Može li konzumacija previše pomorandži dovesti do nuspojava?

21.11.2021

08:17

0

Sezona pomorandži je stigla, a teško ćete pronaći osobu koja ne voli ovo voće

Može li konzumacija previše pomorandži dovesti do nuspojava?
pexels-pixabay-161559 - Copyright Pexels

Oštrog, ali istovremeno slatkastog ukusa, pomorandža je odličan zalogaj, a jedna je od najpopularnijih vrsta voća za sokove, kao i za kolače i poslastice. 

Uz to, konzumacija pomorandži nudi brojne zdravstvene prednosti – pomaže da ostanemo hidrirani, osigurava velike doze vitamina C i obilje vlakana. 

Da li je moguće preterati s konzumacijom ovog voća?

Odgovor je potvrdan. Sto grama pomorandže sadrži 47 grama kalorija, 87 grama vode, 0,9 grama proteina, 11,8 grama ugljikohidrata, 9,4 grama šećera, 2,4 grama vlakana i 76 odsto dnevne potrebe vitamina C. Iz ovih podataka je jasno da je bogata spektrom hranjivih materija.

Nuspojave konzumiranja previše pomorandži

Ako neko jede 4-5 pomorandži svaki dan, to dovodi do prekomerne konzumacije vlakana, što može dovesti do tegoba u želucu, grčeva, dijareje, nadutosti i mučnine. Prema naučnim istraživanjima, preterani unos vitamina C može dovesti do gorušice, povraćanja, nesanice, pa čak i srčanog udara.

Koliko pomorandži možete pojesti dnevno?

Pomorandže su kiselkaste, pa iritiraju želudac kod ljudi koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Osobe koje pate od GERB-a trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom pre konzumiranja ovog voća.

Unsplash
 

U nekim posebno teškim slučajevima može dovesti do povraćanja. Osobe s visokim nivoom kalijuma takođe se moraju posavetovati sa svojim lekarom pre konzumiranja pomorandže.

Prosek dnevnog unosa trebalo bi da bude jedna do dve pomorandže.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Independent

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike