je bio proruski nastrojen i podržavao je specijalnu operaciju Vladimira Putina.

Youtube/Lugansk front
 

Struk je pogođen vatrenim oružjem u grudi.

14.42 - Na DNR ispaljene 54 granate

Serija eksplozija odjeknula je centrom Donjecka, saopštio je reporter Sputnjika.

Pored Donjecka danas su gađana i mesta Bajrak i Golmovski. Ispaljene su ukupno 54 granate.

14.35 - Ambasador i osoblje ambasade Srbije u Ukrajini evakuisani iz zemlje

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je, iz razloga zaštite bezbednosti našeg osoblja, danas privremeno zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastaviće da, do sticanja uslova za povratak, posao obavlja iz Beograda.

Ukrajinu je napustilo troje diplomata i jedan službenik ambasade i oni su se bezbedno evakuisali.

13.59 - Prevrnuo se autobus sa izbeglicama iz Ukrajine

AP Photo/Vadim Ghirda
 

U saobraćajnoj nesreći, koja se jutros dogodila u Poljskoj kada se prevrnuo autobus sa ukrajinskim izbeglicama, povređeno je petoro dece i jedna odrasla osoba.

13.33 - Peskov: Mesto pregovora manje važno, Ukrajinaca još nema

U pregovorima Rusije i Ukrajine mesto održavanja je sporedno pitanje, glavna stvar je sastanak i činjenica da je održan prvi razgovor, a sadržaj pregovora ne bi trebalo da bude predmet javne rasprave, izjavio je danas portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, u Kremlju se nadaju da će ukrajinski pregovarači danas ipak stići do mesta za pregovore sa predstavnicima Rusije.

13.10 - Srpski kamiondžija posle bega iz Ukrajine: Držali su nas na nišanu, sve nam je ostalo tamo

Vozač iz Srbije koji se izvukao sa granice sa Ukrajinom ispričao je za portal 24sedam kakva je situacija u ovoj zemlji otkad je Rusija pokrenula oslobodilačku vojnu akciju. Danilo Polić, koji se trenutno nalazi u Poljskoj i koji bi trebalo sutra da stigne u Srbiju, osam dana je proveo na prelazu Domanovo.

Danilo Polić/Privatna arhiva
 

12.50 - Međunarodni krivični sud poslao u Ukrajinu tim da istraži "ratne zločine"

Tim eksperata Međunarodnog krivičnog suda otputovao je u Ukrajinu kako bi istražio moguće ratne zločine, rekao je tužilac MКS Кarim Кan.

Prema njegovim rečima, njegova kancelarija će istražiti moguće ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i dela genocida koje su strane u sukobu možda počinile.

On je ranije rekao da je tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda pokrenulo istragu o akcijama Rusije u Ukrajini.

12.33 - Ukrajinski nacionalisti ranili dva državljanina Kine

Ukrajinski nacionalisti ranili su dva državljanina Kine koji su pokušali da napuste Harkov, izjavio je šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev.

- Juče u Harkovu ukrajinski nacisti otvorili su vatru na grupu kineskih građana koji su pokušali da napuste taj ukrajinski grad i da pređu u Rusiju. Njihovo stanje je ozbiljno - kazao je on.

Istovremeno, Mizincev je rekao da je Velika Britanija zatražila od Moskve da joj pruži neophodnu pomoć kako bi evakuisala 10 svojih građana – sedam iz Kijeva i tri iz Marijupolja.

12.30 - Ikea suspendovala poslovanje u Rusiji i Belorusiji, 15.000 ljudi ostalo bez posla

Kako javljaju svetski mediji, skandinavska kompanija "Ikea" suspendovala je poslovanje u Rusiji i Belorusiji.

To znači da će više od 15.000 ljudi u trenutku ostati bez primanja

11.50 - Lavrov uporedio SAD sa Hitlerom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uporedio je prilikom obraćanja javnosti Sjedinjene Američke Države sa Adolfom Hitlerom.

Profimedia
Sergej Lavrov

- Napoleon i Hitler imali su isti cilj, a to je da stave celu Evropu pod svoju kontrolu. Sada to žele da urade Amerikanci - smatra Lavrov, prenosi Bi-Bi-Si.

11.45 - Kijev: U Donjeckoj oblasti oboren ruski Su-35

KIJEV, 3. marta (Tanjug) - Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je ruski borbeni avion Su-34 u blizini grada Volnovaha u Donjeckoj oblasti, saopštila je danas ukrajinska vojska.

- Minus jedan. Ruski Su-34 je oboren nedaleko od grada Volnovaha - navodi se u objavi Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

11.43 - Kremlj: Ruski vojnici ući će u istoriju kao pobednici genocida

Kremlj je danas pohvalio ruske vojnike koji se bore u Ukrajini, nazivajući ih herojima koji će ući u istoriju zajedno sa vojnicima koji su pobedili nacističku Nemačku.

Kremlj je odbacio glasine o planovina Rusije da uvede ratno stanje, prenosi Rojters.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

Ruski predsednik Vladimir Putin održaće danas sednicu ruskog Saveta bezbednost, i najavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11.28 - Otkriveno kad počinju današnji pregovori

Šef ruske delegacije u pregovorima s Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je da bi druga runda pregovora mogla da počne u 15 časova po moskovskom vremenu (13 časova po centralnoevropskom).

On je istakao da je to vreme od ranije planirano. Dodao je da će sastanak biti održan u Brestskoj oblasti u Belorusiji.

11.12 - Rjabkov: Zapad ignoriše planove Ukrajine, odnosi sa Rusijom nikad neće biti isti

Zapad „zatvara oči” pred namerom Kijeva da nabavi nuklearno oružje, ocenio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Stiče se utisak da se Zapad vodi suprotnim pristupom, odnosno pristupom „što gore to bolje". Zatvara oči na potpuno neskrivene pretnje Kijeva da će nabaviti nuklearno oružje i odgovarajuće raketno naoružanje - izjavio je visoki ruski diplomata za TV kanal RBC, a navodi ruska agencija TASS.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Rjabkov je naglasio i da odgovornost Zapada za događaje u Ukrajini treba da bude kolektivna i dodao da više nema osnova za povratak na pređašnje odnose Rusije i Zapada.

Ipak, istakao je da veruje da će Rusija uspeti da uzdigne sa dna odnose sa SAD i Zapadom, i da ne sumnja u to da će i Rusija i zapadne zemlje, oslanjajući se na zdrav razum, moći da krenu ka „nečem novom“.

Rjabkov je, takođe, naglasio da je Rusija spremna za dijalog sa Zapadom o bezbednosnim garancijama i pitanjima strateške stabilnosti.

- Spremni smo za dijalog o ovim pitanjima, kao i o pitanjima koja se odnose na stratešku stabilnost. Žao nam je zbog toga što su naše kolege u Vašingtonu donele odluku, i najavile je pre nekoliko dana, da obustave ove kontakte - istakao je Rjabkov, dodajući da su SAD u potpunosti krive za obustavljanje dijaloga, prenosi ruska agencija TASS.

10.38 - Lukašenko: Zapad hoće da „gurne” Belorusiju u rat

Printscreen/YouTube/Sky News
Aleksandar Lukašenko

Zapad hoće da „gurne” Belorusiju u rat u Ukrajini kako bi naše granice ostale nezaštićene, izjavio je danas predsednik ove zemlje Aleksandar Lukašenko, prenosi državna agencija „Belta”.

10.35 - Lavrov: Rusija ne može da dopsuti da sa teritorije ukrajine stiže pretnja od direktnog napada

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obratio se javnosti povodom situacije u Ukrajini i istakao da Moskva ne može da dozvoli da sa teritorije Ukrajine stiže pretnja od direktnog napada na Rusiju.

10.30 - Bocan-Harčenko: Rusija neće tražiti ništa od Srbije

Ambasador Ruske federacije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je Rusija mirna, zato što je sigurna u doslednost predsednika Vučića i Vlade Srbije.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

- Rusija ni ranije nije tražila ništa od Srbije, pa nije ni sada - rekao je za Novosti ambasador Bocan-Harčenko.

Ambasador Bocan-Harčenko izjavio je da se odnos njegova države po pitanju Kosova neće menjati bez obzira što je Moskva priznala suverenitet Donjecka i Luganska i da neće tražiti od Srbije da to učini.

10.00 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je u Ukrajinu stiglo 16.000 dobrovoljaca vojnika koji će se boriti na strani te zemlje.

9.40  - Jedinice ruske vojske obezbedile su koridor za izlazak civila iz Borodjanke u Kijevskoj oblasti, gde su nacionalisti stacionirani zajedno sa opremom u stambenim naseljima, saopštio je medijima portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Tanjug/ AP Photo/Vadim Ghirda
 

-U Borodjanki, gde se u stambenim naseljima nalaze jedinice ukrajinskih nacionalisti zajedno s opremom, civili mogu specijalnim koridorom da bezbedno napuste naselje u pravcu Berestjanke. Ruski vojnici ničim ne ometaju izlazak civila u ovom pravcu - izjavio je Konašenkov.

On je još istakao da „ruska vojska preduzima potrebne mere kako bi osigurala bezbednost civilnog ukrajinskog stanovništva”.

9.33 - Berlin salje Kijevu 2.700 protivvazdušnih projektila?

Nemačka razmatra isporuku 2.700 protivvazdušnih projektila Ukrajini u nastojanju da se ta zemlja odbrani od invazije Rusije, izjavio je danas neimenovani izvor iz nemačke vlade.

Isti izvor je za Rojters povrdio da nemački Federalni savet bezbednosti tek treba da odobri taj potez. “Rakete su spremne za transport”, tvrdi taj izvor.

9.05  - Sportistima iz Rusije i Belorusije, ipak, neće biti dozvoljeno da učestvuju na Zimskim paralimpijskim igrama u Pekingu zbog ratnih dešavanja u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz Međunarodnog paralimpijskog komiteta (IPC), uprkos tome što je prvobitno dozvoljen nastup bez obeležja zemalja, doneta je nova odluka u cilju bezbednosti sportista.

 

9.00 - Da Rusija nije odmah pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, "bukvalno sledećeg dana“ bi NATO pokrenuo svoju operaciju uz posredstvo ukrajinskih nacionalista, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

8.30 - Francuska danas predlaže SB UN rezoluciju o prekidu vatre

Francuska će danas Savetu bzbednosti Ujedinjenih nacija predložiti usvajanje rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u Ukrajini, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv LeDrijan.

08.14- Sankcije uvedene i ruskim mačkama

Međunarodna federacija uzgajivača mačaka odlučila je da zbog situacije u Ukrajini zabrani učešće mačkama iz Rusije na međunarodnim takmičenjima.


8.05 - Uništeno 1.600 vojnih objekata u Ukraijini

Oružane snage Rusije uništile su od početka specijalne operacije u Ukrajini više od 1.600 vojnih objekata Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
Prema njegovim rečima, uništena su 62 komunikaciona i upravljačka punkta ukrajinskih snaga, 39 protivvazdušnih raketnih kompleksa S-300, Buk-M1 i Osa, 52 radarske stanice.
 

8.00 -Ukrajina tvrdi da poseduje ruski ratni plan

Zauzimanje cele Ukrajine trebalo je biti završeno u roku od 15 dana, od 20. februara do 6. marta, saopšteno je iz Generalštaba ukrajinske vojske.
 

7.40 - Još sedam naselja pod kontrolom LNR

Profimedia
 

 

Još sedam naselja, među kojima je Starobeljsk, prešlo je pod punu kontrolu LNR, saopštila je Narodna milicija LNR.

Prema njenim podacima, u protekla 24 sata ukrajinska vojska je četiri puta otvorila vatru na četiri naselja, upotrebljavajući oružje velikog kalibra. Ranjeno je dvoje tinejdžera od po 15 godina.
 

7.30 - Svi ruski stručnjaci napustili su svemirski centar u Francuskoj Gvajani, gde se nalazi kosmodrom Kuru, saopštio je Roskosmos.

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin objavio je 26. februara da je obustavljena saradnja s evropskim partnerima na kosmodromu Kuru kao odgovor na sankcije Rusiji.
 

7.15 - Snažne eksplozije čule su se u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima tokom noći i jutra.

Tanjug/AP Photo/Andrew Marienko)
 

 

 



Najmanje četiri jake eksplozije oko tri sata po lokalnom vremenu osvetlile su nebo iznad Kijeva, što se vidi na video snimku jednog od stanovnika glavnog grada Ukrajine. Kako navodi BBC, još nije poznato šta je bila meta napada niti da li je bilo povređenih.

 

 

7.00- Sumnjiv predmet sa prahom našao se na teritoriji ruske ambasade u australijskoj prestonici Kanberi, javlja lokalna televizija 9Njuz.

Kako se navodi, lokalne službe za vanrednu situaciju stigle su na lice mesta nakon što je ambasadi dostavljen sumnjivi paket praha.

Gađana elektrana u Donjecku
 

6.50- Ukrajinska vojska granatirala je tokom noći Zujevsku nuklearnu elektranu u Donjeckoj narodnoj republici, zgrada kotlarnice je oštećena, ali nije bilo žrtava, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Profimedia
 

 

6.40 - Mercedes Benz" je obustavio proizvodnju u svojoj fabrici u Podmoskovlju, a prekinuće i izvoz automobila u Rusiju, saopštili su u kompaniji.

Bajden pozdravlja glasanje u UN

6.25 - Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je jučerašnje glasanje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i usvajanje rezolucije kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, zahtevajući momentalno zaustavljanje svih akcija i povlačenje ruskih trupa.

Bajden je izjavio da glasanje UN-a “pokazuje obim globalnog besa zbog napada Rusije na suverenog suseda”, i da se ovim glasanjem priznaje da ruski predsednik Vladimir Putin “napada same temelje globalnog mira i bezbednosti - odnosno sve ono za šta se zalažu Ujedinjene nacije”, prenosi agencija AP.

Za rezoluciju “Agresija nad Ukrajinom” glasala je 141 članica Generalne skupštine UN-a, pet zemalja je bilo protiv, a 35 uzdržanih.

6.30 - Članica misije OEBS poginula u granatiranju Harkova

Članica specijalne posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini Marina Fenina ubijena je tokom granatiranja Harkova, saopštio je OEBS. U saopštenju se precizira da je Fenina poginula 1.marta „dok je nabavljala zalihe za svoju porodicu u gradu koji je postao ratna zona"

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike