„Opleli“ ste po kolegi, ne sekirajte se, ogovaranje je 80 odsto komunikacije: Ima dobre i loše strane

03.12.2020

09:25 >> 09:34

0

Iako je vezivno tkivo socijalne interakcije, budite oprezni

„Opleli“ ste po kolegi, ne sekirajte se, ogovaranje je 80 odsto komunikacije: Ima dobre i loše strane
Copyright Pexels/Gustavo Fring

Kažu da je ogovaranje 80 odsto komunikacije, pa tako ako ste danas “opleli” po komšijama ili kolegama sa posla, ne sekirajte se i vi ste bili “na tapetu.” Šta je neko obukao, šta je jeo, rekao, sa kim se negde pojavio, sve je povod za priče. Uostalom, tabloidi tako opstaju. Stručnjaci sa Harvarda utvrdili su da je ono dobro za mentalno zdravlje, mada izgleda da ima i štetnih efekata po nas.

-Ogovaranje je važno vezivno tkivo socijalne interakcije. To je način na koji saznajemo društveno relevantne informacije o karakteru drugih ljudi, a da ne moramo direktno da doživimo njihove uspehe ili nesrećne poraze. To nam pomaže da razlikujemo prijatelja od neprijatelja, a informacija od drugima nas, zapravo, štiti – kaže psihološkinja dr Linda Papadopulos.

Možda vas zanima: Vratili ste se staroj ljubavi? Podgrejana ljubav isto je što i podgrejano jelo – znate kakvog je ukusa

-Naravno, nije sve u ogovaranju pozitivno. Žrtve tračarenja mogu, itekako, biti povređene. Često i osoba koja prenosi indiskrecije može doživeti neprijatnosti – dodaje ona.

A to nije jedino. Ako ste pomislili da se osobe koje ogovaraju posle toga dobro osećaju – izgleda da nije baš tako.

Stručnjaci tvrde da nam ogovaranje crpi pozitivnu energiju i da se ljudi posle trač partije ponekad osećaju prazno i loše.

Saznaj više:

Razlozi zbog kojih se budite noću: Promenite neke navike i spavajte kao beba

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike