Danas je svetski dan bez grudnjaka: Žene širom sveta skinule "okove", a iza svega se krije jaka poruka

13.10.2021

20:45

0

Autor: D. R.

Mnoge žene priznaju da bi rado živele bez brushaltera, ali društvene norme ih u tome sprečavaju

Danas je svetski dan bez grudnjaka: Žene širom sveta skinule "okove", a iza svega se krije jaka poruka
Printscreen/Instagram, tightwhiteshirt

Svetski dan bez grudnjaka obeležava se svakog 13. oktobra od 2011. godine. Cilj obeležavanja ovog datuma je ohrabrivanje i osnaživanje žena da se odreknu nošenja brushaltera kao načina podizanja svesti o raku dojke od kog godišnje u svetu oboli više od milion žena. 

Svrha je podizanje svesti devojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovnih odlazaka na preglede.

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Na Instagramu pod hashtagom #nobraday žene objavljuju fotografije bez grudnjaka kako bi podsetile na važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Samopregled

Najbolje je samopregled učiniti tokom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dela vrata. 

 

 

Žene s velikim grudima imaju veći rizik otkrivanja bolesti u kasnijoj fazi bolesti, tvrde stručnjaci. Kod žena s većim grudima je samopregled manje pouzdan, a i klinički pregled je otežan čak i za iskusne lekare. Poseban rizik imaju žene s tzv. gustim dojkama. Što je gustina dojke veća, i rizik je veći.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ANGIE (@angelicamilzi)

 

Najbolje je pregledati se između šestog i desetog dana menstrualnog ciklusa jer je tada dojka najmanje "čvornata". Samopregled je najbolje raditi jednom mesečno tokom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dela vrata. Radite ga kružnim i dijagonalnim pokretima od bradavice duž dojke.

 

 

Grudnjaci

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale da obuzdaju velike grudi. Tokom vremena nošenje grudnjaka postalo je vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega. 

Danas je dan kada se slavi nenošenje grudnjaka pa, ako imate priliku, skinite ga i uživajte u slobodi. Mnoge žene priznaju da bi rado živele bez te krpice, ali društvene norme im to ne dopuštaju.

 

 

Osim osećaja slobode, život bez grudnjaka ima još svojih prednosti. Nema gnjavaže oko pronalaska pravog modela, nema trošenja novca na taj odevni predmet, a i hodanje bez grudnjaka ženi može dati dozu seksepilnosti i osećaja samopouzdanja. 

 

 

Takođe, grudi su zapravo manje "opuštene" ako nisu većinu vremena upakovane u grudnjak. Stručnjaci kažu da je pogrešno verovati da će se grudi opustiti bez grudnjaka. Naprotiv, tkivo u njima će ojačati, jer neće imati veštački stvorenu potporu.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti