Koliko vode je dovoljno vode: Ne preterujte s količinom, i vodom se možete otrovati

23.06.2021

07:17 >> 07:23

0

Autor: Z. A.

Hidriranje je važno, ali ne smete preterati

Koliko vode je dovoljno vode: Ne preterujte s količinom, i vodom se možete otrovati
Copyright Pexels

Znamo svi da oko 60 odsto našeg tela čini voda, a o njenom zanačaju za naše zdravlje intenzivno počemo da razmišljamo kada temperatura počne da raste.

Tečnost nam je potrebna za apsolutno svaku funkciju u organizmu, počevši od ispiranja toksina iz organa, prenosa hranljivih materija do ćelija, oblaže zglobove i pomaže da svarimo hranu koju jedemo.

Ukoliko ne unosimo dovoljno vode, možemo dehidrirati, a teški slučajevi dehidratacije mogu dovesti do vrtoglavice, konfuzije, pa čak i epileptičnih napada.

Količina vode koja je potrebna našem telu, zavisi od mnogo faktora, kao što su konstitucija, količina vežbanja, temperatura i od još mnogo stvari.

A kao što treba paziti da budem dobro hidrirrani, tako treba voditi računa da se ne predoziramo vodom.

Koliko vode dnevno je potrebno telu?

Svi smo čuli da je optimalna količina osam čaša dnevno od po 200 ml. Ali ipak postoje faktori koji utiču na optimalnu količinu, pa se treba voditi nekim smernicama:

*Muškarcima se preporučuje okvirno 13 čaša, odnosno oko 3 litre vode dnevno.

*Ženama je preporučena doza od devet čaša, nešto preko 2 litra.

*Trudnicama se preporučuje oko 10 čaša, dok dojilje imaju dozu od 12 čaša tečnosti dnevno.

*Ukoliko je napolju vruće ili sprovodite aktivnosti od kojih se više znojite, potrebno je da unosite još više vode da biste ostali hidrirani. Isto važi ukoliko imate dijareju, povraćanje ili temperaturu.

*Ukoliko imate određene bolesti srca ili bubrega, možda ćete morati da smanjite unos tečnosti, ali tačnu količinu će vam odrediti doktor.

*Kada je reč o deci, i na njih utiče više faktora, poput godina, pola i težine. Ostale stvari koje utiču su klima u kojoj žive i stepen fizičke aktivnosti.

*U proseku, deci i tinejdžerima je neophodno između šest i osam čaša vode. Uz to, potrebno je da jedu puno svežeg povrća i voća.

*Tokom igre ili vežbanja, potrebno je da popiju između pola češe do dve čaše vode na svakih 15-20 minuta.

Pexels

Prednosti dovoljnog unosa tečnosti tokom dana

Voda nam pomaže da budemo zdravi na više načina:

  • Pomaže pri izbacivanju toksina iz tela kroz urin, stolicu i znoj
  • Pomaže u održavanju optimalne temperature tela
  • Pomaže u zaštiti mekih tkiva u telu
  • Održava zglobove podmazanim

Možemo li popiti previše vode?

Retko se dešava, ali i to je moguće. Ukoliko popijete previše vode, a bubrezi ne mogu da se oslobode viška, možete razviti bolest koja se naziva hiponatremija. To znači da su minerali u vašem organizmu previše natopljeni tečnošću. Kao rezultat tome, nivo natrijuma opada, nivo vode u telu raste, a ćelije nabreknu. Ovo stanje može dovesti do ozbiljnih problema, a rizikuju ga sportisti koji dovode svoju izdržljivost do maksimuma.

Određena zdravstvena stanja takođe mogu diktirati koliko vode vam je dovoljno. Morate se konsultovati sa lekarom što se unosa tečnosti tiče, ukoliko:

  • imate bolest štitne žlezde
  • imate problema sa bubrezima, jetrom ili srcem
  • uzimate lekove koji zadržavaju vodu, lekove protiv bolova i neke antidepresive

Profimedia

Trovanje vodom ili hiperhidracija

Hiperhidracija podrazumeva ekstremno unošenje vode u organizam za veoma kratko vreme. Bubrezi imaju kapacitet izlučivanja tečnosti urinom, a procenjuje se oko jedan litar na sat, kažu stručnjaci.

Prvi simptomi da se u telu nalazi previše vode od potrebne količine jesu glavobolja, mučnina i grčevi. Javljaju se i otežano disanje u ležećem položaju zbog nakupljanja tečnosti u plućima (stanje se poboljšava kad sednete), glavobolja uzrokovana pritiskom edema na mozgu, povraćanje, konvulzije, povećan krvni pritisak, otečene ruke i noge… U najtežim slučajevima javlja se gubitak svesti, koma i smrt.

Temperatura raste i organitam traži više vode, ali, u svemu, pa i u pijenju vode, moramo biti umereni i slušati svoj organizam da li nam daje osećaj žeđi ili ne, ne potiskivati osećaj žeđi nego mu udovoljiti uzimanjem tečnosti u pravo vreme, dakle dok ne osetimo žeđ.

Kako možemo biti sigurni da pijemo dovoljno vode?

Da li retko osećate žeđ? Da li vam je urin bistar ili svetložut? Ukoliko je odgovor na oba pitanja potvrdan, verovatno dobijate tečnosti koliko vam je potrebno.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike