Imate problem sa nedostatkom energije? Besomučno ispijanje kafa nije rešenje, ali evo šta jeste

23.12.2021

08:00

0

Postoji nekoliko načina koji mogu da pomognu da izdržite radnu nedelju

Imate problem sa nedostatkom energije? Besomučno ispijanje kafa nije rešenje, ali evo šta jeste
Umorna žena - Copyright Profimedia

Često se dešava da se, tokom nedelje, borimo sa nedostatkom energije.

I onda posežemo za stvarima koje su prilično nezdrave.

Primera radi, kada vam se spava, besomučno ispijanje kafe vas neće razbuditi.

Tačnije, hoće, ali vam neće doneti ništa dobro.

Rešenje, takođe, nisu ni energetska pića, ili puno slatkiša.

Ono što bi, pak, trebalo da uradimo jeste da poradimo na svakodnevnim navikama koje će nam, uz dovoljnu količinu sna, pomoći da izdržimo sve obaveze tokom radne nedelje, bez da se u startu umorimo.

1. Popodnevni odmor
Kratko spavanje u popodnevnim satima, nakon posla ili predavanja, se mnogo puta pokazalo kao odličan način da se napune baterije, a stručnjaci kažu da je najbolje odspavati tačno 26 minuta. Zamračite lagano prostoriju, stavite alarm i opustite se.

Unsplash
 

2. Odlična su i eterična ulja
Tokom popodnevnog odmora možete da uključite i difuzor ili aroma lampu sa eteričnim uljima poput limuna ili mente. Verovali ili ne, aromaterapija odlično utiče na telo, um i duh. Udisanje mirisa limuna može da pomogne kod depresije i iscrpljenosti, a menta popravlja koncentraciju. Osim u aroma lampu i difuzor, ova ulja možete da dodate i u šampon ili regenerator i njima da operete kosu i malo izmasirate teme. 

3. Vežbajte, po mogućstvu na vazduhu
Vežba na svežem vazduhu podiže nivo energije, a spušta nivo stresa. Odlično utiče na emocije jer se otpušta serotonin, a samim tim se smanjuju ljutnja i napetost. Osim navedenog, dobra strana je i dobijanje vitamina D iz sunca što podiže nivo endorfina. Ako baš nikako ne možete da vežbate na otvorenom, idite u teretanu. I to će biti odlična stvar za zdravlje.

Profimedia
 

4. Jedite puno proteina i pijte puno vode
Proteini vas duže drže sitima, a u kombinaciji sa 8 čaša vode na dan pomoći će vam da budete puni energije kroz dan. Inače, dehidratacija je jedan od čestih razloga umora - ljudi nisu ni svesni da su dehidrirali, a simptomi se javljaju u obliku nedostataka koncentracije, lošeg raspoloženja, pamćenja, glavobolje i mučnine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike