One su heroine! Preživele su tešku bolest, stale ispred objektiva, a onda se odlučile na jedan predivan gest (FOTO)

24.10.2022

20:25

0

Performans koji će posetioci imati prilike da pogledaju na izložbi još nije viđen na našim prostorima

One su heroine! Preživele su tešku bolest, stale ispred objektiva, a onda se odlučile na jedan predivan gest (FOTO)
Martin Stamenković - Copyright Martin Stamenković

Fotograf Martin Stamenković u saradnji sa Anom Dornik, osnivačicom udruženja "Žena uz ženu", okupio je žene koje su pobedile karcinom dojke i njihovu borbu zabeležio je svojim objektivom. Fotografijama koje su nastale ovaj "drim tim" učiniće jedno plemenito delo - napraviće humanitarnu izložbu fotografija.

Ulaznice za reviju fotografija je kupovina knjige, a deo novca će biti odvojen za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. 

Razgovarali smo sa mladim umetnikom, koji ima 22 godine, o tome kako je nastala ideja za ovu izložbu, kako je izgledalo samo fotografisanje, ali i šta posetioci mogu da očekuju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zena uz Zenu (@anadornik)

- Ideja je nastala spontano, nakon mog razgovora sa Anom Dornik, koja je i sama pobedila tu zloćudnu bolest, pomislio sam "zašto ne bismo napravili veliki zajednički projekat, u oktobru, koji je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke". Revijom mojih radova želeli smo da prikažemo da žene koje su pobedile u ovoj teškoj bici nisu same, da je njihova lepota u njihovoj snazi i moći da postanu heroine života - počinje razgovor za 24sedam Martin Stamenković i dodaje: 

- U roku od mesec dana, moram priznati veoma napornim radom, organizovali smo fotografisanje, angažovali se na pronalasku prostora za izložbu, montirali materijale, osmislili sam performans koji na našim prostorima nije još viđen. 

Prema rečima našeg sagovornika, uzbuđenje i ponos mešaju se skoro svakodnevno, u iščekivanju 26. oktobra, dana kada će ova plemenita zamisao biti predstavljena svim posetiocima izložbe. 

- Moja poruka ovom izložbom je: niste same u borbi protiv karcinoma dojke! Imate našu podršku i prevenirajte se. Hajde da oborimo crne brojke u statistici, koje pokazuju da ova bolest odnosi previše života - zaključio je Maritn Stamenković naš razgovor. 

Da podsetimo, humanitarna izložba održaće se 26. oktobra, u sredu u Dorćol Platzu, sa početkom u 20 časova. Ulaznica se obezbeđuje kupovinom knjige Ane Dornik i košta će 1.000 dinara, od čega će deo novca biti odvojen za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike