Kurkuma je lek, ali važno je da je uzimate na sledeći način

30.09.2021

07:17

0

Mnogo je važno da uzimate kurkumu, ali je važno i kako je konzumirate

Kurkuma je lek, ali važno je da je uzimate na sledeći način
Kurkuma - Copyright Profimedia

Poslednjih godina kurkuma dostiže svoj pik popularnosti, a razlog tome je što predstavlja jednu od najzdravijih biljaka na svetu jer pruža neverovatno širok raspon zdravstvenih prednosti.

Kurkuma sadrži kurkumin, identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji potencijalno ima više od 150 terapijskih svojstava, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji nijedan drugi prirodni sastojak na svetu koji može efikasnije da smanji upale u telu od kurkume.

Ali morate se pobrinuti da moćnu kurkumu pravilno dozirate vašem telu, a u tu svrhu morate da naučite kako da je konzumirate.

Kako je odabrati

Nabavite kurkumu u prahu koja je ekološki gajena, a ona se lako nalazi i lako se dozira. Ne morate da se zamarate sa svežim korenom koji se u poslednje vreme može kupiti u svakom biošpajzu. A koren kurkume mnogo liči na koren đumbira i slično se i priprema (ista su biljna porodica).

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da bi trebalo da je kombinujete s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih materija!

Priprema se najčešće sa organskim devičanskim uljem kokosa ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Pixabay
 
Dnevna doza kurkume

Dnevna preporučena količina kurkume iznosi od tri g do deset grama (zbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), a s vremenom se može još malo povećati.

Dakle, otprilike jedna kašićica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalan efekat trebalo bi da je uzimate na dnevnom nivou ili bar tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od šest godina trebalo bi da smanje dozu na pola (1/2 kašičice) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati količinu do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavetujte se s lekarom.

Kako i kada

Kombinujte kurkumu i crni biber kako biste pojačali delovanje. Kada se ove dv namirnice uzmu zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume za 2.000 odsto!

Nikad ne uzimajte ovu mešavinu na prazan želudac. Ako se borite sa kamenom u žuči, konsultujte se s lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj plan ishrane (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje).

Nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin) jer kurkuma takođe razređuje krv.

Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mleka. Najpopularnija kombinacija je ovo tzv. zlatno mleko.

Pexels
 
Poznati recept dr C. Andersona

Pomešajte četvrtinu čajne kašičice kurkume s polovinom čajne kašičice maslinovog ulja. U to dodajte veći prstohvat svežeg samlevenog crnog bibera. Ta tri sastojka pomešajte u šoljici. Možete ovu smesu konzumirati samu, ali možete je i dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomešajte ih s malo vode.

Profimedia
 
Čaj od kurkume

Potrebno je: 1 šoljica tople (ne vruće) vode, četvrtina čajne kašičice kurkume, sok od pola limuna, prstohvat cimeta, 1/8 kašičice meda, 1 kašičica kokosovog ulja

Priprema ide ovako: 
Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se smesta spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Pexels
 
Dodavanje jelima

Dodavanje kurkume jelima je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a nema ukus koji preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, sosove, kuskus, krompir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo pola kašičice do jedne kašičica kurkume. Nemojte preterati jer će jelo imati previše intenzivan miris.

Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pred kraj jer ćete tako maksimalno sačuvati njena lekovita svojstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Z. A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike